maandag 30 januari 2012

Strip: IntermezzoOp de eerste bladzijde van deze strip van WARNAUTS-RAIVES zie je afdrukken van een tijdelijke arbeidsvergunning uitgereikt door het koninkrijk België, de voorzijde van een Italiaanse identiteitskaart; en op de tweede bladzijde ook  een controlekaart voor de staking georganiseerd door de Centrale des Métallurgistes de Belgique.  De afdruk van die documenten verhogen het waarheidsgehalte van het verhaal dat volgt in de strip.  Het gaat om een verhaal dat zich afspeelt in het milieu van de Italiaanse gastarbeiders en hun gezin. Een van die gastarbeiders is Patrici, die samenleeft met een vurige Siciliaanse, die hem betrapt op een flirt met een Belgische blonde.  Het spel zit op de wagen, er vallen heftige Italiaanse woorden zoals CHI CUOSA! IO SUGNU A PAZZA!  In haar furie vertrekt Giovanna, de vurige Siciliaanse, naar haar familie in Sicilië waar ze op adem komt en ook een en ander beleeft dat op een noodzakelijk intermezzo lijkt.   De tekeningen van deze strip zijn sfeervol, de warmte van het Italiaanse decor straalt zo van de pagina en het jonge Italiaanse volkje druipt van genotszucht.

zaterdag 28 januari 2012

Gehoord op 28 januari 2012

Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 4 februari opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.
 

Titel
Uitvoerder
CD
1
It ain’t what you do it’s the way that you do it
Fun Boy Three
Was het nu 70 of 80?
2
In dulce jubilo
Mike Oldfield
Michel Follet: 18 instrumentale hits
3
In the end
Snow Patrol
Fallen Empires
4
Noten kraken
Kadril
All the best
5
Papa was a rollin’ stone
Temptations
Tijdloze Honderd
6
The death of you and me
Noel Gallagher
Noel Gallagher’s High Flying birds
7
Brain eclipse
Pink Floyd
A Foot in the Door, Pink  Floyd The Best Of…
8
Sea Interludes van Benjamin Britten uit Peter Grimes
BBC PHILHARMONIC o.l.v. Edward Gardner
Cello Symphony & Symphonic Suite, Sea Interludes van Benjamin Britten
9
All right now
Free
Was het nu 70 of 80
10
Still got the blues
Gary Moore
Gary Moore/ ballads and blues, 1982-1994
11
Save me
Ryan Adams
Ashes and Fire
12
Sunday Morning
The Velvet Underground and Nico
Andy Warhol
13
De jeneverkruik
Alfred Den Ouden
Volksmuziek en dialectzang uit Vlaanderen.
14
Psycho Killer
Talking Heads
Tijdloze Honderd

donderdag 26 januari 2012

Boek: Bekentenissen van een jonge romanschrijverEen wetenschappelijk werk zou gemakkelijker lezen als het zou geschreven zijn in de stijl van een whodunit.  Dat is een interessante stelling van Umberto Eco, en hij heeft gelijk.  Een schrijver moet niet alleen naar ideeën zoeken, maar ook naar beelden en woorden om zijn verhaal aantrekkelijk voor te stellen.   Als schrijver loopt Eco met een dictafoon rond, want zijn invallen spreekt hij in tijdens zijn wandelingen die soms ’s nachts plaatsvinden.  Eco verklaart het verschil tussen poëzie en proza als volgt: proza blijft bij het onderwerp en het woord zal volgen, terwijl bij poëzie het gedicht bij de woorden blijft en daarna volgt het onderwerp wel.

Als schrijver wil Eco de ruimte goed in detail weergeven.  Als romanschrijver is zijn beginpunt een rudimentair idee of beeld dat de constructie van de narratieve wereld, dus de stijl van de roman, bepaalt.

‘Restricties zijn fundamenteel voor elke artistieke onderneming’, schrijft Eco.  Zelfs de avantgardekunstenaars die beperkingen uit de weg lijken te gaan, creëren gewoon andere beperkingen, die niet worden opgemerkt.

De tekst laat de lezer het werk doen: er is de intentie van de auteur, er is de intentie van de lezer en die van de tekst. 

Interessante stellingen allemaal die Eco presenteert in zijn typische stijl die niet gespeend is van wat intellectueel woordgebruik.  Zo gebruikt hij het begrip ‘fluctuerende personages’: dat zijn personages die een eigen leven leiden buiten hun oorspronkelijke partituur van de tekst. 
Verder wijst Eco op een curieus fenomeen, nl. dat gelovigen (bv. katholieken) ongelovig handelen en denken als ze beweren dat hun eigen godsdienst de enige echte is of op het ogenblik dat ze kritiek hebben op de islam bv.

Eco houdt ook van lijstjes, ook al omdat enumeraties, (een moeilijk woord voor ‘opsommingen’) niet chaotisch zijn. Hij heeft een voorkeur voor boekenlijstjes en is ook niet bang om lange opsommingen in zijn boek te gebruiken.    Voor Umberto Eco blijven ‘lijsten: een plezier om te lezen en te schrijven’ 

dinsdag 24 januari 2012

DVD: Roofdieren


Hoe kijkt een roofdier tegen de wereld aan?  Hoe voelt het als dier om altijd op oorlogspad te zijn?  Ook roofdieren krijgen het de laatste jaren moeilijk want hun territoria worden kleiner.  Nu moeten zij tegen mekaar vechten en oorlog voeren voor een altijd kleiner wordende voedselvoorraad.  Leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s voeren een onverbiddelijke strijd om een stuk voedsel in het groene wildreservaat Mala Mala in Zuid-Afrika.   Je kunt het van dichtbij beleven in de DVD-documentaire ROOFDIEREN, in de NATIONAL GEOGRAPHIC REEKS van de bib van Deinze.

zondag 22 januari 2012

Dichtbundel van Toon Tellegen


Uit de dichtbundel ALS WE VLAMMEN WAREN

Mijn schoonheid komt wat later,
Denkt de bloem.
Daardoor bloeit ze zo traag.
Haar schoonheid nadert, als onweer
Op een avond,
Inktzwarte weemoed kondigt haar aan.

De bloem verwelkt, wit en verblindend,
In de reusachtige stilte
Van een vaas.

Gehoord op 21 januari

Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 28 januari opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.

Titel
Uitvoerder
CD
2
The Jean Genie
David Bowie
The Best of 1969-74
1
Lady
Supertramp
The Very Best of Supertramp
3
Een man als ik ontmoet je niet elke dag
Guido Belcanto
Een man als ik
4
Band on the run
Wings
Band on the run
5
Rhiannon
Fleetwood Mac
Greatest Hits
6
Can you feel it
The Jacksons
Tijdloze Honderd
7
Helena
Hugo Raspoet
 De kleinkunst kollektie
8
Close to You
The Carpenters
 Burt Bacharach: The Look of Love
9
Aux cyprès de ville d’este van Franz Liszt
Pierre-Laurent Aimard
The Liszt Project/ (dubbel CD)
10
De troubadours
Miel Cools
Miel Cools Verzameld
11
Presenting Bianca Castafiore
John Williams
THE adventures of TinTin, the secret of the unicorn.
12
Blowing away
Laura Nyro
Stoned Soul Picnic: the best of
13
Gloria
Patti Smith
Horses
14
Song tree
Enrico Rava Quartet
Tribe


vrijdag 20 januari 2012

Boek: De waanzinnige 14de eeuw
In 1984 verscheen de Nederlandse vertaling van ‘A distant mirror’ van de Britse historica Barbara Tuchman.   De Waanzinnige Veertiende eeuw, heet het boek in het Nederlands.   Het is een turf van een boek, het telt meer dan 700 bladzijden, maar, er is een maar… het is een boek waarvan geen enkele bladzijde verveelt.   Want het hangt een spiegel van de mens op: de mens, zoals u en ik.
De mens met zijn sterke kanten,  maar ook de mens met zijn zwakke kanten.  Toegegeven, wellicht overbelicht Barbara Tuchman de slechte kanten van de mens, want schrijven over alleen maar de goede kanten zou misschien saaie lectuur opleveren.   U had het wellicht al vermoed: de 14de eeuw werd  geteisterd door corruptie, omkoperij, lafhartigheid,  bandeloosheid, onderdrukking.  Hoor ik u zeggen dat er nog niet veel veranderd is?  Tja, in het begin van haar geschiedenisverhaal citeert Tuchman Voltaire: De geschiedenis herhaalt zichzelf nooit, de mens altijd’.   En dat is een interessante nuance die Voltaire maakt, want inderdaad, onze eeuw heeft niet meer hetzelfde gezicht als dat van de 14de eeuw: we zijn er echt op vooruitgegaan, op geneeskundig en opvoedkundig, op economisch, militair en wetenschappelijk vlak.   Maar is daardoor het wezenlijke van de mens veranderd?  De mens in de 14de eeuw was ook een wolf, maar is de mens van de 20ste eeuw het ook niet?   In andere omstandigheden, maar toch…
Het beeld dat Tuchman ophangt van de 14de eeuw is geïnspireerd op het leven van Enguerrand III van Coucy, een ridderlijke heer die woonde op een kasteeldomein in het Franse Picardië.     Dat leven werd moreel geregeerd door de kerk en de op haar geïnspireerde afgescheurde bewegingen die leefden van het motto: ‘Geld was slecht, schoonheid was ijdelheid en beide waren vergankelijk’.    U bent niet verrast als ik vermeld dat in dit boek meerdere keren aan het licht komt dat de kerk zelf er geen al te fraaie levenswandel op nahield.  En die veertiende eeuw was ook de eeuw van de breuk in de kerk.  Door dat schisma werd de wereld toen opgezadeld met voorwaar twee pausen, een in Rome en een in Avignon, die mekaars gezag voortdurend bestreden en ook de wereldlijke leiders voor hun kar wilden spannen.  In 1378 voltrok zich dat schisma in de kerk tussen Paus Urbanus van Rome en paus Clemens van Avignon. Dat schisma van de kerk was een van de vier gesels van die tijd, naast oorlog, pest en roversbenden.
Wat ook opvalt aan die 14de eeuw is dat er weinig emoties werden getoond ten aanzien van kinderen.  Tja, misschien was dat normaal als je weet dat een gezin van vijf kinderen er gemiddeld twee, drie verloor door ziekte of ondervoeding.
En dan nog wat weetjes uit dit boek op een rij:
-         in die tijd duurde een reis van Parijs naar Napels ongeveer vijf weken;
-         hoofse liefde was eigenlijk een ongeoorloofde liefde, een soort verboden liaison, want die had als enig doel de liefde en niet een of ander gearrangeerd huwelijk;
-         Vlaanderen was in de 14de eeuw succesvol dankzij de bloeiende lakenindustrie;
-         De vijftienjarige Lodewijk van Male slaat een week voor zijn huwelijk tijdens een jachtpartij op de vlucht want hij wil niet trouwen met de dochter van de Engelse koning die zijn vader had gedood in de strijd;
-         Een Engels spookschip vol ladingen met wol met een dode bemanning aan boord (gestorven door de pest) drijft in die eeuw af naar Bergen, Noorwegen en verspreidt op die manier de pest op het vasteland;
-         Ook in de 14de eeuw waren de joden de zondebokken en werden zij gestigmatiseerd o.a. door Innocentius II, een paus die al in 1215 insignes gebruikte om de joden te brandmerken;
-         In die eeuw trokken roofbendes rond in dienst van de bisschop;
-         De boeren voelden zich toen onderdrukt door de oorlogsvoerende edelen, die wegvluchtten toen de boeren in opstand kwamen;
-         er werden ‘fabliaux’ geschreven over het overspel van
de vrouw, want de vrouw was de rivale van de kerk.  Een anekdote: een ridder vraagt aan de vrouw: “Hebt gij haar tussen uw benen?” Wanneer zij antwoordt: “Totaal niet”, dan is zijn commentaar: “Ik geloof u graag, want op een veelbetreden pad groeit geen gras”;
-         De 14de eeuw was ook de eeuw van ketterij en hekserij, een  geloof in de duivel en ook in die tijd liepen de kerken liepen leeg;
-         Dit boek toont aan dat ijdelheid en de immorele levenswandel  van de Fransen de oorzaak is van hun verlies in de oorlog tegen het Hongaarse leger;  
-         Een citaat uit die tijd van schrijfster Christine de Pisan: “alle goede gewoonten verdwijnen en de deugden worden niet meer gewaardeerd”.
-         Eigenlijk is dit werk een hoopvol boek als je ziet waarvan wij komen: vroeger was het zeker niet beter op het gebied van vrede en op het gebied van gezondheid.  En ook in die tijd was echtscheiding courant… Mocht u er nog aan twijfelen.