dinsdag 29 januari 2013

Columns: Humeuren en temperamenten


 Gerrit Komrij overleed op 5 juli van dit jaar: hij was 68 jaar oud.

Komrij was dichter, romanschrijver, maar ook verzamelaar en bloemlezer o.a. van de Nederlandstalige poëzie in 4 delen, van kinderpoëzie en van de Afrikaanse poëzie.

Deze boeken vind je allemaal in de bib van Deinze.  Maar Komrij was ook columnschrijver: zo kreeg hij in de jaren ’80 de vraag van HUMO om wekelijks een stukje te schrijven over gevoelens.   Daaruit groeide het boek Humeuren en temperamenten.     Hierin staan de meeste gevoelens die in het leven van ieder mens opduiken, alfabetisch besproken.   Niet zomaar gaf Komrij dit boekje een ondertitel mee die luidde: een encyclopedie van het gevoel.  

Uitgesproken persoonlijk geschreven dit boekje, waarin Komrij de medemens, maar ook zichzelf, niet spaart.  De bekendste gevoelens komen aan bod maar ook buitenbeentjes zoals bekeringsijver, doodsfantasie, hallucinatie, honkvastheid, nichterigheid, querulantisme, schildersverdriet, symmetritis, telefoonsyndroom, verdubbeling, x-gevoel, yin-yangeritis… maar misschien vind jij dat geen ‘abnormale’ gevoelens.


Waarom dit boek lezen? 

-         De milde ironie en zelfspot: het waarmerk van Komrij die maar al te graag de medemens en zichzelf een spiegel voorhoudt;

-         De woordenschat en de zinsritmiek, zo eigen aan de stijl van Komrij.

Uit het boek geplukt: 

p. 16: Neerwaarts gericht is het menselijk lot, maar tijdens de korte vergissing tussen geboorte en dood klapwiekt hij amechtig voorwaarts en opwaarts.

p.29: Terwijl de verzamelzucht aristocratisch is, is de democratie de moeder van de bewaarzucht.

p.55: Eigendunk is de levertraan van de geest.   Je moet er elke dag een portie van naar binnen werken om weerstand te kunnen bieden aan de stormloop van de buitenwereld.

p.64: Door het geluk te zien in iets wat je niet hebt ben je ongelukkig met wat je hebt.

p.73: Wie niet weet te haten is niet in staat tot liefde.

p.129: Hoe de mensen ook vergaan en verdwijnen, hoe onaanraakbaar en ver ze ook zijn, ze bestaan in de hoofden van anderen.

158: Met gespleten hoeven deel ik aalmoezen uit en in mijn hart, daar huist de hel.  Mijnheer, ik ken me zelf maar amper.

zaterdag 26 januari 2013

Gehoord op 26 januari 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.be en klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 2 februari 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.

Titel
Uitvoerder

1
Poison Arrow
ABC
Depré historie 1982
2
Touch me in the morning
Diana Ross
One Woman
3
Running
Jessie Ware
Devotion
4
A man needs a maid
Daan
Concert
5
Hannah
Geppetto and the Whales
People of the Galicove
6
Wait for me
James Lidell
Jim
7
Relax
Franky goes to Hollywood
BANG! The greatest of
8
Etude opus 25 n°3 in F majeur
Lang Lang
The Chopin Album
9
Just an illusion
Imagination
Depré historie 1982
10
Locked out of heaven
Bruno Mars
Unorthodox jukebox
11
Hara Hara
Mikis Theodorakis
Greatest hits
12
Content
Jackobond
Alsof
13
Kashmere
Led Zeppelin
Celebration Day
14
15

vrijdag 25 januari 2013

Boek: stratego voor vrouwen


Dit boek is geschreven door twee dames gespecialiseerd in women resource management, Monic Bührs en Elisa de Groot.  Een boek waarin vrouwen kunnen lezen hoe ze het strategisch spel dat mannen in de werkomgeving aanwenden, ook zelf kunnen toepassen.  Blijkbaar is alles gebaseerd op weten: je moet een overzicht hebben van het krachtenveld, de juiste aanval of verdediging kiezen en de ongeschreven regels leren kennen.   Een boek dat nuttig is voor vrouwen die ook aan de top willen staan, maar daar voorlopig niet durven of kunnen aan denken.  Een hoopvol boek ook, want het maakt duidelijk dat ook vrouwen aan de top geraken door de juiste strategie te kiezen, effectief te onderhandelen  en zichzelf beter te profileren en te positioneren.  Een boek doorspekt met anekdotes, citaten, voorbeelden en ook met een gevarieerde lay-out.   Intrigerend is hoe de auteurs de goden typeren: je hebt Zeus, hij is de topman, daarna Hermes, de netwerker, en Apollo, de kroonprins. Poseidon is de gevoelsman en Hephaistos is de vakman.

dinsdag 22 januari 2013

Boek: Het verloren continent


Bill Bryson: onthou die naam en als dat niet lukt onthou de titel van zijn boek:

Het verloren continent.

En over welk continent het gaat?  Nee, niet Europa, maar wel Amerika.  Dat is toch wel een verrassende titel, zeker als je het boek leest met de voorbije Amerikaanse verkiezingen in het achterhoofd.   Maar ja, een verrassende titel dekt in dit geval ook de vlag van een boek dat vol onverwachte wendingen zit, die bij wijlen een echt geestig effect hebben.  Bryson is een Amerikaan, die zijn jonge jaren heeft doorgebracht in Des Moines in Iowa en op tweeëntwintige jarige leeftijd naar Engeland verkaste.   Later besloot hij om een autotocht door zijn geboorteland te maken.

Hij bekijkt Amerika vanop een zekere afstand, zelfs door een bril die al fel Europees gekleurd is. En met die bril heeft Bryson een pittig reisverslag geschreven van zijn avonturen als automobilist en toerist in de Verenigde Staten van Amerika.    

Waarom je dit boek moet lezen? 

De ironie waarmee Bryson de Amerikanen, hun tradities en hun omgeving aan de lezer voorstelt staat garant voor menige uurtjes leespret.
Als je dit boek leest met een kaart van de VS bij de hand, steek je veel op over de grote diversiteit tussen de verschillende staten en culturen.   Want dit boek maakt duidelijk dat Amerika veel gezichten heeft. 

Uit het boek geplukt:


p. 93: Amerika heeft nooit goed begrepen dat een mens ergens kan leven zonder het er te bederven, dat schoonheid niet achter hekken opgesloten hoeft te worden, alsof een nationaal park een soort dierentuin voor de natuur is.  

p.117: Het zijn altijd de mensen van buiten die zich het felst verzetten tegen winkelpromenades en kegelbanen, terwijl de plaatselijke bevolking met zijn simpele, optimistische manier van denken juist de neiging heeft die dingen best handig te vinden. 

p. 166: Is het mogelijk dat er ergens op de wereld een mensensoort bestaat die nog irritanter en imbecieler is dan discjockeys?

zaterdag 19 januari 2013

Gehoord op 19 januari 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.be en klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 26  januari 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.

Titel
Uitvoerder

1
Good life
Inner City
Depré historie 1989
2
Dreamer
Supertramp
The autobiography
3
Dans de wereld rond
Nicole en Hugo
Bedankt Vlaanderen
4
I’m gonna sit right down and write myself a letter
Paul Mc Cartney
Kisses on the bottom
5
J’suis snob
Patrick Riguelle
Un premier amour de luxe
6
Soul Cake
Sting
If on a winter’s night
7
Libertango van Piazolla
Milos Karadaglicz
Latino
8
A forest
The Cure
Greatest hits
9
De zonden die ik nooit beging
Guido Belcanto
Een man als ik
10
Tenderness
Paul Simon
Paul Simon/ Songwriter
11
Shut down and play the piano
Chilli Gonzales
The unspeakable
12
Hallelujah, ze is van mij
Raymond
Liefde voor muziek
13
School of Hard Knocks
Van Morrison
Keep it simple
14
Hijo de la Luna
Belle Perez
The Best of
15
Take me to your heart
Rick Ashley
Depréhistorie 1989

vrijdag 18 januari 2013

DVD: Oceans


Wij noemen onze aarde de blauwe planeet en dat is ook normaal want bijna driekwart van onze aarde bestaat uit water.    Diep beneden in de oceaan valt er heel wat te beleven.   De nieuwste camera- en filmtechnieken hebben de voorbije jaren bijgedragen tot de ontdekking van het fascinerend leven diep in de oceaan.    

Dankzij die technieken kunnen wij kennismaken met de niet altijd prettig ogende dieren die leven daar diep in de oceaan. 

Daarvan is een uitstekende documentaire gemaakt die op DVD is verschenen onder de titel OCEANS

dinsdag 15 januari 2013

gedicht van Miriam Vanhee


Op een dag durven wij
De straten niet meer op
Lopen trager, als in musea
Zoeken de richting van de pijlen
Kijken om ons heen en weten
Niet meer wat we willen 

Op een dag annuleren
Wij de reis, huren
Tweedehands gemeubileerde kamers
Dragen jassen uit de jaren
Van de winters vol sneeuw 

Wanneer zullen wij volwassen worden?
Ons brengt de wind al van streek
Als hij rukt aan de ladders
De touwen de dichtgeklapte zonnestoelen
Op de terrassen
Van de Oranienstrasse.