vrijdag 29 maart 2013

Boek: De opdracht van Friedrich DürrenmattDE OPDRACHT van Friedrich Dürrenmatt

Bizarre aanleiding tot dit verhaal is de verkrachting en moord van de vrouw van een bekende psychiater.   De dood van Tina von Lambert aan de voet van de Al-Hakimruïne is een onopgehelderde zaak.   Een beroemde TV-journaliste krijgt de opdracht van de psychiater om de ware toedracht van de gebeurtenissen op te helderen.   Tijdens haar bezoek aan de site en aan het land valt die journaliste die in de novelle F. heet, van de ene verbazing in de andere.   Want het blijkt dat de vrouw van de psychiater hem ontvlucht was omdat ze zich geobserveerd voelde.   Maar ook in dat Afrikaanse land, waar ze vermoord werd, zijn observatie, bespieding en spionage het cement van de samenleving.   Met alle gevolgen van dien.  De journaliste F. ondervindt beklemming en emotionele chantage aan den lijve.   En ook zij voelt dat tegenstanders van het politieke regime zonder mededogen hardhandig en brutaal uit de weg worden geruimd.   Iedereen wantrouwt iedereen. 

Waarom je dit boek moet lezen?

 Dürrenmatt schreef een ijzersterke novelle waarin hij de gevolgen van observeren van observeren en van observeren messcherp aan de kaak stelt.   
Ontluisterend is ook de passage waarin F. verneemt dat de Westerse mogendheden en hun wapenfabrikanten van arme landen het oefenterrein maken en conflicten aanwakkeren om de efficiëntie van hun wapenarsenaal uit te testen.   
Stilistisch is dit boek ook interessant want het is een novelle van iets meer dan 100 bladzijden waarin de 24 hoofdstukken bestaan uit een langgerekte zin. 

Geplukt uit het boek

p. 37: Europa had immers een neiging tot het tragische, in tegenstelling tot de cultuur van de islam die meer tot het fatalisme neigde

dinsdag 26 maart 2013

Strip: Alle eendjesIk hou wel van mannen met humor! Da’s een teken van intelligentie.  Ziedaar, heren.  Als je er nog aan zou twijfelen: geestig zijn, daarmee scoor je bij de dames.   Zelfs knappe stripheldinnen vallen voor grappige venten.   Fanny bv. uit Kiekeboe van wie het citaat van daarnet komt: zij beweert dat humoristische mannen ook intelligente mannen zijn in de Kiekeboestrip n° 132 met de titel: ALLE EENDJES.  En waar speelt het verhaal van deze strip?  Neen, niet in het buitenland maar wel in een van de prachtigste plaatsen aan onze Belgische kust, de Haan, jawel, Le Coq Sur Mer.  Alleen al voor het decor van deze belle epoque gemeente aan de zee, kun je al van de strip genieten.
Meteen leer je ook dat het jaarlijks volksfeest van de Haan luistert naar de naam Trammelant.   Deze strip is voorwaar een toeristische folder voor Le Coq Sur Mer.

vrijdag 22 maart 2013

Boek: reisgids over Noord-Holland
Weet je wat de provinciehoofdstad is van Noord-Holland?   Haarlem, gelegen aan de rivier het Spaarne.  De stad bloeide vooral tijdens de Gouden Eeuw, toen veel protestanten uit de Zuidelijke Nederlanden na 1585 naar Haarlem vluchtten. Het stadje heeft een sfeervolle markt, een imposante Sint-Bavokerk met een groots Müllerorgel, waarop Mozart speelde toen hij maar tien jaar oud was.  Haarlem is ook bekend van zijn hofjes: dat zijn stille enclaves in de 12de eeuw gesticht door de kerk uit liefdadigheid voor oude behoeftige vrouwen.   Ze hebben een binnentuin waarrond kleine huisjes staan.

Langs die hofjes kun je wandelingen maken.  Zo’n wandeling staat uitgestippeld in de rijkelijk geïllustreerde CAPITOOLreisgids over Noord-Holland.  En als je naar Haarlem gaat, mag je zeker niet vergeten een bezoek te brengen aan het Teylersmuseum en het museum van een van de beroemdste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw, namelijk Frans Hals.  En in dat museum loopt nu een tentoonstelling van Cornelis Van Haarlem.

donderdag 21 maart 2013

Gehoord op 16 maart 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.been klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 16 maart 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.


Titel
Uitvoerder
1
Good Morning Judge
Ten CC
Changing Faces/ the best of Godley and Cream
2
It’s my life
The Animals
The singles plus
3
Band of Horses
Mirage Rock
4
For what it’s worth
Buffalo Springfield
Retrospective
5
The wind cries Mary
Jimmy Hendrix
Are you experienced
6
Grain de la voix
Muntagna Nera
7
And I love her
Beatles
The red album
8
Deacon Blues
Steely Dan
A Decade of…
9
Instrumental
Anne Sofie Von Otter
Sogno Barocco
10
Hide in your shell
Supertramp
Crime of the Century
11
Rock me Amadeus
Falco
Tachtig was prachtig
12

13


dinsdag 19 maart 2013

Gedicht van Willem Wilmink


De foto van opa en oma 

Als ik een kind van een jaar of tien
Mijn foto van opa en oma laat zien, 

Dan zegt zo’n kind, een beetje bedeesd:
‘Wat zijn dat een deftige mensen geweest.’ 

Maar ze waren niet deftig, geen graaf en gravin,
Ze moesten gewoon de textielfabriek in. 

Al voordat de zon was opgegaan,
Moesten ze in de textielfabriek staan 

Tot lang nadat hij weer onderging:
Voor hen was de zon een zondagsding. 

Hoe komen ze dan zo deftig en fier
Op die foto van glanzend papier?

vrijdag 15 maart 2013

Boek: NOG van Josse De Pauw
Boken Bruine Suiker: dat is een van de merkwaardigste personages uit de Vlaamse hedendaagse literatuur.  Een personage dat gecreëerd is door Josse De Pauw, die we vooral kennen als acteur en regisseur.  En Boken duikt op de meest onverwachte plaatsen op.  Dat inspireert Josse De Pauw tot prikkelende teksten.  Niet alleen theaterstukken, maar ook prozateksten, schetsen en korte anekdotes waarvan sommige door hem worden gebruikt voor zijn soloproducties.   De Pauw schrijft met veel warmte en ingehouden innigheid, een broosheid bijna, over datgene wat hem in zijn leven overkomt: zijn passie voor kunst en schoonheid, de onafhankelijk denkende en rondzwervende Boken, maar ook over vrouw en kind.   

Weet je waar ik soms weleens van droom?’ zeg ik, ‘van een dochter die, terwijl ik enige dagen van huis ben geweest, al het onkruid in de tuin heeft gewied.’  Ze neemt me ernstig, knikt eerst meevoelend en antwoordt dan: ‘Ja, papa… maar ik dacht dat jij geen tweede kindje wou!’.

Die teksten,met daarbij ook nog zelf vertaalde gedichten, zijn ideale lectuur voor op het nachtkastje en vind je weer in twee boeken onder de titel WERK en NOG.


Citaten:

p. 39 (NOG):  Dat is het wondere van applaus.  Het haalt alles terug naar hier. 

p. 41 (NOG): Die sterke verbeeldingskracht.  Daar ben ik altijd jaloers op geweest. Ik heb ze niet. Ik zie wat ik zie en daar moet ik het mee doen.

p. 44 (NOG): Ik heb mij vaak in de woorden neergevlijd, heb mij laten bepotelen door de taal en heb haar zelf bepoteld, maar altijd ben ik, na een tijdje, stil vloekend overeindgekomen en heb ik laffig het pand verlaten.

p. 97 (NOG): Zo simpel, zo complex.  Want je ziet alles en nooit heb je alles gezien.

donderdag 14 maart 2013

Gehoord op 9 maart 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.been klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 16 maart 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.

Titel
Uitvoerder
1
I kissed a girl
Kate Perry
Wife is music
2
Sway
Dean Martin
Hotel Lounge part 1
3
The Time
Black Eyed Peas
VTM K ZOOM hits
4
Stool Pigeon
Kid Creole and the Coconuts
The Best of
5
Lovefool
Cardigans
The Best of
6
Twee meisjes
Raymond van het Groenewoud
Pure Music 3
7
Rondo uit Sonate Pathétique
Beethoven
Funiculi funicular 22
8
Sinds de dag
Frank Boeijen
De ballade van de dromedaris
9
Thinking about you all the time
Zita Swoon
To play, to dream, to drift
10
Onderweg
Willem Vermandere
Onderweg
11
82 ans
Axelle Red
Pure Music 3
12
Kingston Town
UB 4
Greatest hits
13
Mr Waller
Orion
Restless Home
14
I’ve seen that face before
Grace Jones
Hotel Lounge

dinsdag 12 maart 2013

Boek: Psychologie in het dagelijks leven
Piet Vroon/ psychologie in het dagelijks leven

Hoogleraar theoretische psychologie Piet Vroon overleed in 1998 op 59-jarige leeftijd.   "Lezen, denken, schrijven en sporten’: zo train je het best je hersenen," zei hij ooit in een interview met Martin Simek.

 Van hem zijn in de bibliotheek van Deinze een aantal boeken weer te vinden.

Hoewel de titel ‘psychologie in het dagelijks leven’ toegankelijkheid belooft, merk je toch de wetenschappelijke toon van elke bijdrage die hij ooit voor de krant schreef en die in dit boekje gebundeld zijn.     Het uitgangspunt is natuurlijk wel het dagelijks leven met zijn talrijke aspecten zoals lezen, denken, emoties, gezichten, kinderen, verkeer en sport, waarnemen en de wetenschap.   Hoewel de artikelen al geschreven zijn in de jaren 80 verrast Vroon door zijn alternatieve kijk op de onderwerpen.  Ook al is het onderzoek van de hersenen ondertussen al sterk geëvolueerd. 


Geplukt uit het boek:  

… het leven een dodelijk ziekte

Wat nieuw is in de wetenschap is meestal niet waar en wat waar is, is meestal niet nieuw. 

Een verschijnsel is niet verklaard als we er een woord voor hebben verzonnen. 

Waarom heet iemand zonder hersenen een mens en geen grote bacterie?  Waarom was  Hitler – met hersenen – een onmens? 

vrijdag 8 maart 2013

Gedicht van Delphine Lecompte
Delphine Lecompte/ de dieren in mij 

Mijn hoofd, mijn huis
 

Ik was te lang in mijn hoofd gebleven
Ik kwam spoken tegen
Ze leken op jou en daarna op mijn moeder
Je trok aan mijn sjaal
En toen waren we buiten
Uit mijn hoofd, mijn huis. 

Het dorp was verlaten
De avond wilde zo graag vallen
De nachtvogels losten de dagvogels af
Je streelde mijn borsten en klaagde
Over je zoon die te groot is geworden om zoon te zijn. 

We gingen een herberg binnen
Scheve neuzen en lodderogen begroetten ons
‘ik heb nergens spijt van’
Hoorde ik een oude vrouw fluisteren
In mijn hoofd, mijn huis.

dinsdag 5 maart 2013

Boek: filosofie in 30 seconden

FILOSOFIE IN 30 SECONDEN onder redactie van Barry Loewer. 

Dit keer niet een zoveelste chronologisch overzicht van de grote geesten en hun gedachten uit de geschiedenis van de Westerse filosofie.   Integendeel.   In dit aantrekkelijk geïllustreerd boek vertrekken de auteurs vanuit de thema’s waarover westerse filosofen zich de voorbije 25 eeuwen gebogen hebben, zoals taalfilosofie en logica, wetenschapsfilosofie en kentheorie, de geest en de metafysica, ethiek en politieke filosofie en religie, uiteraard.   En alles wat niet bij die thema’s thuishoorde hebben de auteurs samengebracht onder de noemers “grote momenten” en “continentale filosofie”.

De titel (filosofie in 30 seconden) misleidt wat, want je hebt meer dan een halve minuut nodig om alles te vatten wat er op een bladzijde staat. Die dertig seconden slaat op een inval die mensen kunnen hebben en van waaruit ze een filosofisch ritje kunnen aanvatten in hun gedachtenlandschap.    De lay-out en de presentatie van elk hoofdstuk zijn heel leesvriendelijk: op elke bladzijde staat een 3-secondenflits, gevolgd door een 3-minutenidee en daarnaast een tekst die de kern bevat van de filosofie van een bekende filosoof.   En in de derde kolom op diezelfde bladzijde vind je een verwijzing naar verwante filosofieën, een 3-secondenbiografie en een 30-secondentekst waarbij de behandelde gedachte wat gerelativeerd wordt.    Een uitstekende en prikkelende inleiding tot de filosofie.


Geplukt uit dit boek:

-          Zal de toekomst hetzelfde zijn als het verleden (p. 44)

-          Als je in een tijdmachine stapt en je komt er twee keer uit, wie ben jij dan? (p. 62)

-          Vraag en graaf door, en overtuig mensen ervan dat ze niet weten waar ze het over hebben (p. 118)