dinsdag 30 juli 2013

BOEK: Capitool Reisgids van Londen




Londen: een wereldstad waar niet alleen duiven, maar ook eekhoorntjes zich echt thuis voelen tussen de mensen.   In het Sint-James’s  park kun je de mooie grijsbruine kauwers zelfs voederen.     En een stad verken je het best via een wandeling: zo bijt je in de stad, proef je hem, ruik je hem, voel je hem.

In de gids LONDEN van Capitool Reisgidsen vind je zes wandelingen weer die je leiden langs de vele gezichten van de Britse hoofdstad: zo is er een wandeling langs Regent’s Canal, een wandeling die begint bij Little Venice en uiteraard loopt langs het Regent’s Park dat in 1820  officieel werd geopend.   Een andere wandeling leidt de lezer langs de Thames door Chelsea naar het romantische Victoriaanse  Battersea Park.  Of je hebt de wandeling vanaf Green Park naar Hyde Park, door het hart van Mayfair een van de smaakvolste Georgian woonwijken van Londen.

Allemaal weer te vinden in de handige en aantrekkelijke lees- en reisgids LONDEN in de reeks van CAPITOOL REISGIDSEN;

vrijdag 26 juli 2013

BOEK: Love and Friendship door Jane Austen




Pride and Prejudice, Emma, Mansfield Park: als je van Britse literatuur houdt of je bent vertrouwd met verfilmingen van dat werk, dan zeggen die titels je ongetwijfeld iets.  Inderdaad, drie titels van boeken die geschreven werden door Jane Austen, een van de leading ladies van de Britse literatuur.   Ze overleed al in 1817, inderdaad straks bijna 200 jaar geleden, maar haar naam leeft nog altijd voort in de klassiekers van de Britse literatuur.  Ze werd geboren in 1775 in Hampshire: haar vader was een belezen gecultiveerde man die zijn acht kinderen ook grondig inwijdde in de klassieke cultuur.  De jonge Jane verslond boeken en dat was ongetwijfeld de bron waaraan ze zich kon laven en waar ze zich ook toe aangezet voelde om zelf ook romans te schrijven.  Iets was niet evident was in haar tijd, want romans schrijven én uitgeven was in de eerste plaats een mannenzaak.  Gelukkig stemde haar strenge vader ermee in dat ze haar werk naar een uitgever stuurde, maar dan nog werden haar beroemdste romans nog tijdens haar leven anoniem uitgegeven.    Het opvallendste aan Jane Austens werk is dat het getuigt van een ongelooflijk sterk inzicht in de kronkels van de menselijke geest en gevoelswereld: je zou denken dat Austen een rijk gevuld sociaal leven heeft geleid, maar volgens de meeste biografen was het duidelijk dat ze zelden of nooit buitenkwam. Vooral de literatuur en de mensen die over de vloer kwamen bij haar thuis, gekoppeld aan haar scherp observatievermogen, inspireerden haar tot die unieke rijke romans.

In de bibiotheek vind je van haar een dun boekje, getiteld Love and Friendship : dat is een kleine novelle in briefvorm waarin vooral een jonge vrouw het hoge woord voert over  hoe zij een gedwongen huwelijk met een veel oudere man probeert t e omzeilen.   De lezer merkt al snel dat Austen hier haar personages fel laat overdrijven als ze hun belevenissen vertellen. Een uitvergroting die duidelijk de spot wil drijven met de briefromans die in die jaren succesrijk waren. Deze brievenverzameling schreef Jane Austen toen ze nog maar 16 jaar oud was: je voelt dat de jonge Jane op zoek was naar de juiste stijl, maar niet echt tot een verhaal kwam dat ze origineel genoeg vond.  Dan restte haar toen alleen maar de mogelijkheid om ironisch de draak te steken  met de gevoelens van de personages en de snelheid waarmee gebeurtenissen worden beschreven.   Duidelijk een vingeroefening.  Vergeet zeker niet de inleiding van Fay Weldon te lezen  want die geeft voldoende duiding over de plaats van deze briefwisseling in het oeuvre van Jane Austen.

dinsdag 23 juli 2013

GEDICHT van D. Hillenius




DE VORM IS EEN MASKER VAN VERLEIDING

 

Het meisje kreunde als zij mij op afstand zag

Haar armen als in kinderdans verwachting

Haar jurk een los rood hemd over de schouders

Naderde onwillig getrokken

Mond wijd, ogen van aanstaande pijn

Diep plezier greep mij om ’t midden

De brandklok luiden

Kinderen strooien als vlokreeften in de groene wieren

 

Zwaar gek is Maria, zei haar vader

Nam haar bij de hand

En van mij weg

maandag 22 juli 2013

Gehoord op 29 juni 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

 Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.been klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks je op 7 september 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.


Titel
Uitvoerder
1
Sweet Home Alabama
Lynyrd Skynyrd
The Best of Country and Bluesgrass
2
World where you live
Crowded House
Recurring dream: the very best of
3
Blackbelt
John Grant
Pale Green Ghosts
4
Royal Blue
Henry Mancini
5
De burgerij
Jacques Brel
Ne me quitte pas: de 24 grootste  
6
Oh wat een jaar
Luc Steeno
Zingt Claude François
7
Suite n°1 in G for solo cello opus 72: canto primo: sostenuto e largamento
Truls Mörk/
Benjamin Britten, cello suites 1 - 3
8
My Cherie Amour
Stevie Wonder
De mooiste openingsdansen
9
Susie Q
Creedence Clearwater Revival
Chronicle
10
Vragen wonen overal
Frank Boeijen Groep
Liefde en Moed
11
Fairytale
Aleksander Rybak
MNM hits
12
Locomotive Breath
Jethro Tull
Aqualung
13
Use Somebody
Kings of Leon
MNM hits
14
On every street
Dire Straits
On Every Street
15
Sky and Sand
Paul and Fritz Kalkbrenner
MNM HITS

vrijdag 19 juli 2013

BOEK: catalogus Gustave Van De Woestyne




GUSTAVE VAN DE WOESTYNE

Deze Latemse schilder werd geboren in Gent in 1881 en is overleden in Ukkel in 1947.

Hij was de broer van Karel, bij wie hij in Sint-Martens-Latem woonde en waar hij andere Latemse kunstschilders leerde kennen.  Gustave behoorde tot de eerste groep Latemse schilders met Albijn Van Den Abeele, Valerius de Saedeleer, Maurice Sys en Albert Servaes.  Het blijkt dat hij niet zoveel in Latem schilderde, maar vooral tijdens zijn verblijf in Leuven.   Van de Woestijne schilderde dus vanuit zijn herinneringen.

Je kent hem vooral van zijn boerenkoppen.  In de bib vind je een uitgebreide catalogus van het werk van Gustave Van De Woestyne

Met daarin bekende schilderijen van gezichten met die typisch grote ogen, zoals De papeter, De dochter van de nieuwe rijke, De opiumroker, De boer op zijn veld, of schilderijen van een dorpsfiguur, zijnde Deeske op het veld, of Deeske neergehurkt.  Daarnaast schilderde Van De Woestyne ook  stillevens

Zijn broer Karel schreef over hem het volgende: ‘doordringend van blik, is hij moeilijk van een eersten indruk af te brengen.’

dinsdag 16 juli 2013

BOEK: De voyeur

De Voyeur Goedkope Editie (a. Moravia) 199 P., Paperback


De voyeur van Alberto Moravia 

Weet u wat scopofilie is?  Dat is zoveel als liefde voor het kijken, het bekijken, het begluren

Ken je het verschil tussen een liefdesrelatie en een erotische relatie?

Dan moet je zeker dat boek lezen, want het vertelt het verhaal van een man wiens vrouw een erotische relatie begint met zijn vader, haar schoonvader, dus.  Ze ziet hem niet graag, er is geen liefde in het spel, maar ze is wel in de ban van het liefdesspel.   Dat dit een en ander teweegbrengt in de gevoelswereld van de zoon, begrijp je wel.   Een ontluisterend verhaal dat toch beklijft omdat het zo genadeloos de geslachtsdrift uitbeeldt als een nietsontziend fenomeen dat geen ruimte laat voor rationele afwegingen en empathische bezinningen.   

Waarom lezen? 

Ontdek hoe Alberto Moravia er met zijn heldere taal in slaagt van de diepste passies en onverklaarbare driften van de mens een verhaal uit te werken, waarin alles draait rond de soms onoverbrugbare contrasten tussen vrouw en man. 

Citaten 

p. 42: … het voyeurisme, zou de bron zijn van een groot deel van de romans en vanzelfsprekend van de film. (…) Als ik mij tot fictie beperk, de romanschrijver volstaat er niet mee ons te laten zien wat iedereen zou kunnen zien, maar laat ons dikwijls zien wat niemand zou kunnen zien, tenzij hij nu juist een voyeur is. 

p. 131: Het feit alleen dat de bom is uitgevonden, heeft de wereld al spiritueel vernietigd nog voor hem materieel te vernietigen. 

p. 135: … waar het bij een schrijver het meest op aankomt, niet  is wàt hij schrijft maar hoé hij het schrijft.

vrijdag 12 juli 2013

Gedicht van ANNE SEXTON

Kreupel hart by Anne Sexton







GEEL

Als ze de zon opnieuw
Aanzetten, plant ik er kinderen
Onder, verdicht ik mijn ziel
Met een lucifer en laat haar zingen,
Pak ik mijn moeder en zeep haar in,
Pak ik mijn knoken en poets ze schoon,
Zuig ik mijn muffe haar met een stofzuiger op,
Betaal ik al mijn buren hun kwade schulden,
Schrijf ik een gedicht met als titel GEEL en
Zet het aan mijn lippen om het op te drinken,
Voer ik mezelf lepels vol hitte en
Speelt iedereen thuis met
Zijn vleugels en huivert de planeet
Van zoveel glimlachen en
Is er er nergens nog vergif, een plaag
In de hemel en is er moederbrij
Voor alle mensen en gaan we nooit
Meer dood, niemand van ons, we blijven leven,
Ja toch?

(geschreven op 23 september 1972)

dinsdag 9 juli 2013

BOEK: De verlossing van Willem Elsschot



De Verlossing, roman van Elsschot

Het verhaal van Pol Van Domburg, tja,de naam alleen al: een kleine zelfstandige die door en door commercieel is, waarbij commercieel gelijkstaat aan ‘gewiekst’, want hij probeert bij zijn aankopen de kleinste prijs te krijgen en bij zijn verkopen de hoogste prijs af te dwingen.   Pol geeft zijn vrouw geregeld slaag, waar zijn drie dochters soms getuige van zijn.  Pol woont in een plattelandsdorp waar de boerderijen en de landerijen eigendom zijn van de graaf.  En toch slaagt Pol erin, doortrapt als hij is, de graaf te overtuigen om het huurhuis en de aanpalende grond te verkopen aan Pol.   Dat is de eerste grote overwinning van Pol.   Maar hij gaat nog een strijd aan, namelijk met de nieuwe dorpspastoor Kips, een eenogige, standvastige en sterke kerel die Pol wijst op zijn plichten tegenover vrouw en kerk.   Pol buigt niet, maar de pastoor ook niet. 
Waarom je dit boek moet lezen?
Omwille van de auteur, Elsschot, een monument in de Vlaamse literatuur;
Omwille van het tijdsbeeld, het boek heeft Elsschot geschreven in de jaren 1914-15: het hangt een beeld op van hoe sterk het leven in Vlaanderen in die tijd nog gedrenkt was in het wijwater.   Hoe moedig de strijd in die tijd was van de vrijdenkers;
Omwille van de verrassende wendingen in het verhaal.

Citaat: ‘Hoe kaler, hoe royaler’:  arm uitziende klanten geven een soms grotere fooi dan rijke klante

vrijdag 5 juli 2013

BOEK: kunstgids over Rafaël

Rafaello Sanzio…. Al van hem gehoord?  Ongetwijfeld, maar u kent hem beter als RAFAEL, inderdaad een van de grootste Italiaanse schilders die werd geboren in Urbino in 1483.   Wat een rottalent had dat jongetje: het viel zijn vader op bij wie de jonge Rafaël in het atelier kon schilderen, maar ook zijn latere leermeester PERUGINO was verrast door de frisse aanpak van de jonge leerling.   Al snel kon de getalenteerde Rafael werken bij paus Julius II in Rome, en later voor Leo X, voor wij hij ook de ontwerpen maakte van de tapijten voor de Sixtijnse kapel. Rafaël was maar 37 toen hij stierf, maar hij overleed in volle ornaat, rijkdom en triomf, want tijdens zijn leven was hij een beroemd kunstenaar.   De Meulenhoff kunstgids serie toont het volledige werk van Rafaël dat overwegend bestaat uit religieus werk uiteraard met afbeeldingen van engelen, de hoofdrolspelers van de bijbel en het katholieke geloof, heiligen, zoals Michael , Joris en de draak, enz… Maar ook werken als
De droom van een ridder, De drie gratiën, De dame met een eenhoorn (symbool voor
maagdelijkheid )en zelfs een zelfportretFile:Sanzio 00.jpg

dinsdag 2 juli 2013

BOEK: NEEM HET NIET van Stéphane Hessel




Hessel is een geboren optimist en hij gelooft in de vooruitgang van de geschiedenis, hoewel hij ervan bewust is dat er ook mensen zijn die een negatieve opvatting hebben over de geschiedenis, zoals Walter Benjamin die in 1940 zelfmoord pleegde omdat hij aan het nazisme wou ontkomen.
Hessel werd in 1917 in Berlijn geboren en kreeg in 1937 de Franse nationaliteit.  In 1944 arresteren de Gestapo hem.  Hij wordt gemarteld en naar Buchenwald overgebracht.  Hij slaagt erin de identiteitspapieren van een overleden Fransman te bemachtigen en krijgt werk onder de naam Michel Boitel in een fabriek die landingsgestellen voor bommenwerpers produceert.  Hij ontsnapt, wordt weer opgepakt en komt in een fabriek terecht om daar aan V1’s en V2’s te werken.  Bij een treintransport springt hij uit de trein.   Na de oorlog werd hij diplomaat voor Frankrijk.

Uit het boek geplukt:

‘Het motief van verzet is verontwaardiging’

‘We moeten begrijpen dat geweld de hoop de rug toekeert. We moeten kiezen voor de hoop, de hoop van geweldloosheid’

‘Scheppen is weerstand bieden/  Weerstand bieden is scheppen’