zaterdag 31 augustus 2013

We zijn er weer op 

ZATERDAG 7 SEPTEMBER 

om 8.00 uur 

op 105.1 FM

vrijdag 30 augustus 2013

Het Dwaallicht in stripvorm

Een beeldroman is een strip die gebaseerd is op een roman.  Vooral de Nederlandse striptekenaar Dick Matena heeft zich gespecialiseerd in dit genre.  Zo tekende hij de stripversie van HET DWAALLICHT van Willem Elsschot.    De ik-figuur in deze strip lijkt verdacht sterk op Elsschot. Hij is van plan om eens op tijd naar huis te gaan en te genieten van het gezelschap van vrouw en kinderen in plaats van in de kroeg te blijven hangen.   Maar dat prachtvoornemen gaat niet door, omdat drie buitenlandse kerels, die achteraf Afghaanse matrozen blijken te zijn, de ik-figuur aanspreken.   Zij tonen hem een briefje waarop de naam MARIA VAN DAM staat met daarnaast het adres waarop zij te vinden is: Kloosterstraat 15.   De vreemdelingen hopen dat de ik-figuur hen de weg wijst naar die Kloosterstraat.  Na enige aarzeling doet hij dat ook.  Die haperende zoektocht op de doornatte avond wijst uit dat Maria Van Dam niet op dit adres woont.  Dan maar naar een ander adres en dan nog even langs het politiekantoor…. 
Dick Matena geeft uitstekend de sfeer van het verhaal en van de omgeving weer: een druilerige avond waarbij je als lezer de nattigheid voelt, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk.   Interessant is ook dat Dick Matena de ideologisch-filosofische gedachtenwisselingen uit de novelle van Elsschot heeft bewaard in zijn stripversie.  

dinsdag 27 augustus 2013

Gedicht van Jean Cocteau


Feest op Monmartre

Sta niet zo te zwaaien
De hemel is van ons allemaal
Zoetwatermatroos de nacht
Spot met je ankers van goud
En drinkt in stilte staand
Als een stuk vloeipapier
Je blauwe rug die bewierookt
Met kracht de boulevard

vrijdag 23 augustus 2013

Boek: BURENBOELJe zult het maar meemaken: je woont met je traditioneel gezin van een hardwerkende vrouw in het onderwijs en je twee flink studerende dochters in een piekfijn onderhouden woning met een fraai aangelegde tuin met pico bello tuinhuis en een aantrekkelijke vijver vol kleurrijke vissoorten.
Tot op de dag dat er in de aanpalende woning naast je gezin een andere familie komt wonen: vader is journalist en is geregeld op reis. De mama blijft thuis en zorgt voor de drie kinderen, waaronder een adoptiezoon uit Ethiopië en die hebben nog een hond die luistert naar de naam SHIT.   Een traditioneel gezin dat netjes binnen de lijntjes kleurt, en eigenlijk verzuurd is, woont dus naast een alternatief gezin dat hartelijk is, weinig geeft om materiële perfectie en kan genieten van het leven.   Zo’n situatie kan niet anders dan tot conflicten leiden, én tot een leuk verhaal.  Daarvoor heeft Frank Pollet gezorgd, want in zijn jeugdroman BURENBOEL lees je de hilarische toestanden waarin het alternatief gezin terechtkomt die dan op hun beurt leiden tot agressieve reacties bij het traditioneel gezin dat zich gepest voelt en zich zelf laat verleiden tot pestgedrag.   Grappig, makkelijk leesbaar maar het is dan ook voor lezers vanaf 10 jaar.  En die lezers krijgen een humoristisch en bijwijlen ontroerend portret van de grote mensen die zich eigenlijk ook gedragen als kinderen.  Misschien ook eens nuttig dat volwassenen dit boek eens lezen…

dinsdag 20 augustus 2013

Strip: DE VERLOREN VOOROUDERSBij sommige strips wil je de tekeningen uitknippen en ophangen. Ze ogen even mooi als echte schilderijen of miniatuurtjes. Zijn strips nu om naar te kijken of aandachtig te lezen, ik ben er nog niet uit, hoewel ik ondertussen al besef dat de beste strips zowel een streling zijn voor het oog als een prikkeling voor de geest. En geef maar toe, dergelijke strips zijn de witte raven in de stripwereld. Voor alle duidelijkheid: de stripreeks DE HUURLING van de Spaanse striptekenaar Vicente Segrelles is een lust voor het oog. De openingsbladzijde neemt ons mee naar het jaar 1003: toen het landschap gehuld was in geheimzinnig makende nevelen… de lezer is getuige van een inquisitie van een mooie jonge vrouw die op het nippertje wordt gered door een duivelachtig wezen. En daarmee is de toon van het verhaal gezet: de zoektocht naar het verdwenen continent Atlantis met als ingrediënten beklijvende geheimzinnigheid, vreemde vliegende wezens en heerlijke anachronismen. Dat kan de striptekenaar allemaal: de tijden door mekaar halen…, geen enkele beperking van de fantasie en geen enkele dwang van historische correctheid. Mocht dat nu een spannend verhaal opleveren…, leuk zo. Maar deze strip blijft vooral oogstrelend.Bij sommige strips wil je de tekeningen uitknippen en ophangen.  Ze ogen even mooi als echte schilderijen of miniatuurtjes.     Zijn strips nu om naar te kijken of aandachtig te lezen, ik ben er nog niet uit, hoewel ik ondertussen al besef dat de beste strips zowel een streling zijn voor het oog als een prikkeling voor de geest.   En geef maar toe, dergelijke strips zijn de witte raven in de stripwereld. 
Voor alle duidelijkheid: de stripreeks DE HUURLING van de Spaanse striptekenaar Vicente Segrelles is een lust voor het oog.  De openingsbladzijde neemt ons mee naar het jaar 1003: toen het landschap gehuld was in geheimzinnig makende nevelen… de lezer is getuige van een inquisitie van een mooie jonge vrouw die op het nippertje wordt gered door een duivelachtig wezen.   En daarmee is de toon van het verhaal gezet: de zoektocht naar het verdwenen continent Atlantis met als ingrediënten beklijvende geheimzinnigheid, vreemde vliegende wezens en heerlijke anachronismen. Dat kan de striptekenaar allemaal: de tijden door mekaar halen…, geen enkele beperking van de fantasie en geen enkele dwang van historische correctheid.   Mocht dat nu een spannend verhaal opleveren…, leuk zo. Maar deze strip blijft vooral oogstrelend.

vrijdag 16 augustus 2013

Gedicht van JOHAN DE BOOSEDuizend mijlen reizen met voeten
Van glas en zwijgend als een monnik
Tot diep in de oude oude eeuw

De grenzen van een onecht rijk
Afpassen, hier en daar een paal
Slaan, talen horen sterven.

Slapen in de erker van een stolp
Weten dat de akkers branden,

Dat het bloed kniediep staat
In het slachthuis.

Ontwaken in de zuiverende kou.

Het glas breken.  Je voeten wassen

In de Zwarte Zee

dinsdag 13 augustus 2013

BOEK: Daisy Miller
Henry James werd in 1843 geboren in Washington Square in New York.   Na zijn rechtenstudies aan de Harvard University, vestigde hij zich op 32 jarige leeftijd in Parijs waar hij beroemde schrijvers als Flaubert en Toergenjev ontmoette.  Een jaar later, in 1876,  verhuisde hij naar Londen.   In 1898, verlaat hij Londen en verhuist naar Lamb house, in Rye, in Sussex, waar hij tot zijn dood in 1916 zou blijven wonen.  Een Amerikaan in Engeland, dus.  En als die Amerikaan ongemeen boeiend kan vertellen en boeken schrijft zijn aangename leesuurtjes gegarandeerd.  In de bib van Deinze, vind je in het Engels de novelle onder de titel DAISY MILLER.  Het is het verhaal van een Amerikaans meisje dat in Vyvey, in Zwitserland, een oudere Amerikaan ontmoet die in Geneve verblijft.  Beiden zijn gefascineerd door mekaar: uitersten trekken mekaar aan: de man is gereserveerd en stijfjes, terwijl het meisje frivool en heel vlot in de omgang is, iets wat in de negentiende eeuw zeker niet bon ton was.   Maar Daisy, zo heet het meisje, lijkt zich van geen kwaad bewust: onbevangen en speels dartelt ze door het leven waarbij ze zich voortdurend laat omringen door mannen.  Ze begrijpt niet dat mensen alleen door het leven stappen: zo vraagt ze aan haar Amerikaanse gedistingeerde landgenoot: ‘’You are always going round by yourself. Can’t you get anyone to walk with you?"  Tja,….   Wat later ontmoeten de twee mekaar in Rome en ook daar is Daisy opnieuw omringd door mannen, wat dacht je.    Een pittige novelle van Henry James, die draait rond cultuurverschillen en de aantrekkingskracht tussen twee uitersten: Daisy Miller, geschreven door Henry James.

dinsdag 6 augustus 2013

BOEK: Reisgids door Engeland

ON THE ROAD, 30 uitgelezen tochten voor de onafhankelijke reiziger, door ENGELAND, in de reeks van KOSMOS reisgids.

Bezoek eens het Zuiden en Zuidoosten van Engeland, dat is het gebied van de graafschappen Surrey, Sussex, Kent, Hampshire en Dorset.    In deze reisgids vind je ook een hoofdstukje getiteld ‘Een zwerftocht door de Weald’ een tocht van 3 dagen over 197 kilometer, langs de ‘tuin van Engeland’ met zijn golvende heuvels, die bezaaid zijn met goed bewaarde kastelen, verfijnd aangelegde tuinen en gezellige dorpen.

Zo kan je Hever Castle bezoeken, waar de tweede vrouw van Hendrik VIII, Anne Boleyn werd geboren. En in de buurt van Hever Castle  ligt het dorpje Chiddingstone, genoemd naar een grote zandsteen die je daar nog altijd kunt zien en waar vroeger zeurende huisvrouwen in het openbaar werden berispt door de toegestroomde dorpelingen.   Een andere bezienswaardigheid is Ightam Mote, een ongeschonden middeleeuws landhuis.   Dan is er ook nog Rye, een aantrekkelijk kuststadje, waar Henry James jaren gewoond heeft en dat ook een kerktoren heeft met daarop twee beelden van jonge knapen die om het kwartier op de klok slaan, vandaar hun naam ‘The Quarter Boys’. En wat je ook niet mag vergeten te bezoeken is het landhuis van Churchill in Chartwell: een indrukwekkend domein waar een van de invloedrijkste politici de rust vond om te schilderen, groenten te kweken, bloemen te onderhouden en vlinders te kweken.

vrijdag 2 augustus 2013

GEDICHT van Slauerhoff
VOOR DE VERRE PRINSES

Wij komen nooit meer saam:

De wereld drong zich tusschenbeide.

Soms staan wij beiden ’s nachts aan ’t raam,

Maar andre sterren zien we in andre tijden.


Uw land is zoo ver van mijn land verwijderd:

Van licht tot verste duisternis - dat ik

Op vleuglen van verlangen rustloos reizend,

U zou begroeten met mijn stervenssnik.


Maar als het waar is dat door groote droomen

Het zwaarst verlangen over wordt gebracht

Tot op de verste ster: dan zal ik komen,

Dan zal ik komen, iedren nacht.