vrijdag 27 september 2013

Boek: KEEPERSTRAINING


Wat heeft de bib met voetbal te maken?
Toch iets hoor,want op de eerste verdieping vind je een rek vol boeken over voetbal,. Zo vind je daar boeken terug over keeperstraining, zoals dat van MAARTEN ARTS die samen met o.a. Hans Van Breukelen doelman geweest is bij Nottingham Forest en PSV Eindhoven.  In dit boek lees je trouwens een interview met hem naast allerlei theoretische beschouwingen over doelmannen observeren en analyseren, de voorbereidingen van de doelman, het lichaam trainen, de mentale aspecten van het keepen en de materialen en hulpmiddelen die je als keeper nodig hebt.    Maar het  boek blijft niet haperen in theorietjes: nee, ook de praktijk komt aan bod en op dat punt kan dat boek een handige gids zijn voor de trainer van keepers en jeugdploegen, want je vindt hier rekoefeningen, oefeningen op krachttraining, warming-up oefeningen, en ook voorbeelden van technische en tactische training, ja zelfs mentale training.   Met ook wat uitleg zelfhypnose voor de doelwachter:  deze oefening  bestaat uit ademhalingsoefeningen, gecombineerd met inwendige commando’s als ‘ik sluit mijn ogen tijdens het inademen’.  Het lichaam ontspannen begint bij de voeten en eindigt bij het gezicht ook alweer met de inwendige bevelen.  Zo komt de keeper tot gedachten als : ‘de komende wedstrijd laat ik geen ballen door’.  Of het dan ook zo is tijdens de wedstrijd? 

dinsdag 24 september 2013

Boek: TERUGKEER NAAR ATLANTISIs alles in het leven toevallig of bestaat er is er toch zo iets als een ‘verborgen samenhang’.  Dat is het thema van de roman TERUGKEER NAAR ATLANTIS, een boek dat de Vlaamse schrijver Hubert Lampo schreef tussen 15 juli en 21 september 1953.   Inderdaad, zo exact gedateerd staat het op het einde van deze roman dat het verhaal vertelt van een plattelandsdokter die alleen woont en van zijn beroep zijn leven heeft gemaakt.   Het spreekt tot de verbeelding dat de hoofdfiguur een arts is die alleen woont.  Hij vertelt over zijn verleden dat een geheim meezeult, nl. de mysterieuze verdwijning van zijn vader.  Het lijkt op een cliché, maar zijn vader gaat inderdaad om tabak en komt nooit meer terug.    Allerlei speculaties doen de ronde, veronderstellingen en straffe verhalen die ook gevoed worden door de fascinatie van de verdwenen vaderfiguur voor het verdwenen continent Atlantis.   Uiteraard rolt de liefde ook het verhaal binnen en dat heeft ook weer te maken met een verdrongen verliefdheid uit de studententijd die dan ook wat later fataal afloopt.   De naam van de auteur, Hubert Lampo is onlosmakelijk verbonden met ‘magisch realisme’ en dat merk je ook als je deze roman leest.
Geniet van de taal, want Lampo kon aardig schilderen en sferen scheppen met woorden.   Lange zinnen soms, inderdaad, maar niet voortdurend, wat deze roman echt tot een geslaagde leeservaring maakt.    

Geplukt uit het boek:
‘Wij zijn mensen die ertoe voorbestemd zijn het onszelf in het leven moeilijk te maken’

‘De wereld zou niet bewoonbaar zijn, als nu en dan het toeval de gebeurtenissen geen zetje in de goede richting gaf,’ schertste ik, ‘maar daarom in het niet minder toeval’.

zondag 22 september 2013

Gehoord op 21 september 2013


Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

 Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.be en klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks uit de bib van Deinze je op 28 september 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.


72
Uitvoerder
Titel
1
REM
Losing my religion
The best of REM
2
Crowded House
Don’t dream it’s over
The very best of
3
Stef Bos
Is dit nu later?
Het beste van
4
Teresa Salgueiro
A estrada
O mistério
5
Daan
Mes Etats-unis
Le Franc Belge  
6
Marvin Gaye
I heard it through the grapevine
The Very Best of
7
Muziek J. Christian Bach door Camerata des 18. Jahrhundert
·         Quintet
11 Quintets and 1 sextet
8
Michael Jackson
Off the Wall
Off the Wall
9
Wim De Craene
Rosanne
De mooiste luisterliedjes
10
Monty Python
I am so worried
The final Rip off
11
David Bowie
The Stars are out tonight
The next day
12
Brussels Jazz Orchestra
Hopping around
BJO’s finest
13
K’s Choice
Another year
Stu Bru Afrekening 54
14
XTC
Making plans for Nigel
Was het nu ’70 of ’80?

vrijdag 20 september 2013

Gedicht van TONNUS OOSTERHOF


Ik ben terug. Stof in het zonlicht dwarrelend.
Baksteen, het baksteenkleurige. Is er weer.
De buren zijn terug omdat ik terug ben.

Ik ben al dagen terug.
Al mijn bewegingen maken gevangenen in mijn kleren.

Sleets glimt de armleuning.
De telefoon kijkt op van het vloerkleed.

Ik ben onverwacht geen helder denker geworden,
Ik combineer overvlot op een slecht georganiseerd bestand.

dinsdag 17 september 2013

Boek: HET LELIETHEATEREen tijdje geleden las je op dit blog een en ander over het boek Seringendroom van Lulu Wang.
De eerste succesroman van Lulu Wang vertelt het verhaal van het jonge meisje Lian dat met haar moeder tijdens de Culturele Revolutie in een gevangeniskamp terecht komt, waar andere intellectuelen zijn opgesloten. De Culturele Revolutie wil hen omtoveren tot handarbeiders.   Maar het jonge meisje Lian dat aan de huidaandoening vitiligo lijdt, behoort tot het begoede milieu en sluit vriendschap met Kim die behoort tot de laagste kaste en door iedereen bespot en vernederd wordt.   Lian doorbreekt dat kastensysteem en gaat Kim bezoeken in haar biotoop waar mensen wroeten om te overleven.   Lian moedigt Kim aan om te sporten en goed te studeren en samen werken ze aan een betere toekomst voor Kim, die en handig en verstandig blijkt te zijn.     Tot op de dag dat Kim met een nieuwe jas naar school komt, de beste uitslagen heeft, en dan nog eens wordt uitgelachen door haar medeleerlingen.    Het vervolg van het verhaal toont aan dat het denken in klassen niet uit te roeien is in de geest van de mensen: zowel bij de hoogste als bij de laagste klasse die het achteraf Lian zal kwalijk nemen dat ze Kim naar een beter en eervoller bestaan wou helpen.  Eigenlijk is de boodschap van dit boek defaitistisch: eens geboren in een bepaald milieu, blijf je toch op een of andere manier vastgeklonken aan je afkomst, is het niet materieel dan toch emotioneel.   Interessante vaststelling die misschien ook geldt voor onze Westerse samenleving: eens arm geboren, blijf je ‘arm’: ook in je kijk op het leven, je gevoelsleven, misschien omwille van de ‘bloedband’?????
Lulu Wangs stijl geeft het verhaal een Chinees tintje, ook dankzij wat Chinese woorden zoals Shunxing (een voorspoedig leven leiden) of Wenting (literair paviljoen)
Geplukt uit het boek

p. 50: Vriendelijkheid en intellect.  Deze twee kwaliteiten redden de wereld en maken een mens onoverwinnelijk.

p. 116: wetenschap is de samenvatting van alle verschijnselen in het heelal en godsdienst is de samenvatting van alle wetenschappen

p; 436: over een meisje dat voor het eerst menstrueert: sinds … rijd ik op het rode paard


p. 440: armoede en misère zijn de ouders van de misdaad

zaterdag 14 september 2013

Gehoord op 14 september 2013

Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

 Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.be en klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks uit de bib van Deinze je op 21 september 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.


71
Titel
Uitvoerder
1
Material girl
Madonna
The immaculate collection
2
The flow
Melanie de Biasio
No deal
3
Jimmy
Boudewijn De Groot
20 jaar Nekka nacht
4
Lifeboat party
Kid Creole and the Coconuts
Cre-olé
5
Django
Luis Bacaloy en Rocky Roberts
Django Unchained  
6
On ira
ZAZ
Recto Verso
7
Rondeau, allegro assai uit SINFONIA CONCERTANTE in A groot voor viool en cello
·         Eleonora Turovsky 
·          I.Musici de Montreal  
Johann Christian Bach Concerto voor cello en orkest in c kl.Sinfonia voor viool, cello en orkest in A gr., SC 003
8
It’s only a paper moon
Nat King Cole
The Nat King Cole story
9
Miss me blind
Culture Club
12 worldwide hits
10
Ben ik te min
Armand
Nekka nacht
11
La Javanaise
Madeleine Peyroux
Putumay presents Vintage France
12
Never never love
Simply Red
Life
13
Vlaanderen m’n land
Will Tura
Tura 70, helemaal Tura
14
Be a Boy
Robbie Williams
Take the Crown


vrijdag 13 september 2013

Boek: DE ERFENIS VAN ASTERIXInderdaad, we hebben onze wegen en onze bruggen in onze contreien te danken aan de Romeinen. Inderdaad, ook de rioleringssystemen danken we aan de Romeinen.     En ook het recht uiteraard, want u hebt ongetwijfeld al gehoord van het Romeins recht.  En deze lijst is zeker niet volledig.
Maar…   toen de Romeinen hier waren, dat was voor het eerst rond 58 jaar voor het begin van onze jaartelling met het jaar 1, maakten ze kennis met een boeiende cultuur, namelijk die van de Galliërs, ook nog bekend onder de naam Kelten.  Een boeiende cultuur inderdaad:  waar mensen vroeg opstaan, een warmwaterdouche nemen, uitgebreid ontbijten en pas dan beginnen  te werken.  In tegenstelling tot de Romeinen die, eens ze wakker worden, onmiddellijk aan de slag gaan om dan te werken tot de middag en dan pas te eten en te ontspannen….   Een en ander heeft natuurlijk te maken met het klimaat: in de koude moeten mensen eerst opgewarmd worden, terwijl dat in een zonovergoten gebied niet het geval is.    En de Romeinen keken zich ook de ogen uit het hoofd toen ze mannen met broeken zagen: bracae in het Latijn, terwijl de Romeinen zich hulden in een toga.
Bovendien begrepen de verbaasde Romeinen niet waarom de Galliërs de voorkeur gaven aan een verblijf in de weidse natuur of in de buurt van een bos, dan in de veilige beschutting van de stad, waar de Romeinen zich zo goed voelden.
Confronterend voor Julius Caesar en de zijnen was ook dat bij elke grote beslissing die een stam wilde nemen er een grote vergadering werd samengeroepen:  m.a.w. democratie en overleg bestond toen al en dat tot grote verwondering van de Romeinse overheerser die een dictatoriale aanpak evident vond.    Dus, democratie en overleg zitten in onze genen zowel in vredes- als in oorlogstijd.
Over de weldaden, neen niet van de Romeinen, maar wel van het Gallische volk hebben René Van Royen en Sunnya van der Vegt een heel interessant boek geschreven dat dus een lans breekt voor de cultuur van onze echte voorvaderen.   En op de flap van het boek zie je Asterix en Obelix, want dat is meteen de inspiratiebron voor het boek, namelijk de striphelden getekend door Goscinny en Uderzo die bijna op elke bladzijden opduiken.
Een citaat: p. 103:  Het stromannetjesbeleid blijkt in Gallië dus niet gewerkt te hebben en dat bevestigt ook het bestaan van een krachtige democratische traditie.

Deze traditie moeten we dus koesteren vandaag en zeker ook morgen, overmorgen….

dinsdag 10 september 2013

Strip: De bronnen van de Rouandiz


Door Sergio Garcia

Al gehoord van de rivier de Rouandiz?  Of het tropisch oerwoud van Barken-Mesir?  Of van de Txenkarey’s???   Wellicht niet, tenzij je vertrouwd bent met de stripreeks rond de beroepsavonturier Dexter London, de stripheld gecreëerd door Sergio Garcia.   Een beroepsavonturier, bestaat dat?  Alleen maar in strips maar een beroep dat zo zijn voordelen heeft, want dan draag je een wit pak en kom je in de bars van de beste hotels, tenminste als we het jongetje MOX mogen geloven die Dexter helpt in dit verhaal.    Alles draait rond de antropologe Sydney Mc Coy die een hechte band heeft met de Txenkareys een blauw volk dat diep in de jungle leeft en zich zomaar kan onzichtbaar maken, ook dankzij vergevorderde telepathische gaven.    Zo’n volkje kan machtswellustelingen natuurlijk van pas komen en daarom schaken ze de wetenschapster in de hoop dat zij het geheim zal kunnen ontfutselen.   Maar gelukkig is er Dexter London die samen met zijn jonge assistent MOX de situatie kan rechtzetten.     Een verhaal met veel fantasie, zeker wat betreft de naamgeving van de steden, van de personages, maar wat betreft tekenstijl laat de auteur wat meer over aan de verbeelding van de lezer: de achtergronden zijn in detailtekeningen niet bijgewerkt of in overzichtstaferelen worden de schetsen wat rudimentairder.   Maar misschien vind jij dat nu net de sterke kant van deze stripreeks.

zaterdag 7 september 2013

Gehoord op 7 september 2013

Welcome to this blog.  Let us know if you want us to play a song again from the playlist below.   Send a mail to bibnieuws@gmail.com

 Luister live naar Tequila via het internet. Surf naar www.radiotequila.be en klik op het icoontje 'luister LIVE'.
Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de onderstaande tracks uit de bib van Deinze je op 14 september 2013 opnieuw wil horen tijdens de uitzending. Je hoort de meest gevraagde track.70
Titel
Uitvoerder
1
Ready to go
Republica
Stu Bru: Was het nu ’70, ’80 of ’90?
2
O Pastor
Madredeus
O Pastor
3
There will be no next time
Kids
Museum van StuBru 4
4
Happiness
Jocelyn Brown
The hits
5
Voor ik vergeet
Spinvis
Daytime Delights  
6
To win the world
Puggy
To win the world
7
Andante di molto uit SINFONIA CONCERTANTE in A groot voor viool en cello
·         Eleonora Turovsky 
·          I.Musici de Montreal  
Concerto voor cello en orkest in c kl.Sinfonia voor viool, cello en orkest in A gr., SC 003
8
Your woman
White town
Stu Bru: Was het nu ’70, ’80 of ’90?
9
Flying without you
Laura Mvula
10
Sweet instigator
Ozark Henry
Daytime Delights
11
Often a bird
Wim Mertens
Pure Music 3
12
Fascination
Human League
Stu Bru: Was het nu ’70, ’80 of ’90?
13
Are friends electric
Gary Numan
Tubeway Army
14
Gotta get thru this
Daniel Bedingfield
Daytime delights