vrijdag 28 februari 2014

ROMAN: De verrukking van Ivo MichielsIvo Michiels is vooral bekend van de verplichte schoollectuurlijstjes van boeken als HET AFSCHEID of HET BOEK ALFA.   Maar daarnaast heeft hij ook aan een experimentele romancyclus gewerkt van tien delen, nl. JOURNAL BRUT.  Van die cyclus vind je ook het boek DE VERRUKKING terug in de bibliotheek.
Verwacht je niet aan een mooi rechtlijnig verhaal en een ingenieus uitgekiende plot.  Neen, het boek is zoals vele boeken van Ivo Michiels, een collage, een sprokkeling van teksten en tekstdelen.  De hoofdfiguur in dit boek is een begrafenisondernemer die zichzelf beschouwt als een beschermheer van de doden die hij liefheeft.   We ontdekken vele aspecten van de begrafenisondernemer: de persoon die fel betrokken is bij de overledenen, maar ook de afstandelijke zakenman die minutieus zijn boekhouding bijhoudt. Trouwens, van die boekhouding vind je een uitgebreid uittreksel in dit boek.
Als lezer verveel je je nooit omdat er zich telkens iets anders aanbiedt, qua stijl of qua inhoud.  En dat is nu net zo frappant aan deze roman die daardoor emotioneel minder losmaakt.

UIT HET BOEK GEPLUKT;

p. 30: Wie of wat gaat er boven de mens?  (…) Schoonheid zou het enige streven mogen zijn.  Zelfs niet eerlijkheid, zelf niet lijdzaamheid, zelfs niet geleerdheid of goedheid, maar schoonheid.


p. 36 Wat gisteren ideaal was is vandaag gedaas, wat vandaag kletskoek is wordt morgen wie-weet alweer aangeprezen.

dinsdag 25 februari 2014

Gedicht van Jan Lauwereyns

De vensters huiveren van dageraad

Nee, nee, nee, zeggen we, stop, ander woord
De muur is een en al geruchtendom

De stralen branden door het blinde oog
Nee, nee, nee, zeggen we, stop ander woord

Trein der plichten vertrekt precies op tijd
Flitsen die flikkeren van de vlijmen

Wrokkige oren horen het zingen
Tram van snelheid doet de bellen schallen


Wrokkige oren horen het zingen

zondag 23 februari 2014

Gehoord op 22 februari 2014

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail tobibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 8 maart 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.
UITVOERDER
TITEL
CD
1
Doobie Brothers
Listen to the music
The very best of
2
Manu Chao
Me gustas tu
Esperanza
3
The Kinks
A dedicated follower of fashion
Collection
4
Marc Moulin
Welcome to the club
Hotel Lounge
5
Paul Simon
Mother and Child Reunion
Negotiations and love songs
6
Nouvelle Vague
Making plans for Nigel
Hotel Lounge
7
G.F. Händel


8
Lou Reed
Walk on the wild side
Hotel Lounge
9
Eurythmics
The Walk
Sweet Dreams
10
Jose James
Velvet
Hotel Lounge
11
The Police
So Lonely
Their greatest hits
12
Bob Dylan
Isis
Desire
13
Andy Williams
The street where you live
Funiculi funicular 21
14
Senor Coco and his Orchestra
Smoke on the water
Hotel Lounge
15vrijdag 21 februari 2014

ROMAN: Het blauwste oog van Toni Morrison


Toni Morrison won in 1993 de Nobelprijs Literatuur. En als je dit boek leest, begrijp je waarom.  Al van in het begin is het duidelijk dat de auteur van experimenteren houdt.  Taalexperimenten die niet meteen het verhaal ontrafelt zodat het niet meer leesbaar wordt.  Integendeel, Morrison wil in haar roman HET BLAUWSTE OOG aan de lezer duidelijk laten voelen, wat het betekent om geboren te worden met een donkerzwarte huid, wat het betekent om door anderen bestempeld te worden als ‘lelijk’.  En dan ben je een meisje dat op de koop toe, zwanger wordt gemaakt door je eigen vader.   Beklijvende verhaalstof, die we als ‘naturalistisch’ mogen bestempelen.  En toch wordt het boek nergens tranerig, nergens sensationeel en oversentimenteel.   Wellicht heeft dat te maken met het talent van Morrison die gebruikt maakt van literaire technieken, zoals een afwisseling van verhaalperspectief, een variatie in stijl, onverwachte gebeurtenissen in het verhaal.   Daardoor verveelt de lezer zich geen enkele seconde als hij geleidelijk aan ontdekt wat het geheim is achter de titel: Het blauwste oog.
En nog even zeggen dat het boek ook een taboe doorbreekt, want de verteller neemt de lezer mee in de gevoelswereld van een man die zich aangetrokken voelt door zijn eigen dochter.  En verder mag het boek meedingen naar de titel voor de fijngevoeligste beschrijving van een nachtelijke vrijscène tussen twee geliefden.   Terecht dus, dat Toni Morrison in 1993 de Nobelprijs Literatuur heeft gekregen.

Uit het boek geplukt


p. 163:  Liefde is nooit beter dan de minnaar.  Slechte mensen zijn slecht in hun liefde, gewelddadige mensen gewelddadig, zwakke mensen zwak en domme mensen dom, maar de liefde van een vrij man is geen zekere liefde.

dinsdag 18 februari 2014

DVD: Schokkend wereldnieuws BBC


Ken jij een van de belangrijkste zinnen uit de geschiedenis van de archeologie?  ‘Yes, wonderful things’. Deze woorden werden uitgesproken door de Britse amateur archeoloog Howard Carter toen hij samen met zijn opdrachtgever en diens dochter voor het gat van een blootgelegde poort stond in het warme Egypte.   Toen de opdrachtgever aan Carter vroeg of hij iets kon zien in de ruimte dan was het antwoord: ‘Yes, wonderful things’.      Toen ze met zijn drieën in de kamer stonden vol prachtige en uitstekende bewaarde gebruiksvoorwerpen van meer dan 3000 jaar oud, miste Howard Carter een belangrijk iets: nl. de sarcofaag van Toetanchamon.     Die bleek zich te bevinden achter een andere poort, die wat later door Carter en zijn metgezellen werd blootgelegd, op 16 februari 1923, om precies te zijn.   Een reconstructie van de ontdekking van het graf van Toetanchamon kunt u bekijken op de DVD Schokkend Wereldnieuws, een BBC productie.

Op diezelfde DVD staat het meeslepende verhaal van JEAN FRANCOIS CHAMPOLLION.  Nee, de naam is misschien niet zo bekend, maar zijn rol in de geschiedenis is onomkeerbaar belangrijk.   Deze Fransman is er na dagen, nachten en maanden zwoegwerk er uiteindelijk in geslaagd om de hiërogliefen te ontcijferen.    Dat had hij kunnen doen dankzij de grote granieten steen die in 1799 door Franse troepen werd ontdekt en uitgegraven in de Egyptische plaats Rosetta, die nu El Rashid heet.   Met engelengeduld en grote dosissen creativiteit slaagde Champollion erin om in 1822 de betekenisvan de hiëroglyfen te ontcijferen.  De BBC-documentaire toont aan hoe Champollion dankzij zijn overtuiging dat de taal een klankenalfabet was, uiteindelijk de tekst op Rosetta’s Stone kon ontcijferen.   Trouwens, de echte steen van Rosetta kunt u bewonderen in het British Museum.

zondag 16 februari 2014

Gehoord op 15 februari 2014

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail tobibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 22 februari 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.
UITVOERDER
TITEL
CD
1
Hall and Oats
Man eater
80 was prachtig
2
Lady Gaga
Artpop
Artpop
3
Kanye West
Lost in the world
My beautiful dark twisted fantasy
4
Rick Astley
Never gonna give you up
80 was prachtig
5
Filip Kowlier
Directeur
Cirque
6
Won Ton Ton
I lie and I cheat
Crimson Red
7
John Grant
Sensitive New Age Guy
Pale Green Ghosts
8
G.F. Händel
Flute sonata

9
Frank Boeijen
Helpende handen in dromen

10
The Melodians
Rivers of Babylon
The Rough Guide to reggae
11
Paul Young
Love of the common people
80 was prachtig
12
Gregory Porter
The in crowd
Liquid spirit
13
Eva De Roovere
Geen zorgen meer
Eva viert
14
Nathalie Merchant
Calico Pie
Leave your sleep

zondag 9 februari 2014

Gehoord op 8 februari 2014

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail tobibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 15 februari 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.UITVOERDER
TITEL
CD
1
Eric Clapton
Layla
Backtracking
2
Stevie Wonder
Living for the city
Inner visions
3
Ennio Morricone
Here’s to you
The very best of
4
Bonnie Prince Taylor
Someone coming through
The Wonder
5
The Establishment
White beauty
StuBru afrekening 2
6
Cassandra Wilson
Lover come back to me
Loverly
7
The Pop Gun
Dream
Stu Bru Afrekening 2
8
G.F. Händel (23/02/1685)
Flute sonates

9
Ferre Grignard
Ring, ring, I’ve got to sing
Het beste van
10
Arno
Ils ont changé ma chanson
Covers cocktails
11
Das Pop
Underground
Stu Bru 45
13
MGMT
Electric Feel
Stu Bru afrekening 2


vrijdag 7 februari 2014

BOEK: Berlin Alexanderplatz


Franz Biberkopf: soms krijgt het personage meer faam en roem dan de auteur, de schepper ervan in dit geval Alfred Döblin.   Franz Biberkopf is de centrale figuur in de roman BERLIN, ALEXANDERPLATZ die verscheen in Duitsland in 1929.    Bij de aanvang van deze roman verlaat Biberkopf de gevangenis van Berlijn, die luistert naar de naam Tegel.  Daar heeft Franz jaren opgesloten gezeten omdat hij een vrouw had vermoord.   Doorheen de roman komen we trouwens nooit te weten wat de reden was van die doodslag.   Maar Biberkopf is vrij dus: daar staat hij dan, helemaal niet klaar om zich te laten opnemen door de maatschappij, de samenleving.    De eersten die hem bij zijn eerste pasjes helpen blijken twee joden te zijn, die hem verstrooiing bieden met hun verhalen.   En geleidelijk aan vindt Frans vrede met zichzelf, met de drukte van de samenleving.  Stap voor stap slaagt hij erin om werk te vinden,  kennis te maken met mannen en vrouwen, én uiteindelijk ook weer verliefd te worden op een schattig meisje.   Het valt wel op dat Biberkopf goedgelovig is en ontzettend vergevingsgezind.  Want zijn naïviteit en zijn vergevingsgezindheid zullen hem opnieuw zuur opbreken, als blijkt dat zijn vroegere vriend hem, tijdens een dolle autorit, uit de auto gooit, waardoor Franz zijn arm kwijtgeraakt.   Een ernstig incident maar toch blijft Franz bereid om zijn vriend te vergeven en opnieuw tekent hij hier zijn fatale ondergang, want die vriend zal hem ontzettend veel verdriet berokkenen.   Een aangrijpende roman die door zijn indringende en meeslepende stijl weerhaakjes in de gevoelswereld van de lezer achterlaat, net omdat dit boek vragen oproept.   Over onze samenleving en over hoe elk individu in die maatschappijstructuur een eigen weg moet vinden.

 

Geplukt uit het boek

 

p.151: Het gaat de mens niet beter dan het vee.  Als vee wordt hij behandeld zolang hij leeft, om later te sterven… als een stuk vee.

 

p. 189: De natuur heeft haar wetten en wreekt elk misbruik.  De slechte gezondheidstoestand der meest beschaafde volkeren vindt dan ook meestal zijn oorsprong in het genot van minderwaardig voedsel, dat meestal voor een groot gedeelte uit suurogaten is samengesteld.

 

p. 213: En was ik maar nooit getrouwd, dan had het me nooit berouwd.

 

p. 251: er is geen reden om te wanhopen.  Ik zal, terwijl ik deze gescheidenis verder vertel en voor ik ze tot een verschrikkelijk, meedogenloos en bitter einde gebracht heb, nog vaak deze uitdrukking gebruiken: ‘Er is geen reden om te wanhopen’.

 

p. 274: ja, ik heb een zwak voor vrouwen, wat kan je er tenslotte aan doen?  Je ben zo of je bent niet zo en als ik er ten slotte aan te gronde ga, hang ik een bordje met ‘uitverkocht’ op de plaats van

mijn hart.

 

p. 285 Van werken alleen is nog geen mens rijk geworden, geloof dat nu maar. Alleen van zwendelen.

 

p. 311 Deze socialisten, kameraden, veroveren niet de politieke macht, nee, de politieke macht heeft die socialisten veroverd.

 

p. 314 Wij verwerpen elke nationale eenheid, omdat zich daarachter, kameraden, de heerschappij van de bezittende klasse verschuilt. Ik heb gezegd.

 

p. 431:; Een machtig maaier is de dood (enkele keren herhaald)

 

Uit de Duitse versie:

 

p. 57: Die Romantik ist weg und kommt niemals wieder, damit müssen wir alle heutzutage rechnen.

 

p. 84: Ich sage, veränderte Zeiten (Ja ja, de tijden benne veranderd, vertaling Nico Rost)

 

p. 146: Die Natur hat ihre Lebensgesetze und rächt jeden Missbrauch

 

p. 190: Es ist wohlig, Formen zu tasten mit den Händen, aber es ist sein Glück, zu sehen, Farben zu sehen, Linien.  Und man freut sich und kann zeigen, was man ist, man tut, man erlebt.  (Het is een weldaad dat we met onze handen iets kunnen betasten, maar een groot geluk iets te zien. Kleuren en lijnen.  We zijn blij en kunnen het ook aan anderen tonen, kunnen zien wat we doen en beleven. vertaling Nico Rost)

 

p. 209: Ja ja, Frauen sind meine schwache Seite, was soll ich tun, ich kann doch nichts dafür, und geh ich einmal an den Frauen pleite, dann schreib ich ausverkauft an meine Herzenstür.

 

p. 218: Vons Arbeiten is noch keen Mensch reich geworden, sag ich dir. Nur vom Schwindeln. Siehste ja.

 

p. 238: Weil der Wähler festgelegt wird auf die Gesetzlichkeit.   Gesetzlichkeit aber ist die grobe Gewalt, die Brachialgewalt der Herrschenden. (Omdat de kiezer, degene die naar het stemlokaal gaat, zich onderwerpt aan de wet.  Die wetten, kameraden, zijn het machtigste wapen in de hand van de heersende klasse vertaling Nico Rost)

 

 

p. 270: Einen Eid hat Franz Biberkopf laut getan, als er aus Tegel kam und wieder die Beine setzen konnte: ich wil anständig sein.  (Franz Biberkopf heeft een eed gezworen, toen hij uit Tegel kwam en weer grond onder zijn voeten voelde.  Hij had zich vast voorgenomen een geregeld en fatsoenlijk leven te leiden.)

 

p. 315: Pflanzen hat seine Zeit und ausrotten, nähen und zerreissen, weinen und tanzen, klagen und lachen. (Planten en wieden op zijn tijd, naaien en verscheuren, huilen en dansen, klagen en lachen vertaling Nico Rost)

 

p. 350: Sehn Sie, ich bin schon tot, man muss das Leben nicht zu schwer nehmen und den Tod auch nicht. (Luister eens, mijn zoon, ik ben nu dood en kan dus vrijuit spreken. Ge moet het leven niet te ernstig opvatten en de Dood ook niet).

 

p. 356: Gewöhnlich, ungewöhnlich, was ist das?  Ist ein Bettler gewöhnlich und ein Reicher ungewöhnlich?  Der Reiche ist morgen ein Bettler und der Bettler morgen ein Reicher.

(Gewoon, ongewoon, wat betekent dat?  Is een bedelaar gewoon en iemand die rijk is ongewoon?  Iemand die rijk is kan morgen arm zijn en iemand die arm is morgen rijk. vertaling Nico Rost)

 

 

p. 373:  Wenn es einen Gott gibt, - nicht nur verschieden sinds wir von ihm wegen unserer Bosheit oder Güte, wir haben alle eine andere Natur und ein anderes Leben, in Art und Herkunft und Hinkunft sind wir verschieden. (Als er een God bestaat, onderscheiden we ons niet alleen voor hem naarmate we goed of slecht zijn, maar we bezitten allen een andere natuur en een ander leven en verschillen we onderling in karakter, afkomst en toekomst. vertaling Nico Rost)

 

 

p. 386: Er sagt: es ist nicht gut, in einem Menschenleib zu leben, ich will lieber kauern unter der Erde, über die Felder laufen und fressen, was ich finde, und der Wind weht, und der Regen fällt, und die Kälte kommt und vergeht, das ist besser als in einem Menschenleib leben. (Hij zegt: het is niet goed in het lichaam van een mens te huizen, ik wil veel liever onder de grond wroeten, over de velden lopen en vreten wat ik toevallig vind. Daar waait of regent het tenminste, is het koud of warm en in ieder geval veel prettiger dan in een mensenlichaam. vertaling Nico Rost)