dinsdag 30 september 2014

De storm van WILLIAM SHAKESPEAREKOMEDIES VAN SHAKESPEARE
(Vertaling WILLY COURTEAUX, verzameld werk)

The Tempest/ de storm

Met King Alonso, de koning van Napels

Good wombs have borne bad sons:  Een goede schoot draagt soms een boze zoon

Weigh our sorrow with your comfort: Weeg dus in gelaten wijsheid de troost af tegen ’t leed


Let us not burthen our remembrances with a heaviness that’s gone: Bezwaren we ons geheugen niet met leed dat nu voorbij is.

zondag 28 september 2014

Gehoord op 27 september 2014


Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail tobibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 3 oktober 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.

117
UITVOERDER
TITEL
CD
1
Cookie Dingler
Femme liberée
 Radio 1  Sporza Tour
2
Dave Brubeck Quartet
Take Five
Time Out
3
Elton John
Don’t let the sun go down on me
The Very best
4
Radiohead
Subterranean homesick Alien
OK Computer
5
Jonas Winterland
Naar het licht
Mensen zijn gemaakt van dun papier
6
Donald Fagen
Ruby Baby
The Nightfly
7
Gilbert Bécaud
Orange
40 ans de chanson
8
Ed Sheeran
Sing
The New Album X
9
Anton Bruckner
Symfonie n° 3 in d klein

10
Passenger
Coins in a fountain
Whispers
11
The Jacquelines
Dig me a hole
Gee oh Gee
12
Van Morrison
End of the Rainbow
Born to sing/ No plan B
13
Meuris
Zonder moraal
Mirage
14
Roy Orbinson
You got it
Mystery Girl deluxe
15

vrijdag 26 september 2014

Gedicht van NELE WARSONonhoorbaar
sluipt een deken

mist over de stad
en dooft elke voetstap

gevangen tussen
licht en schaduw

betrapt als een schoolmeisje

met haar hand

in een koekjestrommel

dinsdag 23 september 2014

De getemde feeks van WILLIAM SHAKESPEAREKOMEDIES VAN SHAKESPEARE
(Vertaling WILLY COURTEAUX, verzameld werk)

The Taming of the Shrew
In het Nederlands: DE FEEKS WORDT GETEMD.
De enige komedie met een voorspel
Speelt soms in Padua en soms het platteland in Italië

p. 248: There’s small choice in rotten apples
(uit rotte appels valt niet veel te kiezen)


p. 234: and where two raging fires meet together, they do consume the thing that feeds their fury: thought little fire grows great with little wind, yet extreme gusts will blow out fire and all

(en waar twee vuren naar elkaar toerazen, verteren zij dat wat hun woede voedt, een zwakke wind blaast zwakke vuurtjes aan, maar wilde storm blaast vuur en alles uit.)

p. 264: for it is the mind that makes the body rich

(want slechts de geest kan ‘t lichaam rijkdom schenken)

zondag 21 september 2014

Gehoord op 20 september 2014

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 27 september 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.


116
UITVOERDER
TITEL
CD
1
Madonna
Into the groove
The immaculate collection
2
Kid Creole & Coconuts
Stool Pigeon
The CRE-olé
3
Armand
Ben ik te min
Nekkanacht deel 3
4
Nat King Cole
Walkin’ my baby back home
Story
5
Robbie Williams
Candy
Take the crown
6
Culture Club
Miss me blind
12 worldwide hits
7
Anton Bruckner
Symfonie n° 1

8
Simply Red
You make me believe
Life
9
Jean Claude Laudat
Cloviswing
Putumayo presents vintage France
10
Jo Lemaire
Ik kom je zeggen
20 jaar Nekka Nacht
11
Anthony Hamilton & Elayna Boynton
Freedom
Django unchained
12
Beck
Cold brains
Mutations
13
Ben Watt
Nathaniel
Hendra
14
Melanie de Biasio
The flow
No deal

dinsdag 16 september 2014

de WARMSTE BIB VAN VLAANDEREN

GOED NIEUWS GEPLUKT VAN DE SITE DEINZE ONLINE
In januari, februari en maart 2014 werd er een Vlaams, digitaal gebruikersonderzoek over de bibliotheek uitgevoerd in samenwerking met Universiteit Antwerpen. Uitschieter bij de resultaten voor de bibliotheek van Deinze is de grote tevredenheid over de hulpvaardigheid en vriendelijkheid van het personeel. Uit het onderzoek blijkt ook dat men graag een waarschuwing willen via sms of mail als het uitgeleende materiaal moet worden teruggebracht. De bibliotheek zal vanaf de bibliotheekweek (van 11 tot 18 oktober 2014) starten met het uitsturen van deze gratis herinneringsmails.
De enquête werd door 636 personen ingevuld. Daarvan zijn er 543 lid van de bibliotheek van Deinze, zijn er 43 afhakers (ooit lid van Deinze, maar nu niet meer) en 50 niet-leden. De cijfers (percentages) van Deinze worden telkens vergeleken met een cluster van 15 bibliotheken van gelijkaardige grootte (o.a. Waregem, Eeklo, Dendermonde, Knokke, Ieper, Lokeren…) en met de Vlaamse resultaten.
Blikvangers van het onderzoek
Wat opvalt is de grote tevredenheid over het personeel. Dit is duidelijk de sterkte van de bibliotheek van Deinze. Vergeleken met zowel de gelijkaardige cluster als met de Vlaamse resultaten scoort Deinze hoog (‘hulpvaardigheid en vriendelijkheid’: 90.5% in Deinze tegenover 81.5% voor de cluster en 83% voor Vlaanderen).
Tijdstip voor bezoeken: 44,94 % van de bibliotheekleden komt in de namiddag, 39.96% tijdens de avond en niet verwonderlijk ook 38.86% op zaterdagvoormiddag.
Wanneer wordt men voor het eerst lid: ‘kindertijd (< 12 jaar)’ scoort hierbij zeer hoog in Deinze. 68.8 % is al lid sinds zijn of haar kindertijd, de rol van de klasbezoeken is hierbij essentieel.
Waarom komt men naar de bibliotheek? het lenen van boeken staat logischerwijze overal op de eerste plaats. In Deinze komen echter ook heel wat mensen voor de activiteiten naar de bib (25, 11 % tegenover 17,12 % in Vlaanderen en 16,62 % in de cluster). Ook de gratis WiFi scoort goed (7,81% gebruikt de WiFi in Deinze, tegenover 3,52 % in Vlaanderen en 4,10 % in de cluster).
De gebruikers konden ten slotte drie zaken kiezen die ze in een ideale bibliotheek willen zien. Een opvallend resultaat hierbij is dat 51,5 % van de bevraagde mensen graag een waarschuwing wil ontvangen via sms of mail als het materiaal moet worden teruggebracht.
Deze vraag viel niet in dovemansoren’, horen we bij schepen Rutger De Reu, bevoegd voor de bibliotheek. ‘In de bibliotheekweek (van 11 tot 18 oktober 2014) zal gestart worden met het versturen van gratis herinneringsmails. Elke lener die zijn of haar mailadres aan de bibliotheek bezorgt krijgt enkele dagen vooraleer zijn of haar geleende werken moeten worden binnengebracht een gratis herinneringsmail. Bij tijdig reageren kan men bijkomende kosten vermijden. Dit voorstel wordt volledig ondersteund door het beheersorgaan van de bibliotheek en werd goedgekeurd door het schepencollege van stad Deinze’, besluit schepen De Reu.

zondag 14 september 2014

Gehoord op 13 september 2014


Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail tobibnieuws@gmail.com

Luister live naar Radio Tequila via het internet.  Surf naarwww.radiotequila.be en klik op het icoontje LUISTER LIVE.   Laat ons weten via bibnieuws@gmail.com welke van de hieronderstaande songs uit de bib van Deinze je op zaterdag 20 september 2014 opnieuw wil horen tijdens de uitzending.  Je hoort de meest gevraagde track.UITVOERDER
TITEL
CD
1
Genesis
Follow you Follow me
Turn it on again
2
Edith Piaf
Milord
Gezongen geschiedenis van Frankrijk
3
Thurston Moore
Mina Loy
Demolished thoughts
4
The rapture
Never gonna die again
In the grace of your love
5
REM
2 Steps onward
Lifes/ Rich Pageant
6
David Guetta
Little bad girl
Nothing but the beat
7
Kate Nash
Later on
My best friend is you
8
Anton Brückner
Eerste symfonie

9
Charles Trenet
Je chante
Gezongen geschiedenis van Frankrijk
10
Kamiel Spiessens
Onze poes
Kapitein Winnokio zag vier beren
11
The Horrors
I can see through you
Skying
12
Fleet Foxes
Someone you’d admire
Helplessness blues
13
Heather Nova
We are boys
Tomorrowland 2011
14
Biezebaaze
Patati   Patata
Biezebaaze
15
Blaudzun
Hollow people
Promises of no man’s land


vrijdag 12 september 2014

Boek: DE ZIN VAN HET TOEVAL
Misschien heb je het al meegemaakt dat je aan iemand denkt en dat je GSM afgaat.  Wat blijkt? De persoon aan de lijn is hij aan wie je net hebt gedacht.  Of  je hoort in je droom iemand huilen en wat later vertelt die persoon dat ze veel verdriet heeft.  Is dat nu toeval of niet? Bestaat toeval of bestaat het niet? Wat is toeval eigenlijk?  Allemaal vragen die de Nederlandse wetenschapsfilosoof Ilja Maso gebruikt als uitgangspunt van zijn boek DE ZIN VAN HET TOEVAL.   De auteur geeft talrijke voorbeelden van gebeurtenissen die kunnen behoren tot het toeval dat, in grote lijnen, onder vier gedaanten opduikt. Eerste mogelijkheid is het lot of het noodlot (denk maar aan de man die in de straat wandelt en een dakpan op het hoofd krijgt). Tweede mogelijkheid is de synchroniciteit: iemand droomt dat hij achtervolgd wordt door een paard en de dag daarop maakt hij bijna hetzelfde mee. Derde mogelijkheid is de serendipiteit: de ontdekking die berust op louter toeval zoals in het voorbeeld van Fleming die verkouden was en ontdekte dat zijn traan in zijn laboratorium een bacterievrije ruimte had laten ontstaan: deze vaststelling maakte duidelijk dat penicilline vieze bacterieën als stafylococcen kan te lijf gaan. Tenslotte is er ook de serialiteit of de herhaling, of de opeenhoping in tijd of ruimte van gelijke of vergelijkbare gebeurtenissen en dingen, zoals het nummer van je garderobe in de schouwburg dat precies overeenkomt met het nummer van je zitplaats…

Het toeval bestuderen blijft een interessante uitdaging voor de wetenschap die alles in regels en wetten probeert te gieten.  Maso vraagt zich af of er ook geen wetmatigheid zit in het toeval.  Daarbij houdt hij een pleidooi om bij het onderzoek naar toeval steeds de juiste vraag te stellen, zodat onderzoekers zich geprikkeld voelen om het antwoord te ontdekken.   Zo kunnen het samenspel van het dagelijks bewustzijn en het verborgen bewustzijn (het onderbewustzijn van Jung) tot een mogelijk antwoord leiden.     Een interessant maar taai boek omdat het teveel blijft haperen in voorbeelden en herhalingen alsof de auteur toch iets teveel rond de pot draait.  Dat blijkt ook uit zijn, op zijn minst verrassende laatste zin.   Hoe die luidt?  Ha, je kunt het boek ontlenen in de bibliotheek van Deinze.

dinsdag 9 september 2014

GEDICHT van Menno WigmanPromesse de bonheur

Ik in haar bed en zij die net de douche uit stapt
Zoals zij loopt, zoals zij naakt het huis door loopt,
Zo zullen vanaf nu de dagen lopen.

Ze neuriet en ik zit verhevigd in haar bed.
Oneindig wakker is ze, warm en trots en zacht
En mooi, zo mooi, ik krijg het niet gezegd.

Het is een liefde die.  Het is een wonder dat.
En alles wat ik van een lichaam heb verlangd
Staat voor mijn ogen naakt te zijn.

Naakt en van mij.  De kamer hijgt nog, geil en stroef.
Haar mond, gemaakt voor lippen en genot, haar mond

Haar stoere, hoogverheven mond staat goed