vrijdag 30 januari 2015

ROMAN Thérèse Raquin

Detail-informatie

EMILE ZOLA/ Thérèse Raquin

Een vrijgezel heeft een passionele relatie met de vrouw van zijn collega, die zo ziekelijk en doodsaai is als een afgebladderde achterdeur.  Op een dag rijpt bij de overspelige minnaars de idee om de echtgenoot uit de weg te ruimen.  En zo geschiede, want ze gaan met z’n drieën bootje varen op de Seine en na een korte worsteling komt de bedrogen echtgenoot in het water terecht en verdrinkt.   Ha, denk je, nu is de kust veilig en kunnen de twee verliefdens ongeremd hun relatie verder zetten en bestendigen in een huwelijk.  Maar er bestaat ook zoiets als schuldgevoel, berouw en als dat uitmondt in hysterische aanvallen met waanbeelden zoals de overtuiging dat het lijk van de vermoorde echtgenoot zich in de kamer bevindt.  Dat is in het kort de plot van de roman Thérèse Raquin van de Franse naturalistische schrijver Emile Zola (1840-1902).  Als je wil ontdekken wat ‘naturalisme’ in de literatuur inhoudt, dan moet je zeker deze roman lezen.  Een roman trouwens die door de literaire kritiek in de tijd van Zola met de grond werd gelijk gemaakt, waardoor Zola zich in een voorwoord van de tweede druk verplicht voelde om te argumenteren waarom hij dit verhaal van passie, lust en doodslag heeft geschreven.  Hij schrijft : “Ik had kortom slechts één verlangen: ik wilde een potente man en een onbevredigde vrouw als uitgangspunt nemen om het dierlijke in hen bloot te leggen, zelfs alleen maar die dierlijke kant te belichten; ik wilde hen in een gewelddadig drama storten en nauwgezet de gevoelens en de daden van die wezens optekenen.”

Uit het boek geplukt

p. 9 Het is ergerlijk geslagen te worden vanwege een misstap die je niet eens hebt begaan.


dinsdag 27 januari 2015

REISGIDS Michelin Île-de-France

Michelin Groene Gids Ile-de-France

Weet jij wat de paardenhoofdstad van Frankrijk is?  Een hint: de naam van deze Franse stad is tevens het Franse woord voor ‘slagroom’.  Inderdaad, het gaat om Chantilly, een stad ten noorden van Parijs.  Echt de moeite om te bezoeken want deze stad van het paard trekt ook veel bezoekers voor het kasteel, le Château des Montmorency bekend om zijn grote collectie oude schilderkunst, bijna even groot als die van het Louvre.   In de indrukwekkende cabinet des livres, zeg maar bibliotheek van dat kasteel, vind je ook een kopie van het beroemde en kleurrijk verluchte handschrift Les très riches heures du duc de Berry.  En zo’n kasteel ademt ook een veelheid van verhalen uit over macht en pracht, en daaraan gekoppeld de lust tot macht en pracht, natuurlijk, maar ook wellust en passie eisen hun deel op.   De laatste adellijke bewoner was le duc d’Aumale, de hertog van Aumal de vierde zoon van de latere Franse koning Lodewijk-Filips.    Deze hertog heeft het kasteel uitstekend onderhouden en uitgebouwd, hoewel hij in zijn privéleven veel donkere wolken heeft zien voorbijglijden: 3 van zijn kinderen werden dood geboren en vier andere kinderen zijn gestorven voordat hij zelf, ondertussen ook weduwnaar, overleed in 1897.  Hij schonk zijn kasteel aan het Institut de France, waardoor het nationaal erfgoed werd wat een garantie is voor het onderhoud van dit prachtkasteel. En over chantilly gesproken: de legende, dus niet echt waarheidsgetrouw, doet de ronde dat de maître d’hôtel van het kasteel, François Valet, in april 1671 dit gerecht zou hebben opgediend tijdens een groot feest.   En als je dan toch in het gebied van Île-de-France vertoeft, mag je zeker niet vergeten een uitstap te maken naar het schildersdorp Barbizon, het Sint-Martens-Latem van Frankrijk, waar vele natuurschilders en impressionisten in de eerste helft van de negentiende eeuw hebben verbleven.  Bezoek dan ook het huis en atelier van Jean-François Millet, vooral bekend van zijn schilderijen van het boerenleven.  Verrassend is dat je in dit huis tekeningen en schilderijen vindt van Vincent Van Gogh die om te oefenen gewoon de schilderijen van Millet natekende.

Meer info over deze prachtstreek rond Parijs vind je in de Groene Gids van Michelin, île-de-France, Chantilly – Chartres – Versailles – Fontainebleau.

zondag 25 januari 2015

Gehoord op 24 januari 2015

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien, in de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in het geel gearceerd vind je weer in de
top 1018UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
BEATLES
LOVE ME DO
2
The red hot chilli peppers
Annie wants a baby
I’m with you
3
VANILLA ICE
ICE ICE BABY
4
The Antlers
I don’t want love
Burst apart
5
DALIDA
GIGI L'AMOROSSO
Sporza Radio 1 Tour
6
Triggerfigger
Love lost in Love
Life is Music 2012
7
TEXAS
INNER SMILE
8
Schubert


9
Adele
Rolling in the Deep
Life is Music 2011
10
CELINE DION
THINK TWICE
11
Ry Cooder
Humpty Dumpty World
Put up some dust and sit down
12
ELVIS PRESLEY
ARE YOU LONESOME TONIGHT
13
Lily Allen
Fuck you
It’s not me, it’s you
14
ERIC CLAPTON
WONDERFUL TONIGHT

vrijdag 23 januari 2015

GEDICHT van Gerard ReveGETUIGENIS

Ze willen dat ik schrijf
Voor de vooruitgang.
Maar ik kan niet schrijven zoals zij,
Al stam ik van hen af.
Ik moet de wijken van het volk in
En mijn oor te luisteren leggen:
Zo hoor je nog eens wat.
Wat wil het volk?
Niet veel goeds, dat is zeker.
Dus ga ik de straat op,
Met mijn eigen vaandel
Waarop geschreven staat:
Vrijheid! Ziekte! Ouderdom!

Lang leve de Dood! 

dinsdag 20 januari 2015

BOEK: Duizend-en-één-dromen van ANN DE CRAEMERIn juni 2009 trok de Vlaamse journaliste Ann De Craemer met fotograaf Pieter-Jan De Pue naar Iran, dat vroeger bekend stond als Perzië.  Zij wou een bezoek brengen aan het Iran van de Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah, over wie ze een thesis had geschreven.  In juni 2009 waren er ook de presidentsverkiezingen die toen nog werden gewonnen door Ahmadinejad, hoewel er fel protest kwam van zijn politieke tegenstrever Mousavi.
1001 dromen heet het boek waarmee de titel verwijst naar de sprookjesvertellingen van 1001 nacht.
De Craemer hangt een beeld op van Iran dat ons, Westerlingen, bevrijdt van de clichés, namelijk dat het alleen een land zou zijn van ayatollahs en vrouwen in zwarte chadors.  De journaliste en de fotograaf reizen per voorkeur per trein: ideaal om het landschap beter te ontdekken en makkelijker contact te leggen met de plaatselijke bevolking, vooral ook omdat Ann de Craemer ook het Farsi, de taal van de Iraniërs, spreekt.

Uit het boek geplukt


p. 8 (voorwoord van Dorian Van der Brempt): Niet het omgaan met kernenergie wordt de grootste uitdaging maar het omgaan met gelijkwaardigheid.

zaterdag 17 januari 2015

GEHOORD op 17 januari 2015


Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in het geel gearceerd vind je weer in de
top 1018UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
MICHAEL ZAGER BAND
LET'S ALL CHANT
2
New Order
1963 ‘94
The Best of
3
PAUL ANKA
LONELY BOY
4
Vive la fête
Contraire
Produit de Belgique
5
OFFSPRING
PRETTY FLY (FOR A WHITE GUY)
6
Aretha Franklin
Daydreaming
30 greatest hits
7
BACCARA
YES SIR, I CAN BOOGIE


8
Schubert


9
Marianne Faithful
Broken English
Depré historie
10
VICKY LEANDROS
APRES TOI
11
Bruce Springsteen
Renop
Devils and Dust
12
PUSSYCAT DOLLS & BUSTA RHYMES
DON’T CHA
PCD
13
Melody Gardot
Impossible love
The Absence
14
VIRTUAL ZONE
VIRTUAL ZONE
I Love the 90s (vol II)
15
Wet Wet Wet
Put the light on
End of part one

vrijdag 16 januari 2015

BOEK: Het taalinstinct van Steven PinkerNiks is definitief, ook het onderzoek naar het fenomeen taal niet. Deze conclusie neem ik mee nadat ik Het taalinstinct van Steven Pinker, een Canadees psycholinguïst heb gelezen.  In dit boek krijgt de lezer een overzicht van wat de taalwetenschap door de jaren heeft vastgesteld. En uiteraard is de geschiedenis van het taalonderzoek er ook een van these en antithese, uiteraard ook van synthese, die dan weer op haar beurt een antithese aanwakkerde.    Steven Pinker is er toch niet van overtuigd dat het talent voor taal echt aangeleerd wordt door al of niet bewust aangereikte patronen en dieptestructuren.  Neen, taal is volgens Pinker, iets wat elk individu instinctmatig verwerft en niet zomaar krijgt aangereikt om na te bootsen.  Pinker stelt het klassieke nature/nurture debat in vraag, zeker wat betreft taal.  Via talrijke voorbeelden legt hij de diverse benadering over het fenomeen taal bloot.
Je leert bij wat oroniemen zijn: geluidsketens die op twee verschillende manieren tot woorden kunnen worden opgeknipt, bv. Hoe laat is het, schatje? Tegenover Hoe laat is het, schat je?
Uit het boek geplukt

p. 15 In ons sociale leven wordt de race niet gewonnen door degenen die het snelst zijn, maar door degenen die verbaal het begaafdst zijn – de boeiende redenaar, de zoetgevooisde verleider, het kind dat het door overtuigingskracht wint van zijn meer uit de kluiten gewassen ouders.

p. 16 Taal is een duidelijk afgebakend deel van de biologische structuur van onze hersenen

p. 28 De beste definitie is afkomstig van de linguïst Max Weinreich: een taal is een dialect met een landmacht en een marine

p. 86 Mensen denken niet in het Nederlands, Engels, Chinees of Apache; ze denken in een taal van het denken

p. 209 Het doel van lezen is per slot van rekening om de tekst te begrijpen, niet om hem uit te spreken.

p. 210 De voornaamste les na vijfendertig jaar onderzoek in artificiële intelligentie is dat de moeilijkste problemen gemakkelijk zijn en de gemakkelijkste problemen moeilijk.

p. 249 Communicatie tussen mensen is niet louter overdracht van informatie, zoals bij twee faxapparaten verbonden door een kabel.  Nee, het is een reeks wisselende gedragingen van gevoelige, berekende, pas bij nader inzien iets begrijpende, sociale dieren. Wanneer we woorden laten klinken in iemands oren, dan raken we die personen en onthullen we onze al dan niet eerbare bedoelingen, net alsof we hem of haar echt aanraken.

p.  282 Zoals de linguïst Ken Hale het formuleerde: ‘het verlies van een taal maakt deel uit van een algemener verlies dat wordt geleden door de wereld, namelijk het verlies van diversiteit in alles wat er is’.

p. 404  In feite is het diepgewortelde geloof dat mensen hun eigen taal niet kennen een belemmering voor het doen van taalonderzoek.

p. 406
Alle goede Engelse schrijvers van alle tijden, inclusief Shakespeare en de meeste taalgoeroes zelf, behoren tot de ergste regelschenners.  De regels zijn niet in overeenstemming met de logica, noch met de traditie, en als ze ooit zouden worden opgevolgd, dan zouden ze schrijvers dwingen tot een wollig, lomp, wijdlopig, dubbelzinnig, onbegrijpelijk proza, waarin bepaalde gedachten niet eens kunnen worden uitgedrukt.

p. 439: Goede auteurs maken tussen de twee en de twintig versies van hun tekst, voordat ze die laten publiceren.


p. 444: Ik denk dat ons inzicht in de taal een bevredigender methode biedt voor het bestuderen van de menselijke geest en de menselijke natuur.