vrijdag 26 februari 2016

Gehoord op 20 februari 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020


UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
BILLY SWAN
I CAN HELP
DEPREHISTORIE 1974
2
Spider Murphy Gang
Skandal im Sperrbezirk
Het museum van StuBru 4
3
PHIL COLLINS
ANOTHER DAY IN PARADISE
FINALLY: THE FIRST FAREWELL TOUR
4
The Police
Invisible Sun
Greatest Hits
5
MATTHIAS REIM
VERDAMMT ICH LIEB' DICH
IMMER WIEDER SONTAGS
6
The Pretenders
Private life
The ultimate rock collection/TW
7
YAZOO
DON'T GO
THE BIG FIVE: NEW WAVE CLASSICS
8
Donna Summer
Hot Stuff
Dance collection
9
GUUS MEEUWIS & VAGANT
HET IS EEN NACHT
20 JAAR NEKKA NACHT
10
Everything but the Girl
Each and every one
Best of
11
HOT CHOCOLATE
EMMA
DEPREHISTORIE 1974
12
Ben Harper and Charlie Musselwhite
I ride at Dawn
Get up!
13
BOMFUNK MC'S
FREESTYLER
DE MAXX VAN STUBRU
14
Derek en Vis
Je t’aime
Cabaret Sauvignon
15
NEW VAUDEVILLE BAND
WINCHESTER CATHEDRAL
DEPREHISTORIE 1966


BOEK: Liefde van Dirk De Wachter


Dirk De Wachter: Liefde: een onmogelijk verlangen?

Psychiater Dirk De Wachter, de verdrietdokter zoals hij zichzelf noemt, krijgt geregeld patiënten in zijn praktijk die echt lijden aan het leven, en vooral, de liefde.   Koppels of alleenstaanden, of bijna gescheidenen komen bij hem in de hoop een oplossing te krijgen.   Maar voor De Wachter is maar een ding zeker: een psychiater, een therapeut kan nooit de sleutel tot een degelijk liefdesleven bieden.   Hij kan wel luisteren en proberen te achterhalen hoe de partners tegenover elkaar staan, als ze samen hun eigen verhaal doen over hun relatie.   Maar dan bots je op een halsstarrig geloof in het eigen gelijk en misschien is dat wel niet zo fout, want ook in de liefde heeft het allemaal te maken met perceptie, met de manier waarop je de relatie ervaart.   Over die onmacht van de hulpverlener heeft Dirk de Wachter dit boekje geschreven.  Nee, liefde is niet maakbaar, wat relatie-, psycho- en andere therapeuten ook willen beloven: het lukt niet om te zeggen dat mensen dit of dat moeten doen in de liefde.  Dit boekje is prettig leesbaar omdat de psychiater inspiratie haalt uit diverse teksten, bv. uit de literatuur (Proust of Amos Oz, bv.), songteksten, vooral van Leonard Cohen, of van de dialogen of verhalen die hij hoort in zijn praktijk.   En verrassend dat sommige verhalen zijn!  Zoals dat van een koppel dat al tien jaar samen is, zij is kleuterjuf en hij is informaticus, maar zij hebben geen seks, hoe goed ze zich ook bij mekaar voelen. Ze voelen zich wat bedreigd door alles wat ze lezen en zien in de media, dat koppels zoveel keren in de week seks moeten hebben. Na het bezoek aan de psychiater gaan ze ‘schijnbaar tevreden’ naar huis.   En dan die zin: “Onlangs zag ik hen samen in een winkelstraat, arm in arm, breekbaar en liefdevol.  Meer weet ik niet”….
Dat is de grondtoon van het boekje: ‘meer weet ik niet”; je hebt zelf de sleutel tot liefde en relatie in handen.  Zoals Cohen zong in Old ideas: “Had to go crazy to love you. Had to let everything fall”
Nog een ander citaat: Liefde is een eigenaardig mengsel van twee tegengestelde dingen, een mengsel van het ergste egoïsme en de meest volmaakte toewijding.  

Dat zijn de woorden van een romanschrijver, Amos Oz, die de auteur van mijn leestip, namelijk Dirk De Wachter, in zijn boekje Liefde een onmogelijk verlangen? aanhaalt.  Let op het vraagteken in de titel want het mooie aan dit boekje is dat psychiater De Wachter, die zichzelf een 'verdrietdokter' noemt, herhaaldelijk verzucht 'Ik weet het niet', als zijn patiënten hem vragen over de liefde stellen.

dinsdag 23 februari 2016

BOEK: De economie volgens Varoufakis


De economie volgens Yanis Varoufakis, zoals uitgelegd aan zijn dochter.
Economie saai?  Neen, zeker niet als je het vlot leesbare boek van de voormalige Griekse minister van financiën leest, je weet wel de kale knapperd die de wereld veroverde met zijn doodnuchtere maar vanzelfsprakende oneliners, Yanis Varoufakis.  Een geniaal wiskundige én economist die het de Europese Unie absoluut niet makkelijk maakte met zijn doorgedreven pleidooi voor kwijtschelding van de Griekse schuldenberg.    Als je dat boek leest, dat hij geschreven heeft voor zijn al even opstandige en mokkende tienerdochter dan begrijp je wel waarom.    Helder legt Varoufakis uit hoe het economisch handelen groeide waarbij hij een scherp onderscheid maakt tussen belevingswaarde (het genot dat mensen aan geoderen of diensten hebben) en de ruilwaarde (het financieel voordeel dat mensen aan diezelfde goederen of diensten hebben).    Op een ontluisterende maar toch wel heel aanvaardbare wijze overtuigt Varoufakis de lezer van zijn visie op schuld, winst, rijkdom, krediet, crisis.   Daarnaast vergeet hij niet onophoudelijk te pleiten voor de belangrijke rol van de staat als regulator, als objectieve en strenge politieagent die de vrije markt moet bijsturen als ondernemers en bankiers een loopje nemen met hun investerinsplannen.   En er is ook de dreiging voor het milieu. Interessant aan het boek van Varoufakis is dat hij bij zijn pleidooien geregeld vertrekt vanuit de kunsten, zoals de literatuur, zoals de Faust van Marlowe, of Dickens of Goethe. Of de film, zoals the Matrix, de kapstop waaraan hij diverse invalshoeken van zijn pleidooi ophangt.    Uiteindelijk stelt Varoufakis de wetenschappelijkheid van de economie in vraag, want voor hem lijkt economie meer op astrologie dan op astronomie.    Laat je evenwel niet overdonderen door de trefzekere stijl van Varoufakis, want hoewel hij duidelijk met kennis van zaken schrijft, vergeet hij af en toe toch wat nuances aan te brengen in zijn verhaal over ondernemen, politieke en kerkelijk beleid.

Uit het boek geplukt

p. 9: Dat er, als je goed kijkt, achter elke economische theorie een fascinerend debat schuilgaat: een debat over menselijke angsten, waaraan tot nog toe alleen dichters, toneelschrijvers en musici een zinnige bijdrage hebben geleverd.


p.185 Economie mag dan wiskundige modellen en statistiek gebruiken, maar ze lijkt meer op astrologie dan op astronomie.  In tegenstelling tot natuurkunde, waarin de natuur zelf de onkreukbare rechter is van natuurkundige hypothesen, kan economie niet zo functioneren.

vrijdag 19 februari 2016

STRIP over Miss Endicott


Prudence Endicott: als dat geen ronkende en vooral welluidende naam is.  Zij is een jonge, dynamische en natuurlijk ook aantrekkelijke vrouw die een hoofdrol speelt in het stripalbum Miss Endicott, getekend dor Fourquemin Derrien.  Miss Endicott keert in het begin van dit stripboek met een vrij lang verhaal terug naar Londen, waar ze bemiddelaar wil spelen om de ruzies in de stad bij te leggen. Dat was trouwens ook wat haar moeder deed, die inmiddels overleden is.   Maar eerst wordt Miss Endicott gouvernante van een onhandelbare jongen wiens ouders op reis zijn om zijn mysterieus verdwenen grootvader te zoeken.   Maar snel blijkt dat de jonge Kevin niet zo onhandelbaar is, als werd gevreesd.  Maar dat heeft natuurlijk te maken met de originele en creatieve aanpak van zijn gouvernante, die er een dubbelleven op nahoudt. Want ’s nachts trekt zij naar het huis van haar overleden moeder waar de vroegere oude assistent van haar moeder nog woont.  Samen met hem ontdekt zij een volledige benedenstad, waar lelijke en dwergachtige wezens huizen die zich de vergetenen noemen.   Maar zij bereiden onder de leiding van een onzichtbare meester een revolutie voor.    Inderdaad, er valt een en ander te beleven in deze strip die opvalt door de originele perspectieven waarbij geregeld ingezoomd wordt op details.   De tekeningen suggereren veel zwierigheid en hebben het niet zo voor koele rechtlijnigheid.

dinsdag 16 februari 2016

TEKSTBUNDEL: Nefast voor het konijn


Waarover gaan de teksten in deze bundel?

Over een vrouw in een ruimteschip, een zenuwzieke vrouw in een file, een man die aan zee is en opgeslikt wordt door een reuzeninktvis, een auto die in huis rijdt en het koppel dat de familie vriendelijk groet, een man die zijn broer betrapt met zijn vrouw en wat later in dat verhaal wordt het kindje Britney per ongeluk in de stoofpot geduwd, over surrealistische schilders, over boerken Kevin die een boek schrijft, over het lelijk wijf van boerken Kevin die haar vergiffenis vraagt, over de last van de familienaam Kak, een naam die plots een lust wordt, over een neervallende Airbus, babbelende schoenen die broers waren, over een bekoorlijk boerenbrokje dat ‘ju’ heet waardoor het paard vertrekt, Over Ivanhoe en de acht Leopolden in stalen zwembroek als verdediging tegen de pest; over ridder Ivanhoe die als dank voor zijn redding uit het moeras een ridderverhaal voorleest;
Openingszin van ‘bezield crashen’: Ging de zon langzaam onder, of steeg de horizon ten hemel?
Acteurs spelen heel bezield een vliegtuigramp na; over kosmonauten die kaas ter discussie stellen; iemand voelt zich gediscrimineerd door de spelling; over hoe de dubbelganger van Hitler wordt doodgeschoten door vriend die aanslag wilde plegen op Hitler, hoe een ikeakast een huwelijk om zeep kan helpen; 
Openingszin van Johoop: p. 80: Het was een machtige stilte, daar bij dat ontbijt.  Zo onmenselijk stil was het, dat elk geluid lawaai werd.
Dan heb je het koppel Dave en Julie: Dave filosofeert over economie en het fenomeen geld voor het winkelkarretje; Dave die verliefd wordt op zogenaamd andere vrouw die Julie heet; Dave doet moeilijk omdat Julie 29 is en een kind wil heben; over de smerigste keuken ter wereld;  de lijdensweg van Julie als ze een kleuterschool ziet;
p.99 ‘Denk eens na, Sels,’ zei de inspecteur,’Misschien leidde ons slachtoffer een dubbelleven. Hoeveel lijken levert zo iemand op, denk je?’
Hoe ongelukkig boerken Kevin lijkt, en toch gelukkig is;  een tekst waarin alle leestekens opgevreten zijn, dus waarin je zinnen zonder komma’s vindt; boerken Kevin die op bombastische toon een boerenmeisje wil versieren; een tekst met daarin diverse titels  van damesbladen; over een man die zich inbeeldt dat hij achtervolgd wordt door een everzwijn; over een doodgevroren bergbeklimmer die aan het vallen was van de Mount Everest; over Professor Van Schameloord die alle vragen over de evolutie van de mens beantwoordt; over pistolets die zieke Antwerpse flikken voorstellen;
Openingszin p. 136 ‘Dit wordt ernstig,’ dacht Michel, ‘mijn hele bestaan hangt af van de kwaliteit van mijn onderbroek’.
Een tekst over het Niets en ridder Ivanhoe;  over Ivanhoe bij de alchemist; Ivanhoe troost de paus die vreest een vrouw te zijn door een bijzettafeltje van de paus  als piemel te beschouwen;  Ivanhoe die die met zijn onthoofd paard de heel oude Kunegonde ontmoet, vroeger een mooi meisje;
Ivanhoe die een dikke bisschop doodt en in zijn huid kruipt; over ongelukkige Lena die niet meer van haar man houdt
p. 154:  Want geluk is niet iets waar je achteloos mee mag omspringen, daar moet je elke dag aan werken
Inleiding van verhaal ‘Het duel’: p. 155 Verre cactussen dansten in de hitte.  De houten huizen stonden als versteend op de rand van hun schaduw, en een luwe wind speelde in de veren van een gier die zich op het dak van de saloon had geposteerd. Kortom, de stad was klaar voor een duel.
Over absurd duel tussen Zeke en Budd. 
Over inbreker die de stem van Paul D’hoore van Ter Zake hoort. Over Koenraad Jans die expert is in onontdekte diersoorten en als hij een dier ontdekt werkloos wordt.  Over de voornaam van de pasgeborene die Konijn Kerremans heet; over de bedenkingen van Nestor terwijl hij de eerste zoen van Irmgard krijgt;
Openingszin van verhaal: Breinosmose: p. 178: Nadat hij was opgegeten door zijn hond, bezag Jonas de wereld met heel andere ogen.
Over Ivanhoe met pluchen strijdbijl: over schijtende Vikings die bekeerd worden tot christendom; over Ivanhoe die tijdens zijn overval tot stilstand wordt gebracht door het woord ‘genadekaas’ : dat zal later zijn ondergang blijken te zijn; over Kaatje dat uit verveling het appartement laat leeghalen tot grote verrassing van haar vriend;  over de chaotische en vijandige sfeer bij de voorbereiding van een kerstfeest; het verhaal: ‘het klassieke dagboek? Weg ermee!’ over Dave die voorleest aan Julie en haar verveelt met beschouwingen over schrijven; over discussie tussen Dave en Julie over al of niet wegjagen/ doodslaan van een vlieg; Dave en Julie over het melkkannetje; Dave ergert zich aan de spellingfout op menu in Egypte, waarop eggs met een g staat, egs, dus.
Over overbeschermende Dave met pasgeboren baby in de auto op weg van de kraamkliniek naar huis;
Over een schipbreukeling met een kleerkast; over kabouter Hedwig Scholiers die Jenny helpt en haar groene echtgenoot
Over hoe Arnold een anorak aandoet; over cafégesprek over een man die overleden is hoewel iemand hem ‘gisterenavond’ nog gesproken had;
Over Creatief schrijven voor honden (new age) die naar het Hogere moeten zoeken, misschien via een schrijfcursus;
Over de ravage van een steenlawine;  over hoe Erik zijn vrouw Sonja voortdurend onderbreekt over details als zijn een zgz. Spannend verhaal wil vertellen;  over Brenda, een moeder van 37, die zich inbeeldt dat een campagne jongen van 19 haar wil versieren.

vrijdag 12 februari 2016

GEDICHT van Lies Van Gasse

Lies Van Gasse/ Wenteling

Wenteling VI

Wij hebben een deur opengezet.

De wind trekt ons naar buiten
En met ons de tegels en het zand.

Er valt niets te verkrachten,
Want wij zijn alleen maar pijn.

We hebben deze woorden.
We kunnen niets anders
Dan ze in de juiste volgorde zetten

En denken: een tuin, een deur
Een late storm, twee katten.

Wat klein is, zet zich vast.
Wat groter is, verbuigt, verliest aan vorm.

In ons hart tekenen wij kamerplanten.

We varen met een anker.

maandag 8 februari 2016

Gehoord op 6 februari 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
Ramses Shaffy en Liesbeth List
Pastorale
Liesbeth List Vergezicht
2
Daan
Icon
Concert-
3
ALICE COOPER
HOW YOU GONNA SEE ME NOW
THE BIG 5:SLOW CLASSICS
4
James Lidell
Another Day
Jim
5
CLIFF RICHARD
CONGRATULATIONS
60 JAAR EUROVISIESONGFESTIVAL
6
Rumer
Be nice to me
Boys don’t cry
7
WHITE STRIPES
SEVEN NATION ARMY
HET BESTE UIT RADIO 1 CLASSICS
8
The Felice Brothers
Container Ship
Celebration, Florida
9
ROXY MUSIC
JEALOUS GUY
THE THRILL OF IT ALL
10
Jessie Ware
Wildest moments
Devotion
11
K3
HEYAH MAMA
MAMASE
12
Wannes Van De Velde
Ik wil deze nacht in de straten verdwalen
Schoon Vlaams
13
GEORGE HARRISON
MY SWEET LORD
LET IT ROLL
14
Raymond van het Groenewoud
Aan de meet
De laatste rit
15
SHADOWS
APACHE
DEPREHISTORIE 1960

vrijdag 5 februari 2016

BOEK: Hardop kijken


HARDOP KIJKEN van Ad de Visser

Je kan naar een schilderij kijken en kijken naar een schilderij.    Het tweede betekent dat je bereid bent om op een bewuste analyserende manier te kijken naar wat de kunstenaar heeft verwezenlijkt.    Daarbij kan een gereedschapskist vol hulpmiddelen handig zijn om naar een schilderij te kijken.   In dat boek krijg je die middelen op een degelijke manier aangereikt.    Het sterkste punt aan dit boek is de layout: de tekst is mooi afgerond per bladzijde en de talrijke illustraties op elke bladzijde staan telkens in nauw verband met de tekst.   Dat moet heel wat puzzelwerk van de eindredactie gevraagd hebben, maar zij is er in ieder geval, mooi in geslaagd om dit boek heel handig leesbaar te maken.   Ook de keuze voor zwartwit illustraties is weloverwogen, want het lijkt op het eerste gezicht wat bizar voor een boek over kunst.  Maar alleen in het hoofdstuk over kleur, zijn de afbeeldingen in kleur afgedrukt.    Een bewuste keuze want in de andere hoofdstukken moeten we als lezer aandacht hebben voor aspecten als materiaal en techniek, afmetingen en kader, de ordening, de ruimte, het licht, de beweging, het standpunt en de plaatsing, de functie en de genese en de waarneming en de garantie.   Al die aspecten leren dat de kunstenaar niet altijd zomaar aan de slag gaat, maar dikwijls bewuste keuzes maakt over de manier waarop hij zijn werk aan de kijker wil voorstellen.   In korte hoofdstukken en in een bevattelijke taal werkt Ad de Visser rond tegenstelllingen in de kunstbeschouwing zoals:
lineair – picturaal
plastisch – ruimtelijk
veelheid – eenheid
het absolute – relatieve
duidelijkheid – onduidelijkheid
statische – dynamische
eigen schaduw – slagschaduw
oppervlaktekleuren – vlakkleuren
tectonisch – atectonisch, waarbij tectonisch staat voor ‘een vreedzame coëxistentie tusen het beeld zelf en de ruimte er omheen’.
‘Tektonikos’ betekent bouwmeester in het Grieks, dus atektonsich staat voor gemis aan rust en stabiliteit.
Interessant  aan dit boek is ook de twaalfdelige kleurencirkel van Itten, met centraal de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Uit het boek geplukt

p.90: De kleur rood (….)vertoont de eigenschap op ons af te komen, terwijl blauw lijkt te wijken.
p. 66 citaat van Denis (Frans schilder) ‘Bedenk dat een schilderij – voordat het een strijdros, een vrouw of een of ander verhaal voorstelt – in wezen een plat vlak is, bedekt met kleuren die op een bepaalde manier geordend zijn.
p.137 Wat is werkelijkheid? Filosofisch gezien is de werkelijkheid een van de meest abstracte dingen!

p.138 Zonder onze werkelijkheid te verliezen, of te veronachtzamen, zouden we keer op keer moeten proberen de werkelijkheid van anderen te begrijpen.   Slechts in dat geval kunnen we recht doen aan de kunstenaar en zijn werk.

donderdag 4 februari 2016

GEHOORD op 30 januari 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com
Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1018

UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
SOEUR SOURIRE
DOMINIQUE
FUNICULI FUNICULA VOL 35
2
The Walker brothers
Love her
After the lights go out
3
RED HOT CHILI PEPPERS
UNDER THE BRIDGE
WHAT HITS?
4
Dean Martin
La vie en Rose
That’s amore
5
MICHEL DELPECH
POUR UN FLIRT
ALLE 40 GOED FOUT
6
Katy B
Easy please me
On a mission
7
CHRISTINA AGUILERA
BEAUTIFUL
KNUFFELROCK VOL 15
8
Stef Bos
De bron
Minder meer
9
MICHEL SARDOU
LES LACS DU CONNEMARA
ALLE 40 GOED FOUT
10
Ane Brun
Dirty windshields
It all starts with one
11
MICHAEL JACKSON
BLACK OR WHITE
THIS IS IT
12
Laura Marling
The Muse
A creature I don’t know
13
VIOLA WILLS
GONNA GET ALONG WITHOUT YOU NOW
THE BIG FIVE/ DANCE CLASSICS
14
Dr. Alban
Sing Hallelujah
I love the 90s
15
ABBA
I DO I DO I DO I DO
THE WINNER TAKES IT ALL

MOZART 27 JANUARI 1756 /1791