dinsdag 29 maart 2016

BOEK: Capriolen van Godfried Bomans


Geestig schrijven blijft een kunst, die niet alle auteurs gegeven is.  Daarom moeten we ze koesteren, zeker ook die auteurs uit het verleden van ons taalgebied, zoals Godfried Bomans bv.  Hij blijft een van de meest scherpzinnige observatoren van zijn omgeving, in dit geval de Nederlander uit de jaren 50 en 60.  Gelukkig heeft de bib van Deinze nog een aantal unieke uitgaven die verzamelingen van de humorvolle teksten van Bomans bevatten.  Die zijn gebundeld in pocketedities onder de naam Capriolen.  Daarin ontdek je dat Bomans ook stripverhalen schreef: zo schreef hij het Geheim van de roestige spijker, een “leerzaam en opbouwend beeldverhaal” met in de hoofdrol speurneus Dick Parker.  Het leest als een parodie op de James Bond of andere detectiveverhalen.  Daarnaast kunnen we ook genieten van de scherpe observatie van Bomans die o.a. schrijft over de capriolen van een kapelaan , ervaringen bij reizen, balletvoorstellingen en over de vrouw in de politiek.    Aangename lectuur voor tussendoor, als ontsnapping uit het drukke leven van de dag.

Uit het boek gepluktp. 54: "Vrijwel alle rampen in de historie zijn veroorzaakt door mensen, die vroeg uit de veren waren."

Over de dictator p. 56: “Hij is vrij in het beloven  en vrij zich aan die belofte niet te houden.”

p. 56 "De enige waarborg, die een dictator biedt, is gelegen in het feit dat de dictator een aardige man is. Er is geen andere garantie."

p. 63 "Overspel immers veronderstelt spel".

vrijdag 25 maart 2016

Strip van Nero: DE NEGEN PEPERBOLLEN


“Maar als ’t hier nog lang zal duren, zal ’t rap gedaan zijn”
“Voorzichtigheid is de vader van de schoenenwinkel”

Legendarische citaten uit de Nero strip: de Negen Peperbollen, waarin Nero, ondanks zijn vastberadenheid om nooit meer te reizen, toch in Afrika terechtkomt.   Want de gediplomeerde wereldreiziger Zagemeel heeft hem toevertrouwd dat er aan de voet van de Kilimandjaro een struik met negen peperbollen kortstondig groeit.   En als je van die peperbollen eet dan krijg je voor een tijdelijk ontzettend veel kracht in de armen, ofwel in de benen waardoor je heel snel een grote afstand kan afleggen.    Net zoals Kuifje is Nero ook genadeloos voor sommige wilde dieren, als hij bedreigd wordt of als de clandestien meegereisde Petoetje en Petatje in gevaar komen.  En er is natuurlijk ook een vijand in de figuur van Bros, die het ook, no pun intended, gemunt heeft op de peperbollen.

dinsdag 22 maart 2016

GEDICHT van K. Schippers

NO NO NANETTE van K. Schippers (Uit Gerrit Komrij: De Nederlandse poëzie in ...)

Tea for two heeft voor de oorlog
Iets voor mijn vader gedaan
En ook voor mij.
Hij liep langzaam om
Het langer uit een huis
Te kunnen horen
En miste zo lijn 2.

In de volgende zat mijn moeder.

zaterdag 19 maart 2016

Gehoord op 19 maart 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020


UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
BEATLES
HELP
HOTEL CALIFORNIA
2
Arcade Fire
You already know
Reflektor
3
BRUCE SPRINGSTEEN
DANCING IN THE DARK
LIVE IN BARCELONA
4
Jamie Cullum
The Same Things
Momentum
5
ADELE
HELLO
25
6
Austra
Forgive Me
Olympia
7
MARCO BORSATO
ROOD
SYMFONICA IN ROSSO
8
Neon Trees
Animal
StuBru afrekening 50
9
GOTYE & KIMBRA
SOMEBODY THAT I USED TO KNOW
MAKING MIRRORS
10
Zaz
On ira
Recto Verso
11
DIRE STRAITS
SULTANS OF SWING
SULTANS OF SWING THE VERY BEST OF
12
Christoff & Vrienden
Why tell me why
2
13
PATRICK HERNANDEZ
BORN TO BE ALIVE
THE BIG FIVE: DANCE CLASSICS
14
Robin Thickle
Take it easy on me
Blurred Lines
15
EAGLES
HOTEL CALIFORNIA
HOTEL CALIFORNIA

VILLA-LOBOS

vrijdag 18 maart 2016

VERHALENBUNDEL van Italo CALVINO


Marcovaldo of De seizoenen in de stad van Italo Calvino

Twintig verhalen schreef de Italiaanse schrijver Calvino rond de magazijnsknecht Marcovaldo, vader van vijf kinderen en getrouwd met een typische Italiaanse mamma, bazig en zeurderig.   Marcovaldo heeft het absoluut niet breed en met zijn karig loon moet hij veel schulden afbetalen.  Maar hij leeft ook in een fantasiewereld die hem wereldvreemd maakt, maar tegelijkertijd ook kleur geeft aan zijn grijs bestaan.    Hij maakt diverse avonturen mee: zo gaat hij ’s nachts brandhout zagen van een denkbeeldig bos, het blijkt achteraf om reclameborden te gaan.  Of hij loopt verloren in de mist en uiteindelijk vindt hij een aangename groep die hem begeleidt naar de bus en als hij vraagt wat de volgende halte is hoort hij dat het vliegtuig een tussenlanding doet in India.  Of zijn kinderen verzamelen aankoopbons van wasproducten, maar uiteindelijk geraken zij die massa producten niet verkocht en gieten die dan maar in de rivier met als gevolg:   bubbels in de rivier en grote luchtbellen over de stad.   Geestige verhalen met een sporadisch slapstickgehalte, maar de inkt die Calvino gebruikte, kleurde soms fel blauw, melancholisch dus. 

Uit het boek geplukt


p. 62 De wind brengt, wanneer hij van de stad naar binnen waait, vreemde geschenken met zich me, die alleen worden opgemerkt door enkele gevoelige zielen, zoals mensen met hooikoorts, die niezen van het stuifmeel van bloemen uit andere streken.

dinsdag 15 maart 2016

STRIP van Nero: het geheim van Bakkendoen


Het geheim van Bakkendoen van Marc Sleen


Nero stond tien jaar in de krant, toen deze strip uitkwam en daarvoor kreeg hij in het openingstafereel niet alleen een taart maar ook een lotje van de tombola, zoals dat toen heette.  En wat wint hij?  Een jockeykostuum.  Nu heeft Nero geen paard.  Dat zal hij dan maar stelen van de bakker die met paard en kar zijn ronde doet.   Maar dat paard dat nu van Nero is, wordt op zijn beurt gestolen omdat het ook gedronken heeft van een brouwsel van Petoetje die een middel had uitgewerkt tegen de Aziatische griep.  Maar wat blijkt dat brouwsel doet de mensen die het goedje gedronken hebben tijdelijk verdwijnen. En dat is interessant voor een malafide graaf uit Duitsland, dus Nero trekt met zijn gevolg naar de Titisee, waar zij hopen het paard weer te vinden.    Ontzettend geestig en fantasierijk die goeie ouwe Nero, het vijftiende album dat Marc Sleen tekende. Zelfs een fel vermagerde madam Pheip ontmoeten we in deze hilarische strip.

vrijdag 11 maart 2016

GEDICHT van Toon Tellegen


De romantiek is een opmerkelijke stroming in de kunst
Wars van vernieuwing pronkt zij juist met haar eigen schaduw,
Laat haar valsheid vallen op mensen
Die elkaar toevallig ontmoeten,
En strooit met bedrog op alle uren van de dag.

Voor mij heeft de romantiek een liguster gekweekt
En laat mij voorgoed in het duister tasten
Naar de zin van deze plant.

dinsdag 8 maart 2016

BOEK: Conquistadores van Michael Wood


In de zestiende eeuw hebben de Spanjaarden heel lelijk huis gehouden in Zuid-Amerika.     U weet wel, de veroveringstochten van de militair goed uitgeruste ontdekkingsreizigers die gedreven waren in hun zoektocht naar goud.     Echt vredelievend en empathisch voor andere culturen waren ze niet, de veroveraars, of de Conquistadores, zoals bekend staan. De Britse journalist en documentairemaker Michael Wood is in de sporen van veroveraars als Cortes en de gebroeders Pizarro gereisd om de hedendaagse lezer te laten zien, hoe rijk de cultuur van de Azteken en de Inca’s was, en hoe we vandaag nog zichtbare tekenen weervinden van die intelligente samenlevingen.    Tegelijkertijd maakt zijn boek voelbaar hoe meedogenloos en wreedaardig de Spaanse veroveraars te werk gingen in de streken rond het Amazonegebied, Noord-Mexico, Ecuador en Peru.     Met een klein leger dat technisch veel beter was uitgerust hebben zij massavernietigingen aangericht bij nietsvermoedende inheemse mensen die primitief gewapend waren.   Oh ja, iedereen kent de naam van de bijna bloeddorstige veroveraars Cortes en Pizarro die vrouwen verkrachtten en kinderen vermoordden.   Maar heb je al gehoord van Orellana? Of Cabeza de Vaca?  Wellicht niet.  Dàt is de verdienste van dit boek van Michael Wood, want wij leren daardoor een boeiende figuur als Cabeza de Vaca kennen: geen meedogenloze geweldenaar, maar wel een antropoloog avant-la-lettre die oprecht open stond voor de gebruiken en de traditie van de indianen die hij kon observeren tijdens een langdurig en beklagenswaardig verblijf op Galveston Island.  Michael Wood doorspekt zijn belevenissen als reiziger van onze tijd met historische feiten én met fragmenten van boeken van de inca’s of azteken en van reisverslagen van deelnemers aan de Spaanse verovering.    Listen en twisten, zowel intern als met de buitenwereld, waren ook schering en inslag vooral ook omdat de Spaanse veroveraars op bepaalde momenten fel moesten kampen tegen ziekte, uitputting en honger.  Ook de illustraties zijn bijzonder aantrekkelijk.   

Uit het boek geplukt
p. 114 Raciale vooroordelen zijn allerminst een monopolie van Europeanen
p. 184 De cultuur van de gewone bevolking – hun vastliggende identiteit, hun gebruiken, hun manieren van leven en denken – overleeft de vluchtige, oppervlakkige gebeurtenissen en de opkomst en neergang van beschavingen soms duizenden jaren lang, en zo ging het ook in de Andes.  
Weetjes uit het boek
Montezuma was gul en toegankelijk, maar Cortes leugenachtig en inhalerig.  Daardoor verliest Montezuma het vertrouwen bij zijn medestanders.

Het woord ‘Inca’ betekent ‘model’

Gehoord op 5 maart 2014

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020


UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
STEPPENWOLF
BORN TO BE WILD
RADIO 1 CLASSICS
2
Cat Power
The Greatest
The Greatest
3
PRINCE & THE REVOLUTION
PURPLE RAIN
PURPLE RAIN: MUSIC FROM THE MOTION PICTURE
4
Johnny Cash (met June carter Cash)
Baby ride easy
Out among the stars
5
STROMAE
ALORS ON DANSE
CHEESE
6
Very Lynn
Travellin’ home
The very best of
7
ELVIS PRESLEY
JAILHOUSE ROCK
THE GREAT PERFORMANCES
8
Kirsty Mc Coll
They don’t know
Galore
9
ROLLING STONES
(I CAN'T GET NO) SATISFACTION
GRRR!
10
Eriksson Delacroix
The Sound of You
Forever
11
ABBA
DANCING QUEEN
GOLD: GREATEST HITS
12
Guido Belcanto met Tine Embrechts
De wilde roos
Balzaal der gebroken harten
13
METALLICA
NOTHING ELSE MATTERS
S & M
14
Novastar
Closer to you
Inside out
15
PHARRELL WILLIAMS
HAPPY
GIRL

VILLA-LOBOS

vrijdag 4 maart 2016

STRIP: Kuifje in Afrika


Strips à volonté in de bib.   O.a. de klassieker Kuifje in Afrika, die Hergé in de jaren 30 tekende toen Afrika nog grotendeel terra incognita was voor de westerlingen.  Vandaar dat menig lezer van vandaag de wenkbrauwen fronst over hoe Kuifje nonchalant omspringt met het jachtgeweer: hij schiet een pak antilopen aan flarden, hij jaagt op een olifant, ook krokodillen moeten eraan geloven en een luipaard laat hij een spons inslikken die genadeloos zwelt in de maag van het dier als Kuifje de luipaard wat water heeft laten drinken.    De plot is klassiek maar zorgt voor voldoende spanning, want Kuifje wordt tijdens zijn bezoek aan Afrika gedwarsboomd door een blanke die hem uit de weg wil ruimen.    Maar op het heetste moment duikt er ofwel een deus ex machina op, zoals in de figuur van een pater, ofwel kan zijn trouw hondje Bobbie hem uit de penarie helpen.  Bij de geestigste momenten in de strip is Bobbie meestal betrokken, zoals het openingstafereel waarin Bobbie een spin probeer te vangen.   Van het hondje komt de uitspraak: ‘Een spin in de morgen, geeft kommer en zorgen’.  Oh ja, een Kuifjesalbum loopt meestal goed af en de slechteriken worden gevangen genomen.   Ook toch even meegeven dat de inwoners van Afrika in deze strip nooit echt belachelijk worden gemaakt.

dinsdag 1 maart 2016

Gehoord op 27 februari 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
BEATLES
HEY JUDE
THE BEATLES 1967-70
2
Aleksander Rybak
Fairy tale
MNM big hits
3
BLACK EYED PEAS
I GOTTA FEELING
THE E.N.D.
4
Bruno Mars
Young girls
Unorthodox jukebox
5
U2
ONE
THE BEST OF 1990-2000
6
Luc Steeno
Oh wat een jaar
… zingt Claude François
7
BRYAN ADAMS
SUMMER OF '69
TORHOUT WERCHTER 1977-1996
8
Stevie Wonder
My cherie amour
De mooiste openingsdansen
9
JOHN LENNON & PLASTIC ONO BAND
IMAGINE
IMAGINE
10
Orion
Far off fields
Restless home
11
QUEEN
BOHEMIAN RHAPSODY
A NIGHT AT THE OPERA
12
Frank Boeijen groep
De ogen van haar moeder
Liefde en moed
13
DAVID BOWIE
HEROES
HEROES
14
CCR
Proud Mary
Chronicle
15
GORKI
MIA
NEKKANACHT 1993-2013