dinsdag 28 juni 2016

Fernando Pessoa: De stoïcijn (Heteroniem: Baron van Teive)Een baron wil zelfmoord plegen maar overdenkt nog eens zijn leven en de verschillende zaken die tot dat besluit geleid hebben.   Of hij wel degelijk zelfmoord pleegt, kunnen we niet achterhalen want Pessoa schreef die tekst drie jaar voor zijn dood in 1926.   Hij werkte de tekst niet af, maar had zelf al het plan opgevat om veel van zijn onuitgegeven werk te vernietigen.   Daardoor valt deze tekst nauw samen met het leven van Pessoa zelf, wordt het misschien de meest autobiografische tekst van de schrijver die zich voortdurend verschool achter talrijke schuilnamen.   Een boek vol levenswijsheden.

Uit het boek geplukt

p. 11 Om uitgesproken en volstrekt moreel te zijn, moet een mens een beetje stupide zijn.
p.12 Ik heb nooit de invloed van de erfelijkheid kunnen onderdrukken en van de opvoeding die ik als kind heb gehad.
p.17 Ik ben altijd een millimetrist van het denken geweest, scrupuleus in de taal die ik beschreef en in de ordening van de gedachten die ik uiteen wilde zetten.
P 18 Haar liefde, die mij nooit duidelijk was geweest zolang ze leefde, werd haarscherp toen ik haar verloor.
p.19 Het leven rationeel leven is onmogelijk.  Het verstand heeft geen regels.
p.26 Het denken echter, machtig als het is, vermag niets tegen de rebellie van de emotie.
p. 28 Het abstracte is voor mij altijd indrukwekkender geweest dan het concrete.
p.32 Onderwijs niets, want je hebt nog alles te leren.
p. 33 Van de twee manieren van genieten deugde ik voor geen van beide – noch voor de kus van het werkelijke, noch voor de streling van het hypothetische.
p. 37 Denken als spiritualisten, handelen als materialisten.  Die leer is helemaal zo gek niet: het is, per slot, de spontane leer van de gehele mensheid.
p. 45 De waardigheid van het verstand ligt hierin dat het erkent dat het beperkt is en dat het universum daarbuiten ligt.
p. 45 Ik erken dat het leven een vrolijk leven is. Ik erken het, staande aan de rand van de kuil die ikzelf ga openen, en ik erken het met de ultieme trots dat ik niet nalaat het te erkennen.

p. 59 De romanticus betrekt alles op zichzelf en is niet in staat objectief te denken.  Wat hem gebeurt, gebeurt het geheel der dingen.  Wanneer hij treurig is, zal de wereld niet alleen verkeerd lijken, maar het ook zijn.

vrijdag 24 juni 2016

Boek: Klassieke muziek door Phil G. GouldingNiemand kiest ervoor geboren te worden in een arme omgeving en niemand kiest er evenmin voor om in een welvarende omgeving het leven te beginnen.   Net zoals niemand ervoor kiest kind te zijn van ouders die liever met hun handen werken dan met hun hersenen.    Als je als jonggeborene voortdurend de muziek van je ouders hoort dan bepaalt dat ook je muzikale voorkeur.  Maar dat wil niet zeggen dat je daarom later geen andere muzikale horizonten kan verkennen.   Als je in je jeugd alleen maar de popplaten of the rock CD-collectie van je ouders hoort, wil dat niet zeggen, dat je niet andere muzieksoorten kan ontdekken zoals bv. klassieke muziek. De Amerikaanse journalist en schrijver Phil Goulding was pas 63 als hij zijn ontdekkingsreis naar de wereld van klassieke muziek begon.   Omdat hij niet tevreden was over het antwoord op de vraag van wat hij als volslagen leek zeker moest beluisteren van eender welke componist, besloot hij zelf op zoek te gaan naar het antwoord.  Hij raadpleegde talloze muziekencyclopedieën en naslagwerken én vooral tijdschriften (vakbladen) want toen bestond het internet nog niet.  Hij hield ervan informatie te verzamelen en te catalogiseren op steekkaarten en daaruit groeide dit handig naslagwerk over klassieke muziek.   Handig omdat het duidelijk afstand neemt van de soms gespecialiseerde muziektheoretische boeken, maar openhartig kiest voor de onbevangenheid en ook de onwetendheid.   Daardoor voelt elke lezer die nog niets afweet van klassiek, maar het wel wil ontdekken, dat hij mag thuiskomen bij Phil Goulding die zonder pedanterie én in een uitstekende leesvriendelijke stijl de lezer gidst door die onbegrensde wereld van de klassiek.  Hij heeft zelfs een top 50 van componisten opgesteld, maar beseft meteen ook de beperking ervan, want andere componisten konden evengoed in dat lijstje gestaan hebben.   Om je al op weg te helpen: bovenaan op nummer 1 staat Bach, gevolgd door Mozart en daarna door Beethoven.   Na de inleiding, blijft Goulding stilstaan bij de ‘organisatie van klank’ en een aantal muziektheoretische begrippen legt hij hier uit. Daarna komt dan een hoofdstuk over de 50 geselecteerde componisten met een keuze van hun werken die je zeker moet beluisteren én met het verhaal van hun leven en werk.   Een ontzettend handige gids, een must have, eigenlijk, dat boek.

dinsdag 21 juni 2016

Gehoord op 18 juni 2015

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naarbibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020

UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
CURE
A FOREST
CURE
FOREST
HET ALLERBESTE UIT CLASSICS 1000
2
Bad company
A WHITER SHADE OF PALE
Bad Company
3
PROCOL HARUM
A WHITER SHADE OF PALE
DIE SLOW VAN TOEN
4
Chris Isaak
You owe me some bad kind of love
Wicked game
5
NEW ORDER
BLUE MONDAY
COLLECTION
6
Prince
Little Black Corvette
1999
7
KATE RYAN
DESENCHANTEE
HITS FOR KIDS
8
The Beautiful South
Rotterdam
Solid Bronze
9
B.T.O.
YOU AIN'T SEEN NOTHING YET
DEPRE HISTORIE 1974
10
Blur
For tomorrow
StuBru Afrekening 7
11
JAMES BLUNT
YOU'RE BEAUTIFUL
KNUFFELROCK VOL 15
12
Anouk
Nobody’ Wife
StuBru Afrekening 15
13
KC & THE SUNSHINE BAND
THAT'S THE WAY I LIKE IT
THE BIG FIVE: DANCE CLASSICS
14
Lenny Kravitz
Always on the run
StuBru Afrekening
15
ULTRAVOX
VIENNA
THE BIG FIVE: NEW WAVE CLASSICS


Grieg

vrijdag 17 juni 2016

GEDICHT van Paul Van CapelleveenTafel met lederen hoeken. Pas op
de plaats. Geblader in een plaatjesboek.
De hersens doen vermoeid. Gedachtenstop.
Ontmoedigd maak ik mijn ideeën zoek.

Een halve dag in kamerjas gewacht
op een beweging in de dooie boel.
Vergeefs heb ik vandaag aan niets gedacht.
Nu, bijna roerloos zak ik op een stoel.

Koppigheid volstaat. Ik kleed mij aan.
Ik denk aan het belang van de gedachte,
de verwezenlijking en het resultaat.

Ik ben ontslagen van het langverwachte.
Ik heb mij van een toekomstbeeld ontdaan.
Een veelheid, mogelijk. Ik sta op straat.

dinsdag 14 juni 2016

Strip: de gouden vrouw van NeroDE GOUDEN VROUW van NERO

Nero, Petoetje en Petatje zijn terechtgekomen in Papland omdat ze daar madame Pheip die in goud is veranderd weer tot een normaal mens van vlees en bloed kunnen maken.  In het heetst van de strijd, worden ze bedreigd door een gevaarlijk uitziende kerel die hen wil neerknallen.  Noodgedwongen neemt hij pathetisch afscheid van de lezers met de woorden ‘Vaarwel lezer… zij die gaan sterven, groeten u.’  En hij voegt er nog aan toe: ‘Maar ik wil niet sterven, ik ben nog veel te jong’.  Inderdaad, een deus ex machine dringt zich op in deze omstandigheden onder de vorm van het rendier Sophie dat hen redt.   Crazy, maar geestig, zoals de meeste Nerostrips.

vrijdag 10 juni 2016

Gehoord op 11 juni 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020


UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
ROXETTE
THE LOOK
DEPRE HISTORIE 1989
2
Eric Clapton
Crossroads
Backtracking
3
NENA
99 LUFTBALLONS
NENA 
4
De Nieuwe Snaar
Slim Gaillard
Revue
5
U2
WITH OR WITHOUT YOU
THE JOSHUA TREE
6
Michael Jackson
The way you make me feel
Bad
7
GIBSON BROTHERS
QUE SERA MI VIDA
FC DE KAMPIOENEN 2
8
Hugo Matthijsen
Blankenberge
Dankuwel
9
STATUS QUO
ROLL OVER LAY DOWN
ROCKING ALL OVER THE WORLD
10
The Eagles
Take it easy
The best of
11
C.C.R.
PROUD MARY
CHRONICLE
12
Jim Croce
Bad bad Leroy Brown
The complete collection
13
DAFT PUNK & PHARRELL WILLIAMS
GET LUCKY
RANDOM ACCESS MEMORIES
14
Louis Neefs
Wat een leven
Het beste van
15
PETER MAFFAY
DU
MADE IN GERMANY: 20 SUPER HITS

Grieg

dinsdag 7 juni 2016

Fernando Pessoa:De ANARCHISTISCHE BANKIER

Logisch denken? Da’s moeilijker dan je, euh, … denkt.  Want vele redeneringen, meningen en stellingen zijn gebaseerd op schijnargumenten.  Het verraderlijke aan schijnargumenten is dat ze, als ze met veel bravoure en overtuiging gebracht worden, de indruk geven de enige echte waarheid te zijn.  De Portugese auteur heeft een staaltje van valse redeneerkunst uitgeschreven in het boekje De anarchistische bankier, waarin een rijke bankier in de vorm van een interview de lezer wil overtuigen van zijn anarchistische kijk op het leven.    Een vreemde combinatie anarchie en bankwezen, hoor ik je denken.  Inderdaad, als je dat betoog leest merk je de drogredenen, de kromredeneringen en de cirkelconstructies in het denkpatroon van de bankier die overigens welbespraakt is.   Pessoa wou met dat redeneerverhaal duidelijk maken hoe gevaarlijk  verbale acrobatiek kan zijn om mensen te overtuigen die niet nadenken bij wat ze horen.

Uit het boek geplukt:


p. 22 Niet allen kunnen gelijk zijn voor de natuur: sommigen zijn bij hun geboorte lang, anderen klein; sommigen sterk, anderen zwak; sommige intelligent, anderen minder intelligent. Maar allen kunnen gelijk zijn in datgene wat daarna komt.

zaterdag 4 juni 2016

Gehoord op 4 juni 2016

Welcome to this blog.  Let us know which song from the list below you want to hear again. Send a mail to bibnieuws@gmail.com

Stem je nummer in de bibtop 15 én, misschien in, de top 1019.   Mail je favoriete songs uit de playlisten hieronder door naar bibnieuws@gmail.com
De songs in hoofdletters vind je weer in de
top 1020UITVOERDER
TITEL
CD uit de BIB van Deinze
1
RAY CHARLES
HIT THE ROAD JACK
RAY:MOTION PICTURE
2
Everly Bros
Wake up little Susie
Depréhistorie 1957
3
PATTI SMITH
BECAUSE THE NIGHT
LAND: 1975-2002
4
J.J. Cale
Carry On
Anyway the wind blows: Anthology
5
NAZARETH
LOVE HURTS
THE BIG 5: SLOW CLASSICS
6
The Beatles
Strawberry Fields forever
The Beatles 1967-70
7
10 CC
I'M NOT IN LOVE
CHANGING FACES
8
José James
Trouble
No beginning, no end
9
NACHT UND NEBEL
BEATS OF LOVE
THE BIG 5: NEW WAVE CLASSICS
10
Ozark Henry
I’m your sacrifice
Stay Gold
11
IGGY POP
LUST FOR LIFE
LUST FOR LIFE
12
Carla Bruni
J’arrive à toi
Little French songs
13
ANN CHRISTY
DE ROOS
KAARSJE IN MIJN HART
14
Willy Moon
Railroad Track
Here’s Willy Moon
15
SINEAD O'CONNOR
NOTHING COMPARES 2 U
THE BIG 5: SLOW CLASSICS