vrijdag 17 februari 2017

Roman van Milan Kundera: Identiteit

Résultat de recherche d'images pour "Milan Kundera: Identiteit"

Een koppel, Chantal en Jean-Marc, vullen elkaar uitstekend aan: hij is creatief, verbeeldingrijk, neigt wat naar een minder luxueus leven, terwijl Chantal met beide voeten op de grond staat en realistisch is. Ze heeft haar vorige man verlaten nadat hun zoon van vijf was gestorven.  Ze kon de druk om per se een nieuw kind te baren niet aan.  Een rustig voortkabbelende relatie. Tot wanneer Chantal briefjes ontvangt van een geheime aanbidder die ondertekent met C.D.B.  Kundera gaat dan heel subtiel de psychologie van de vrouw schetsen:  ze zegt er niets over tegen Marc, wat natuurlijk de onrust in haar gemoed doet toenemen.   Het geheimzinnige, prikkelende en het erotische beheersen geleidelijk aan haar gevoelens. Ze  probeert te achterhalen wie de schrijver is van de briefjes maar slaagt er niet in die te ontmaskeren.    Tot wanneer het uiteindelijk aan het licht komt wie de geheimzinnige briefschrijver is.   Een scherpe analyse van de verhouding van twee mensen die in het harnas van een realiteit zitten:  Chantal vertelt dat ze twee gezichten heeft: een op het werk, en een als ze bij haar vriend Jean-Marc is.  Ook dromen spelen een belangrijke rol in het boek.  Hij is snel bezorgd, zeker als ze hem toevertrouwt dat ze vaststelt dat de mannen niet meer naar haar omkijken.  Ze herinnert zich haar zelf geschreven metafoor als zestienjarige: ze wilde een rozengeur zijn om door alle mannen te gaan en zo de hele wereld te omarmen.  Deze roman is meer dan een verhaal.   Hij bevat veel beschouwingen over seks, blozen; ook over wat partners denken als ze met elkaar spreken of zich inbeelden dat de ander anders is dan je je hebt voorgesteld.  Kortom, een roman over de wisselende identiteit van elk individu.  Dat maakt de ander ongrijpbaar en als er liefde in het spel is, dreigt de jaloezie op te duiken.  Blijkt een boze droom te zijn.

Uit het boek geplukt

p. 45 Een gevoel kun je je niet verwijten, eenvoudigweg omdat je er geen enkele invloed op hebt.

p. 82 Je kunt de wederzijdse genegenheid van twee mensen niet afmeten aan de hoeveelheid woorden die ze wisselen.

p. 85 Omdat de beroepen van vroeger, voor een groot deel in ieder geval, ondenkbaar waar zonder een hartstochtelijke verknochtheid: de boeren die verliefd waren op hun land; …

P. 138 Of het nu een geluk of een ongeluk is om op deze aarde te zijn geboren, de beste manier om er je leven door te brengen is je te laten meevoeren, zolas ik op dit moment, door een vrolijke, luidruchtige menigte in beweging.


p. 143 Worden de meest provocerende waarheden trouwens niet de meest conventionele waarheden wanneer ze aan de macht komen?