vrijdag 17 maart 2017

Ex-reporter door Chris de Stoop

Résultat de recherche d'images pour "Ex-reporter door Chris de Stoop"

Ex-reporter door Chris de Stoop

Hij maakte furore als auteur met Ze zijn zo lief, meneer zijn boek over vrouwenhandel dat de aandacht trok van Koning Boudewijn, nl..   Hij schreef aangrijpende reportages over weeskinderen in Rwanda, of over de eerste westerse zelfmoordterroriste die zich in Irak opblies, nl. Vrede zij met u, zuster.
Dertig jaar lang zocht de Stoop met ongeziene ijver naar de achterkant van de werkelijkheid en stelde zijn leven daarvoor in de waagschaal.  Maar voor dergelijk indringend journalistiek werk, eigenlijk het slow journalism, is geen geld en geen publiek meer in de tijd van de snelle media en Twitter.  De Stoop heeft afscheid genomen van zijn loopbaan.   Maar hij wou ons nog iets achterlaten, nl. een boek met  spraakmakende reportages over o.a. de favella’s met de drugsmaffia in Sao Paulo, de wantoestanden in de Antwerpse gevangenis, de zelfmoordmissie van Muriel, de ellende in Bagdad, de vrouwenhandel van de Filippijnse meisjes… en zo meer.  Treffend is ook het verhaal van het meisje geboren in Charleroi dat na een jeugd van drank en drugs zich verdiept in de islam om uiteindelijk te eindigen als zelfmoordterroriste in Irak.  Of de wantoestanden in Antwerpen, met de Albanese maffia in de hoerenbuurt, of de overwegend Turkse huisjesmelkers.  De Stoop wordt ook bedreigd in Brussel waar hij in een brief onder dwang moet schrijven dat hij geen contact meer zal zoeken met de onderwereld, geen vragen meer zal stellen.  Of hij schetst de schrijnende armoede o.m. in Albanië als gevolg van de piramidebeleggingen en corruptie in Macedonië, de gruwelijke moorden in Rwanda, het misbruik in Brussel van mensen zonder papieren die voor een loon van 3 euro werk vinden in een ongezonde textielfabriek. De Stoop schrijft uitstekend omdat je als lezer het gevoel hebt dat je erbij bent.  En hij zoekt de achterkant van het zichtbare verhaal op: hoe sterk moet een dochter zich gekleineerd voelen door haar moeder om haar te vermoorden. De geur van ellende, de blik van de genadeloze geldmaniak, maar ook de frisse passages van hardwerkende hulpverleners grijpen je als lezer bij het nekvel.   En laten hem achter met de vraag: ‘Wat is er met onze tijd aan de hand, als dergelijke goed schrijvende en degelijk gedocumenteerde reporters nauwelijks nog kansen krijgen om hun werk in naam van de waarheid te doen?  En nog een vraag: werkt de verdrijving van een dictator corruptie en machtsmisbruik van vele kleine dictators niet in de hand?

Uit het boek geplukt

p. 14 Een goed verhaal was er een ‘meteen kop en een staart’, een slecht verhaal eindigde als ‘een mand zonder bodem’

p.18 Of de ijsbergtheorie van Ernest Hemingway toepassen:  alleen de top zichtbaar laten voor de lezer, die wel weet en voelt wat er allemaal onder het oppervlak zit.

p. 82 Er zijn de rechten van het kind. De basisrechten zijn nu geregeld. Maar waar zijn de emotionele rechten?  En wanneer neemt u het daarvoor op?


p. 113 Vroeger hadden we één grote dictator, nu honderd kleine.