vrijdag 11 juli 2014

Reisgidsen over PRAAG



PRAAG, prachthoofdstad in Europa, van Tsjechië, met het mooiste plein van het land, nl. het Staromestké nàmesti.  Want daar vind je ook het standbeeld van de man wiens naam onlosmakelijk verbonden is met Tsjechië, nl. Jan Hus.  Hus was de 15de eeuwse priester en kerkhervormer die zich afzette tegen de dominantie van de wereldlijke geestelijkheid en de terugkeer naar de bijbel verdedigde.
Op datzelfde Staromestké nàmesti vind je ook het raadhuis van de Oude Stad met zijn Astronomische klok die om het uur een tafereeltje laat zien, waarbij een geraamte , dat de Dood voorstelt, een klokje laat tingelen en dan schuifelen twaalf apostelen voorbij de twee smalle vensters in de toren.    Telkens als dat gebeurd is, juicht en applaudisseert de massa toeristen uitzinnig.  
Een andere bezienswaardigheid van Praag is de Karelsbrug, genoemd naar Keizer Karel IV die in 1316 in Praag werd geboren en, naast koning van Bohemen, in 1355 tot Keizer van Rome werd gekroond. Maar Karel koos Praag als verblijfplaats die hij ook uitbreidde en waardoor de stad politiek en cultureel  het centrum van Midden-Europa werd.  Deze Karelsbrug is een romantische wandelbrug over de Moldau die je naar het groengebied van Praag leidt en naar het eiland Kampa dat het Klein Venetië van Praag wordt genoemd.  En wie Praag zegt, denkt natuurlijk ook aan de Burcht: de Prazsky Hrad, de zetel van de president van de republiek, waar je ook een kathedraal vindt, het koninklijk paleis en een Gouden Straatje,  een straatje met 24 piepkleine huizen uit de middeleeuwen.  In het nummer 22 woonde de bekendste Tsjechische auteur Franz Kafka (bekend van Het Proces).  Trouwens over Kafka gesproken, bezoek zeker het Kafkamuseum aan de oevers van de Moldau, omdat het je een accuraat sfeerbeeld geeft van de tijd waarin de sombere en melancholische Frans Kafka opgroeide en leefde tussen 1883 en 1924. Wat zo opvalt aan Praag is zijn gulheid: de straten zijn breed en verzorgd, de huizen met hun gevels vol figuren en taferelen imposant en de mensen in de winkels, de cafés en restaurants zijn uiterst vriendelijk.

In de bib vind je een aantal degelijke en handige gidsen over Praag zoals INSIGHT CITY GUIDE PRAAG en de ANWB EXTRA PRAAG met een uitneembare grote kaart.