vrijdag 26 februari 2016

BOEK: Liefde van Dirk De Wachter


Dirk De Wachter: Liefde: een onmogelijk verlangen?

Psychiater Dirk De Wachter, de verdrietdokter zoals hij zichzelf noemt, krijgt geregeld patiënten in zijn praktijk die echt lijden aan het leven, en vooral, de liefde.   Koppels of alleenstaanden, of bijna gescheidenen komen bij hem in de hoop een oplossing te krijgen.   Maar voor De Wachter is maar een ding zeker: een psychiater, een therapeut kan nooit de sleutel tot een degelijk liefdesleven bieden.   Hij kan wel luisteren en proberen te achterhalen hoe de partners tegenover elkaar staan, als ze samen hun eigen verhaal doen over hun relatie.   Maar dan bots je op een halsstarrig geloof in het eigen gelijk en misschien is dat wel niet zo fout, want ook in de liefde heeft het allemaal te maken met perceptie, met de manier waarop je de relatie ervaart.   Over die onmacht van de hulpverlener heeft Dirk de Wachter dit boekje geschreven.  Nee, liefde is niet maakbaar, wat relatie-, psycho- en andere therapeuten ook willen beloven: het lukt niet om te zeggen dat mensen dit of dat moeten doen in de liefde.  Dit boekje is prettig leesbaar omdat de psychiater inspiratie haalt uit diverse teksten, bv. uit de literatuur (Proust of Amos Oz, bv.), songteksten, vooral van Leonard Cohen, of van de dialogen of verhalen die hij hoort in zijn praktijk.   En verrassend dat sommige verhalen zijn!  Zoals dat van een koppel dat al tien jaar samen is, zij is kleuterjuf en hij is informaticus, maar zij hebben geen seks, hoe goed ze zich ook bij mekaar voelen. Ze voelen zich wat bedreigd door alles wat ze lezen en zien in de media, dat koppels zoveel keren in de week seks moeten hebben. Na het bezoek aan de psychiater gaan ze ‘schijnbaar tevreden’ naar huis.   En dan die zin: “Onlangs zag ik hen samen in een winkelstraat, arm in arm, breekbaar en liefdevol.  Meer weet ik niet”….
Dat is de grondtoon van het boekje: ‘meer weet ik niet”; je hebt zelf de sleutel tot liefde en relatie in handen.  Zoals Cohen zong in Old ideas: “Had to go crazy to love you. Had to let everything fall”
Nog een ander citaat: Liefde is een eigenaardig mengsel van twee tegengestelde dingen, een mengsel van het ergste egoïsme en de meest volmaakte toewijding.  

Dat zijn de woorden van een romanschrijver, Amos Oz, die de auteur van mijn leestip, namelijk Dirk De Wachter, in zijn boekje Liefde een onmogelijk verlangen? aanhaalt.  Let op het vraagteken in de titel want het mooie aan dit boekje is dat psychiater De Wachter, die zichzelf een 'verdrietdokter' noemt, herhaaldelijk verzucht 'Ik weet het niet', als zijn patiënten hem vragen over de liefde stellen.