donderdag 1 juni 2017

Essays van David Grossmann

Résultat de recherche d'images pour "Leven en schrijven in tijden van oorlog/ David Grossma"

De joodse schrijver David Grossmann kan zo ontroerend schrijven, zeker als hij het heeft over zijn zoon Uri die als tankcommandant omkwam in het Israëlisch-Palestijns conflict.   Maar ook als Grossmann het heeft over de mogelijkheid van de mens om vrede te sluiten met de vijand. Zijn schrijven wil hoop aanwakkeren ook al is de situatie van het land waar hij geboren werd, Israël, uitzichtloos.  Het feit dat het land verlamd is, noemt hij het grootste gevaar.     Hij is origineel in zijn voorstellen: zo stelt hij aan de premier voor om in plaats van gevangen  Palestijnen vrij te laten in ruil voor de vrijlating van de gegijzelde Israëlische soldaat, vredesonderhandelingen op te starten.  Hij is scherp voor Koning Bibi, premier Netanyahu, omdat hij door de talloze verwijzingen naar het verleden het volk ophitst in haat.  De wereld wordt volgens Grossmann nauwer, maar de taal ook, als je kijkt naar de vele clichés.    Hij heeft het ook over het luz-bot, dat is een beentje onderaan de rug dat volgens de joodse legende de unieke vonk van ieder mens bevat, zijn eigenheid, en dat beentje is onvernietigbaar en de wortel van de ziel.   Ja, die David Grossmann moet zeker de Nobelprijs Literatuur winnen.  Want hij schrijft beter dan een andere jood die als liedjesschrijver de Nobelprijs kreeg.

Uit het boek geplukt

P 24 Doe een beroep op het Palestijnse volk.  Erken hun eindeloze lijden. U verliest er niets mee.
p.24 Kijk naar de Palestijnen, voor één keer niet door de loop van een geweer en niet het gat in een wegversperring.
p.73 De stem van de gematigden, van de redelijke moslims die een dialoog wensen, die stem moet de wereld nu luid en helder horen.
p.83 Maar wie alleen dreigingen ziet, zal er uiteindelijk het slachtoffer van worden.
p.87  Wij mensen zijn niet alleen producten van de context, we zitten er ook van ik gevangen.
p. 123 Hebben we oog voor het feit dat ‘massamedia’ tegenwoordig niet enkel media zijn, ontworpen voor de massa, maar dat ze op vele manieren hun consumenten ook veranderen in massa’s?
p. 126 Een goed boek – en zoveel zijn er niet, omdat literatuur evengoed blootgesteld si aan de verleidingen en de hindernissen van de massamedia – individualiseert en weekt het individu los uit de massa.
p. 138 En te onthouden – soms is dat het moeilijkste – dat mijn tegenstander, mijn vijand, die mij haat en mij als een bedreiging voor zijn bestaan ziet, ook een mens is, met zijn gezin en kinderen, zijn hoop, zijn opvatting van rechtvaardigheid, zijn wanhoop en zijn angsten, zijn blinde vlekken.
p. 141 Literatuur is een uitdrukking van eindeloze verwondering over het mysterie van de mens, zijn complexiteit, zijn rijkdom, zijn schaduwen.
p. 158 Ik ben vrij als ik niet bang hoef te zijn voor de willekeur van anderen.

p. 181 Israël al geen thuis worden zolang de Palestijnen geen eigen thuis hebben. De Palestijnen zullen geen thuis krijgen zolang Israël geen thuis wordt voorde Joden die er wonen.