vrijdag 17 mei 2013

BOEK: Alfred & Emily




ALFRED en EMILY van Doris Lessing

Dit boek over het leven van de ouders van de auteur heeft een fictief en een feitelijk deel. Deel Een  is een korte roman over hoe hun leven zou geweest zijn  zonder de Eerste Wereldoorlog. Ze groeiden op in Colchester. Alfred wilde geen kantoorbaan, ging bij een boer werken, trouwde met een verpleegster, kreeg tweelingzonen. Emily werd verpleegster in Londen, trouwde met een arts en deed na zijn plotse dood veel liefdadig werk.
Deel Twee vertelt hoe het echte leven was: Alfred kwam nooit over zijn ervaringen heen in de loopgraven. Na een beenamputatie leerde hij verpleegster Emily kennen, wier verloofde omkwam in de oorlog. In 1924 wilden ze in Rhodesië opnieuw beginnen, maar kenden weinig geluk.  Dit nieuwe boek van de Britse winnares (1919) van de Nobelprijs voor Literatuur 2007 is origineel door de combinatie van een boeiende sfeerschepping over wat had kunnen zijn en het schrijnende feitelijke verhaal over hoe het echt was.     
Ook de verwerking van oorlogstrauma’s komt ter sprake.  Er zijn twee soorten oorlogssoldaten: zij die praten (als verwerkingsproces) en zij die zwijgen (hun vrouwen zijn dan verrast op een oorlogsherdenking te horen wat hun mannen allemaal hebben meegemaakt).  Verder verwerkte Lessing in haar boek de geschiedenis van het Royal Free Hospital  in Hampstead, praat ze over haar eigen boeken, over Rhodesia, India en het boerenleven.  En onrechtstreeks komt de lezer ook meer te weten over het jonge leven van Doris Lessing die veel te danken heeft aan haar moeder, want zij was an educator, who told stories and brought the books
Nog wat wijsheden uit de Engelse versie:
In every life some rain must fall (p. 65)
I think a war would do us all the good in the World (p. 132)