dinsdag 4 juni 2013

BOEK: Alles oké? Nee

Alles Oké? Over Herman Brusselmans
Samengesteld door Ed van Eeden: 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap

Een grabbelton van diverse teksten over en van Herman Brusselmans: het boekje opent met een interview door Ed van Eeden van Brusselmans: waarin hij vertelt dat hij een angstig kind was omdat hij een agressieve vader had die door zijn beroep zo hard was geworden.  Brusselmans houdt niet van talentloze mensen, amateurisme en vindt groepen en groepsseks maar niets.
Vreemd genoeg noemt hij zichzelf niet cynisch en hij vindt dat geweld voortkomt uit angst. Hij wou overal de beste in zijn, zoals ook het gebruik van drank, tabak en pillen.  Maar nooit heeft hij drugs uitgeprobeerd.
Op 17 december 1993 is hij totaal gestopt met drinken. Daarom bestempelt hij zichzelf als een professionele stopper.  Maar het sociaal leven lijdt eronder omdat hij, niet meer langer dan twee uur op café kan zitten.
Oh ja, je gelooft het niet misschien, maar Brusselmans noemt zich een one woman-man: eerst Gerda, die in zijn boeken Gloria heette,  daarna is Tania, Phoebe in zijn werk de hoofdfiguur.
Hij heeft het ook over de plotse breuk tussen Tania en hem.  De lezer komt ook te weten dat Herman een zwak heeft voor de Nederlandse actrice Carice van Houten.

Nog een wijsheid van Herman Brusselmans:

Zonder talent moet je niet spelen