dinsdag 20 augustus 2013

Strip: DE VERLOREN VOOROUDERSBij sommige strips wil je de tekeningen uitknippen en ophangen. Ze ogen even mooi als echte schilderijen of miniatuurtjes. Zijn strips nu om naar te kijken of aandachtig te lezen, ik ben er nog niet uit, hoewel ik ondertussen al besef dat de beste strips zowel een streling zijn voor het oog als een prikkeling voor de geest. En geef maar toe, dergelijke strips zijn de witte raven in de stripwereld. Voor alle duidelijkheid: de stripreeks DE HUURLING van de Spaanse striptekenaar Vicente Segrelles is een lust voor het oog. De openingsbladzijde neemt ons mee naar het jaar 1003: toen het landschap gehuld was in geheimzinnig makende nevelen… de lezer is getuige van een inquisitie van een mooie jonge vrouw die op het nippertje wordt gered door een duivelachtig wezen. En daarmee is de toon van het verhaal gezet: de zoektocht naar het verdwenen continent Atlantis met als ingrediënten beklijvende geheimzinnigheid, vreemde vliegende wezens en heerlijke anachronismen. Dat kan de striptekenaar allemaal: de tijden door mekaar halen…, geen enkele beperking van de fantasie en geen enkele dwang van historische correctheid. Mocht dat nu een spannend verhaal opleveren…, leuk zo. Maar deze strip blijft vooral oogstrelend.



Bij sommige strips wil je de tekeningen uitknippen en ophangen.  Ze ogen even mooi als echte schilderijen of miniatuurtjes.     Zijn strips nu om naar te kijken of aandachtig te lezen, ik ben er nog niet uit, hoewel ik ondertussen al besef dat de beste strips zowel een streling zijn voor het oog als een prikkeling voor de geest.   En geef maar toe, dergelijke strips zijn de witte raven in de stripwereld. 
Voor alle duidelijkheid: de stripreeks DE HUURLING van de Spaanse striptekenaar Vicente Segrelles is een lust voor het oog.  De openingsbladzijde neemt ons mee naar het jaar 1003: toen het landschap gehuld was in geheimzinnig makende nevelen… de lezer is getuige van een inquisitie van een mooie jonge vrouw die op het nippertje wordt gered door een duivelachtig wezen.   En daarmee is de toon van het verhaal gezet: de zoektocht naar het verdwenen continent Atlantis met als ingrediënten beklijvende geheimzinnigheid, vreemde vliegende wezens en heerlijke anachronismen. Dat kan de striptekenaar allemaal: de tijden door mekaar halen…, geen enkele beperking van de fantasie en geen enkele dwang van historische correctheid.   Mocht dat nu een spannend verhaal opleveren…, leuk zo. Maar deze strip blijft vooral oogstrelend.