vrijdag 27 juni 2014

BOEK: Op de vleugels van de draak



Lieve Joris is een Vlaamse auteur die we kennen van reisboeken als Terug naar Congo, De poorten van Damascus en Mali Blues.  Vorig jaar verscheen haar boek Op de vleugels van de draak.  Hierin neemt ze de lezer opnieuw  mee naar het verre onbekende buitenland.  Zij doet achtereenvolgens naar DUBAI/ GUANGHZOU (= Kanton) / BEIJING/ JINHUA/ BEIJING/ SHANGHAI/ BEIJING/ JINHUA/ ZUID-AFRIKA/ CONGO.  Zoals je merkt zijn Afrika en China haar favoriete continenten.   Dit boek leert je meer over de verhouding China-Afrika.  En daarbij nuanceert Lieve Joris voortdurend, want we hebben niet alleen  maar dé Chinees en dé Afrikaan.  Zijn Chinezen niet te kennen en dus ook niet te vertrouwen?
En er zijn ook de interessante contrasten: China is vrij van godsdienst: dat heeft zo zijn gevolgen, Afrika is vol van godsdienst: dat heeft zo zijn gevolgen.  China heeft zijn overmacht: dus de Chinezen hoeven zich niet te bewijzen. En als Afrika geld ziet denkt het niet aan de gelijke verdeling dus daar moeten ze nog leren democratisch handelen.  De titel van het boek verwijst naar de Chinese draak:  De Chinese draak wordt gezien als een teken van geluk.

Uit het boek geplukt

p. 103: Toch is het een probleem dat wij geen religie hebben,’ zegt hij (een Chinees), ‘geen heiligen dagen, geen vrijdag zoals de moslims, geen zondag zoals de christenen – wij werken de hele week door.  Amoreel zijn we, alleen geld en wetenschap tellen voor ons’.

p.131: ‘Chinezen zijn bang om koffie te drinken,’zegt een student,’ze zouden kunnen zwart worden.

p. 293: ‘Congolese mannen zijn niet serieus,’ zegt ze bitter