vrijdag 19 december 2014

Chronologisch woordenboek



CHRONOLOGISCH WOORDENBOEK door NICOLINE VAN DER SIJS
Over de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen

Hoe kom je te weten hoe oud bepaalde woorden zijn. Dat is inderdaad niet evident: er zijn niet alleen de betekenis en de vorm van het bewuste woord, maar ook het feit dat een woord al jaren kan gebruikt worden in een dialect of in vakkringen.  Dan duurt het nog een tijd vooraleer het woord doordringt in de algemene taal en dan pas ook geregistreerd wordt in een woordenboek.  Bijkomende kopzorgen voor taalhistorici zijn dan de verouderde betekenissen, de betekenisveranderingen en de uiteengroeiende betekenissen.

Volgens Nicoline Van der Sijs zijn er in het Nederlands 998 woorden uit het Duits overgenomen, 1847 woorden uit het Engels.  De taal waar het meeste woorden werden overgenomen is het Frans met niet minder dan 4605 woorden.

En dan de weetjes:

Haha als nabootsing van lachen werd al gebruikt in 1330
In 1100 spraken ze al van een raaf

Het woord ‘muziek’ werd al uit het Frans ontleend in de 13de eeuw, maar de indeling in de muzieksoorten is van veel later.
De woorden ‘funk’ en ‘reggae’ werden in onze taal voor het eerst vastgelegd in 1982. ‘House’ in 1987 en woorden als ‘techno’ en ‘wereldmuziek’ in 1988.


Je merkt het: een boek om in te grasduinen waarbij je tot verrassende ontdekkingen komt over onze moedertaal.