dinsdag 29 maart 2016

BOEK: Capriolen van Godfried Bomans


Geestig schrijven blijft een kunst, die niet alle auteurs gegeven is.  Daarom moeten we ze koesteren, zeker ook die auteurs uit het verleden van ons taalgebied, zoals Godfried Bomans bv.  Hij blijft een van de meest scherpzinnige observatoren van zijn omgeving, in dit geval de Nederlander uit de jaren 50 en 60.  Gelukkig heeft de bib van Deinze nog een aantal unieke uitgaven die verzamelingen van de humorvolle teksten van Bomans bevatten.  Die zijn gebundeld in pocketedities onder de naam Capriolen.  Daarin ontdek je dat Bomans ook stripverhalen schreef: zo schreef hij het Geheim van de roestige spijker, een “leerzaam en opbouwend beeldverhaal” met in de hoofdrol speurneus Dick Parker.  Het leest als een parodie op de James Bond of andere detectiveverhalen.  Daarnaast kunnen we ook genieten van de scherpe observatie van Bomans die o.a. schrijft over de capriolen van een kapelaan , ervaringen bij reizen, balletvoorstellingen en over de vrouw in de politiek.    Aangename lectuur voor tussendoor, als ontsnapping uit het drukke leven van de dag.

Uit het boek gepluktp. 54: "Vrijwel alle rampen in de historie zijn veroorzaakt door mensen, die vroeg uit de veren waren."

Over de dictator p. 56: “Hij is vrij in het beloven  en vrij zich aan die belofte niet te houden.”

p. 56 "De enige waarborg, die een dictator biedt, is gelegen in het feit dat de dictator een aardige man is. Er is geen andere garantie."

p. 63 "Overspel immers veronderstelt spel".