dinsdag 22 januari 2013

Boek: Het verloren continent


Bill Bryson: onthou die naam en als dat niet lukt onthou de titel van zijn boek:

Het verloren continent.

En over welk continent het gaat?  Nee, niet Europa, maar wel Amerika.  Dat is toch wel een verrassende titel, zeker als je het boek leest met de voorbije Amerikaanse verkiezingen in het achterhoofd.   Maar ja, een verrassende titel dekt in dit geval ook de vlag van een boek dat vol onverwachte wendingen zit, die bij wijlen een echt geestig effect hebben.  Bryson is een Amerikaan, die zijn jonge jaren heeft doorgebracht in Des Moines in Iowa en op tweeëntwintige jarige leeftijd naar Engeland verkaste.   Later besloot hij om een autotocht door zijn geboorteland te maken.

Hij bekijkt Amerika vanop een zekere afstand, zelfs door een bril die al fel Europees gekleurd is. En met die bril heeft Bryson een pittig reisverslag geschreven van zijn avonturen als automobilist en toerist in de Verenigde Staten van Amerika.    

Waarom je dit boek moet lezen? 

De ironie waarmee Bryson de Amerikanen, hun tradities en hun omgeving aan de lezer voorstelt staat garant voor menige uurtjes leespret.
Als je dit boek leest met een kaart van de VS bij de hand, steek je veel op over de grote diversiteit tussen de verschillende staten en culturen.   Want dit boek maakt duidelijk dat Amerika veel gezichten heeft. 

Uit het boek geplukt:


p. 93: Amerika heeft nooit goed begrepen dat een mens ergens kan leven zonder het er te bederven, dat schoonheid niet achter hekken opgesloten hoeft te worden, alsof een nationaal park een soort dierentuin voor de natuur is.  

p.117: Het zijn altijd de mensen van buiten die zich het felst verzetten tegen winkelpromenades en kegelbanen, terwijl de plaatselijke bevolking met zijn simpele, optimistische manier van denken juist de neiging heeft die dingen best handig te vinden. 

p. 166: Is het mogelijk dat er ergens op de wereld een mensensoort bestaat die nog irritanter en imbecieler is dan discjockeys?