vrijdag 4 januari 2013

BOEK: The Pickwick Papers


Je hebt belangrijke namen van schrijvers in de wereldliteratuur, maar je hebt ook belangrijke personages uit de wereldliteratuur.   Iemand van wie je zeker een boek moet gelezen hebben is Charles Dickens, geboren op 7 februari 1812, jawel dit jaar 200 jaar geleden.    Dickens ken je vooral van A Christmas Carol, je weet wel het kerstverhaal over de gierige grijsaard Scrooge.   Maar Dickens heeft ook andere boeken geschreven, zoals THE PICKWICK PAPERS.   Van dit boek hebben ze in de bib van Deinze een Engelstalige en een Nederlandstalige versie.    Het verhaal draait rond de uitermate minzame gepensioneerde zakenman Samuel Pickwick die met zijn vrienden in Londen  een club opricht.     De bedoeling van dit gezelschap is kennis over het leven op te doen en daarover verslag uit te brengen.  Om kennis te vergaren moet je reizen en dat doet de heer Pickwick ook als ‘Observer of the human nature’ in het illustere gezelschap van zijn vrienden,  de Heren Winkle, Snodgrass en Tupman.    Het gezelschap verlaat Londen en trekt met een koets, we zijn in de jaren 1820, door het Engelse platteland.

En ze beleven uiteraard diverse avonturen, van verliefdheden tot gevangenschappen.


Waarom je dit boek moet lezen?

-         Eerst en vooral om de fijnzinnige humor waarmee Dickens de personages en de gebeurtenissen aan de lezer voorstelt.   Met een monkellachje en met enige zin voor overdrijving geeft Dickens aan de avonturen van de Pickwickclub extra kleur.

-         En dan is er de typering van de talrijke personages, meer in het bijzonder van Pickwick zelf: wat een goedhartig en gul man die zich over onrecht echt boos kan maken, zeker als hij zelf het slachtoffer wordt van de listen van anderen.   En dan is er nog het onvergetelijke personage uit dit boek, nl. Samuel Weller, de knecht van Mr. Pickwick die een heel herkenbaar Cockney spreekt, maar een voorbeeld is van trouw, toewijding en degelijkheid.

Ik hoop dat u ook nog zo iemand in je beroepsleven kent, of beter nog, in je privéleven.  Wat een figuur die Samuel Weller.

-         En voor de talrijke wijsheden uit het boek:

-         pag 72: That punctual servant of all work, the sun, has just risen, and begun to strike a light …

-         pag 274: Pickwick, I presume: [doet me denken aan Dr Livingstone I presume, de woorden waarmee de verloren ontdekkingsreiziger midden in de jungle werd begroet door Stanley]

-         pag. 868: Width and wisdom, always grow together.