vrijdag 5 april 2013

BOEK: het zoutvat van Boontje




HET ZOUTVAT VAN BOONTJE, geschreven door Frans-Jos Verdoodt

Boontje waarvan sprake in de titel verwijst naar Louis-Paul Boon,  de schrijver die in 1942 debuteerde maar kort na de Bevrijding zijn eerste optreden voor de Vlaamse radio verzorgde. Toen heette die Vlaamse radio nog de BRNO;  zijn bijdragen bestonden toen uit eigen werk dat nog niet eerder in boekvorm was uitgegeven.   Zijn radio-optredens kenden veel bijval, vooral dankzij zijn ironische manier van praten. Toen de Vlaamse televisie eraan kwam was Boon ook een van de eerste Vlaamse schrijvers die mocht verschijnen in spelprogramma’s of praatshows.
Die radiobijdragen heetten toen Boontjes 5 minuten over weer en wind
In dit boek  vind je zelfs een radiospel, een luisterspel , een toneelstuk over de radio gebaseerd op het verhaal van iemand die de trein tussen Boedapest en Wenen deed ontsporen.  Verder ontdek je ook nog verrassende foto’s van Boon, bv. op een petanque tornooi
En er zijn de anekdotes met andere schrijvers zoals Gaston Durnez die een limerick wou beginnen met de woorden: er was eens een meisje uit Brussel.  Maar dan zegt Durnez dat het geen goed voorbeeld is omdat er niets rijmt op Brussel.  "Ha," schrijft Boon, "Brussel is zelf zo ongerijmd." Toch slaagt Boon erin een limerick te schrijven:

Er was eens een meisje uit Brussel
Die zo heel veel leek op Jane Russell
Hier was ze niet prik
En daar nogal dik
Zodat ze dacht: ik word nog miss Brussel