dinsdag 16 juli 2013

BOEK: De voyeur

De Voyeur Goedkope Editie (a. Moravia) 199 P., Paperback


De voyeur van Alberto Moravia 

Weet u wat scopofilie is?  Dat is zoveel als liefde voor het kijken, het bekijken, het begluren

Ken je het verschil tussen een liefdesrelatie en een erotische relatie?

Dan moet je zeker dat boek lezen, want het vertelt het verhaal van een man wiens vrouw een erotische relatie begint met zijn vader, haar schoonvader, dus.  Ze ziet hem niet graag, er is geen liefde in het spel, maar ze is wel in de ban van het liefdesspel.   Dat dit een en ander teweegbrengt in de gevoelswereld van de zoon, begrijp je wel.   Een ontluisterend verhaal dat toch beklijft omdat het zo genadeloos de geslachtsdrift uitbeeldt als een nietsontziend fenomeen dat geen ruimte laat voor rationele afwegingen en empathische bezinningen.   

Waarom lezen? 

Ontdek hoe Alberto Moravia er met zijn heldere taal in slaagt van de diepste passies en onverklaarbare driften van de mens een verhaal uit te werken, waarin alles draait rond de soms onoverbrugbare contrasten tussen vrouw en man. 

Citaten 

p. 42: … het voyeurisme, zou de bron zijn van een groot deel van de romans en vanzelfsprekend van de film. (…) Als ik mij tot fictie beperk, de romanschrijver volstaat er niet mee ons te laten zien wat iedereen zou kunnen zien, maar laat ons dikwijls zien wat niemand zou kunnen zien, tenzij hij nu juist een voyeur is. 

p. 131: Het feit alleen dat de bom is uitgevonden, heeft de wereld al spiritueel vernietigd nog voor hem materieel te vernietigen. 

p. 135: … waar het bij een schrijver het meest op aankomt, niet  is wàt hij schrijft maar hoé hij het schrijft.