vrijdag 29 november 2013

BOEK: Herzog van Saul Bellow

Herzog… vergeet die naam niet, want misschien zou je Herzog ooit wel willen ontmoeten.
Herzog is, zoals je zelf als vermoedt, een jood.  Een erudiete jood: een professor die aan de universiteit in Amerika een gevierd onderzoeker en lesgever is.    Ja, vele studentinnen vallen voor de man, die zijn belezenheid en scherpzinnige analyse van de werkelijkheid niet onder stoelen of banken steekt.   De man heeft trouwens ook spraakmakende studies geschreven over diverse stromingen en periodes in de kunst en daarover correspondeert hij nog met zijn collega’s.   Voor alle duidelijkheid, als je de naam Herzog zou googlen zul je altijd een verwijzing vinden naar de roman van Saul Bellow. En, inderdaad, over die Herzog heb ik het.   Herzog is een romanpersonage dat zo naar het leven is getekend, niet alleen omwille van zijn intelligentie maar ook omwille van de gebeurtenissen in zijn persoonlijk leven.  Gebeurtenissen?  Een nogal stroef woord, zeker als je het wil hebben over het bultige pad van zijn liefdesleven dat een belangrijke hap inneemt van de plot van deze lijvige roman.      Nee, het gaat de belezen en ruimdenkende  Herzog niet echt voor de wind, zeker niet als het gaat over zijn vertroebelde relaties met vrouwen.  Op het ogenblik dat deze roman begint, heeft hij net zijn tweede scheiding achter de rug.   In tegenstelling tot zijn eerste scheiding, valt deze relatiebreuk met Maddy hem veel zwaarder.  Wellicht omdat hij ook al zoveel ouder is. Wellicht ook omdat hij zich nauw verbonden voelt met zijn twee jonge kinderen. Want Madeleine, zijn ex, heeft het hard gespeeld. Zodanig hard zelfs dat Herzog met moeite zijn kinderen kan zien. Dàt is dus de hoofdlijn van het verhaal.  Zo’n verhaal zoals er zovele zijn, hoor ik u denken.  Maar dat verhaal is geschreven door Saul Bellow.  Een scherpzinnig auteur, die met Herzog zijn alter ego in het boek heeft gesmokkeld. Want Herzog schrijft brieven om het leven aan te kunnen: brieven aan overleden auteurs, filosofen, geleerden, politici (zoals de president, ‘Geachte Generaal Eisenhower’).  Die brieven moeten Herzog helpen om over de chaos van zijn leven na te  denken en om alles wat op hem afkomt een plaats te geven.  U hoort het , niet alleen een meeslepende roman, maar ook een leerrijke roman.  Wat moet een  mens nog meer hebben, om wat vreugde en kleur aan het leven te geven?

Uit het boek geplukt

p. 143: We kunnen de lastpost niet overboord zetten, nietwaar? Geweldige handicap, een ziel.

p. 196: Wij houden niet van onszelf, maar volharden in halsstarrigheid. Ieder mens is halsstarrig, halsstarrig zichzelf. Boven alles zichzelf, tot het einde der tijden.

p.230: er is altijd overmacht, namelijk de angst van de mens

p. 236: Intelligente mensen zonder invloed voelen een zekere minachting voor zichzelf, als weerspiegeling van de minachting van hen die de werkelijke politieke of sociale macht in handen hebben, of denken dat ze dat doen

p. 243; Transcendentie of geen transcendentie. Alleen maar werken en geen spelen is een slecht medicijn.

p. 319 … wat een verschrikkelijke macht er schuilt in boos eenzijdig denken.

p. 396: Een mens kan zeggen: “Van nu af aan ga ik de waarheid spreken.”  Maar de waarheid hoort hem en rent weg en verstopt zich voor hem voordat hij zelfs is uitgesproken.

p. 423 Geschiedenis is de geschiedenis van wreedheid, niet van liefde, zoals weke mensen denken.
(…) Maar de enige ware God is de Dood. Zo staat de zaak ervoor – zonder laffe illusies.