vrijdag 28 februari 2014

ROMAN: De verrukking van Ivo Michiels



Ivo Michiels is vooral bekend van de verplichte schoollectuurlijstjes van boeken als HET AFSCHEID of HET BOEK ALFA.   Maar daarnaast heeft hij ook aan een experimentele romancyclus gewerkt van tien delen, nl. JOURNAL BRUT.  Van die cyclus vind je ook het boek DE VERRUKKING terug in de bibliotheek.
Verwacht je niet aan een mooi rechtlijnig verhaal en een ingenieus uitgekiende plot.  Neen, het boek is zoals vele boeken van Ivo Michiels, een collage, een sprokkeling van teksten en tekstdelen.  De hoofdfiguur in dit boek is een begrafenisondernemer die zichzelf beschouwt als een beschermheer van de doden die hij liefheeft.   We ontdekken vele aspecten van de begrafenisondernemer: de persoon die fel betrokken is bij de overledenen, maar ook de afstandelijke zakenman die minutieus zijn boekhouding bijhoudt. Trouwens, van die boekhouding vind je een uitgebreid uittreksel in dit boek.
Als lezer verveel je je nooit omdat er zich telkens iets anders aanbiedt, qua stijl of qua inhoud.  En dat is nu net zo frappant aan deze roman die daardoor emotioneel minder losmaakt.

UIT HET BOEK GEPLUKT;

p. 30: Wie of wat gaat er boven de mens?  (…) Schoonheid zou het enige streven mogen zijn.  Zelfs niet eerlijkheid, zelf niet lijdzaamheid, zelfs niet geleerdheid of goedheid, maar schoonheid.


p. 36 Wat gisteren ideaal was is vandaag gedaas, wat vandaag kletskoek is wordt morgen wie-weet alweer aangeprezen.