dinsdag 27 oktober 2015

BOEK over tactieken voor het Belgische voetbal


11 tactieken om het Belgische voetbal te laten scoren
door Ludo vandewalle en Cees Wijburg.

Het is duideijk dat het Belgisch voetbal in de lift zit.  Elf bekende voetbalkenners  zoals Marc Wilmots, Eric Gerets, Benoit Morrenne, Wesley Sonck, Hugo Broos, Herman Van  Holsbeeck, Henk Mariman, Michel Preud'homme, Sef Vergoossen, Francky Dury en Kees Ploegsma geven hun mening over hoe een voetbalclub als sportclub en ook als onderneming geleid wordt.
Tips als:
- professionalisme is leven voor je werk;
- Duitsland is het voorbeeld van conditionele training;
- zorg dat het bij de basis, de jeugd goed loopt:
-…
  Durf en lef zijn sleutelwoorden, want wij Belgen durven te weinig, volgens Eric Gerets, die ook communicatie een belangrijke hoeksteen vindt. Morrenne vindt dat België te weinig doet aan community building, want gemeenschapsvorming is kapitaal, en dat is de hoofdverantwoordelijkheid van de club want dat brengt geld binnen van de sponsors.

Wesley Sonck vindt dan ook dat geld niets met mentaliteit te maken heeft, want geld is voor de meeste spelers minder belangrijk.   Bovendien zorgt een goede conditie voor meer zelfzekerheid bij de spelers.   Hugo Broos vindt dat we de talenten niet meer zo veel mogen pamperen en clubs moeten hun jeugdbeleid meer en langere tijd kansen op slagen geven. Herman Van Holsbeeck vindt dat een voetbalclub leiden als een bedrijf een fabeltje is. De vzw structuur vindt hij voorbijgestreefd.  De Belgische clubs hebben nood aan een nv-structuur die duidelijkheid biedt.  Henk Mariman vindt dat we de spelers zelf en de voetbalinhoud moeten centraal stellen.  Bovendien pleit hij voor meer openheid.  Preudhomme vindt dat Belgische trainers minstens een keer per jaar moeten samenkomen om ideeën uit te wisselen en in discussie te gaan.  Sef Vergoossen is van mening dat er een regeling moet komen die ervoor zorgt dat kinderen jonger dan achttien jaar niet naar het buitenland kunnen worden getransfereerd.  Francky Dury beweert dat met de goede aanpak van de trainer een verkeerde mentaliteit kan worden vermeden. En bij jongeren moet er meer gewerkt worden aan het atletische vermogen.  Mariman vindt het onbegrijpelijk dat spelers uit exotische landen niet beter worden begeleid.  Dat moet gebeuren om kapitaalverspilling tegen te gaan