vrijdag 9 september 2016

ROMAN van Stendhal



Rood en Zwart is een bekende roman uit de Franse literatuur, verschenen in 1830 en geschreven door Stendhal.   Het boek maakte in de 19de eeuw veel ophef in Frankrijk omdat het ongeremd melding maakt van de verboden liefdes die Julien Sorel, een jonge getalenteerde en intelligente plattelandsarbeider heeft.  Hij wordt in bescherming genomen door de priesters die hem een degelijke opleiding geven zodat hij vrij snel als leraar Latijn bij een begoed gezin kan intrekken.  Maar er groeit een passionele relatie tussen hem en de moeder van de kinderen.  Dan krijgt hij de kans om naar Parijs te verhuizen, waar hij bij een gegoede familie terechtkomt en waar zijn militaire ambities worden aangewakkerd.  Maar ook daar geraakt hij in de ban van de liefde, als hij een passionele affaire begint met de dochter des huizes.   Rood staat niet alleen voor de militaire uitrusting van de Franse soldaten maar ook voor passie, lijden, liefde, terwijl zwart niet alleen verwijst naar de priestertoog die Sorel draagt, maar ook naar het rationele, het beredeneerde, het donkere dat het emotionele wil bezweren.   Een uitgebreid boek dat, naast de meeslepende en spannende liefdesgeschiedenis, ook de lezer inzage heeft in de tradities en de denkwijzen van de Fransen in de 19de eeuw.

Uit het boek geplukt:


p.32 In Parijs is de liefde een kind van de romans

p. 86 Denken doet lijden

p. 105 Vrouwelijke perversiteit, dacht Julien. Wat voor genoegen, wat voor instinct drijft hen ertoe om ons te bedriegen!

p. 180 Iedere ware hartstocht denkt alleen aan zichzelf.

p.210 Want men moet zich amuseren, vervolgde de markies, dat is het enige reële in het leven.

p. 272 … een roman is een spiegel die langs een grote weg wordt meegedragen.  Nu eens weerkaatst hij in uw ogen het hemelblauw, dan weer de modderpoelen op de weg. En wilt u dan degene die de spiegel in zijn hand heeft van immoraliteit beschuldigen?

p. 316  Mijn hemel! Waarom ben ik zoals ik ben?

p. 361  Men sterft zoals men kan; ik wil aan de dood alleen op mijn manier denken.