dinsdag 1 augustus 2017

roman van Isabelle Jarry/ Obsessies

Obsessies door Isabelle Jarry


Een meisje lijdt in haar jeugd aan OBS: obsessieve-compulsieve stoornis waarbij hardnekkige gedragspatronen zichtbaar zijn.  In het geval van de ik-figuur in deze roman is dat opruimwoede.  Typisch is ook dat die persoon na enige tijd dit afwijkend gedrag probeert te verbergen, zeker voor de ouders.    En als het meisje uiteindelijk van deze obsessie genezen is omdat haar vader alles in de kamer had vastgespijkerd, manifesteert zich na enige tijd een andere dwangactiviteit, nl. onophoudelijk lijstjes van alles en nog wat aanleggen in een notitieboekje.  Ondertussen is dat meisje een volwassen vrouw geworden die aan de kost komt als restaurateur van schilderijen.  Ze verblijft in een middeleeuwse priorij in de Bourgogne om te ontsnappen aan haar leven vol ordenen, modelleren en haar omgeving in kaart brengen.  Elke dag zit ze aan het raam en elke ochtend loopt er een man op een bruggetje.   Ze bespiedt hem, want ze ziet dat hij aan de andere kant van de brug het klooster binnengaat en daar de ganse dag verblijft.   Uiteindelijk merkt de man haar ook op en na een aantal keren dat ze elkaar gegroet hebben, maakt de man duidelijk dat hij haar eens wil ontmoeten.  Zij schrikt daar zo van dat ze hem voorliegt dat ze aan een rolstoel gekluisterd is.   Ze speelt zelfs de gehandicapte als hij bij haar op bezoek komt.  En zo merkt ze hoe attent hij is voor haar.   Ondertussen moet ze denken aan haar groeiende innige relatie met een architect, een affaire die uiteindelijk vrij bruusk wordt afgebroken.   Maar geleidelijk aan verdiept de vriendschap tussen de vrouw en de man op het bruggetje. Hij is onderzoeker en gespecialiseerd in het leven van de Heilige Gangulphus. Dat was een edelman uit BourgondiĆ« die in de 8ste eeuw leefde.  Toen hij na een veldtocht met het leger van de koning terugkwam bleek dat zijn vrouw hem had bedrogen met de intendant van het kasteel. Maar in plaats van boos te worden, verliet Gangulphus het kasteel zodat zijn vrouw en de intendant hun liefde verder konden beleven.  Vreemd genoeg werd hij daarvoor niet beloond, want uiteindelijk werd hij een paar maanden later vermoord door de intendant.  En zo werd Gangulphus de patroonheilige van de bedrogen echtgenoten.

Aardig om weten is ook hoe de ik-figuur in de ban is van het werk International Klein Blue van de Franse kunstenaar Yves Klein, een neorealist.    Interessant is hoe de persoonlijkheid van de ik-figuur aan dit werk gekoppeld wordt.

Uit het boek geplukt

p. 61 Er zijn dingen die je zonder reden doet, en er zijn dingen die je om duistere redenen onderneemt.

p. 96 De meeste waarheden zijn onzichtbaar, onbereikbaar voor ons, en we zouden de leugen moeten beschouwen als een grove fout, een onvergeeflijke zonde!  Maar kan je iemand kwalijk nemen dat hij de zaken anders ziet dan jij, als tenslotte niemand de realiteit kan bevatten, die ons vrijwel geheel ontsnapt?

p.116 Niets is zo verwoestend als liefdesverdriet.


p. 128 En anderzijds kan geen enkel boek je vertellen welke vreugde en welk verdriet je beleeft als je iemand liefhebt, welke stekende pijn de wilde hartstocht meebrengt die hart, maag en geest doorboort zoals de paalworm steeds dieper in het hout dringt en langzaam maar zeker de hele scheepsromp wegvreet.