vrijdag 7 december 2012

Roman: HIJ EN ZIJ van George Sand


Praten partners vandaag nog zoveel met mekaar over hun gevoelens, over hun verliefdheid, over hun afgunst, over hun verwachtingen, ontgoochelingen, …?

Deze vraag stel je misschien nadat je de aangrijpende liefdesroman HIJ en ZIJ gelezen hebt, geschreven door George Sand.

Zij en hij  is gebaseerd op haar eigen ervaringen in de liefde, want zij heeft van 1833 tot 1835 een passionele relatie gehad met de dichter en dandy Alfred de Musset.    Deze roman is een schoolvoorbeeld van romantische literatuur: de liefdesrelatie is niet alleen het uitgangspunt van het verhaal, maar ook leggen de betrokkenen hun liefdesgevoelens op de dissectietafel. Daarbij hanteren ze een scalpel dat alles haarscherp analyseert wat gezegd en gevoeld wordt.  In het leven waren de beide hoofdrolspelers schrijvers, maar George Sand heeft van de twee figuren in haar boek schilders gemaakt.  Dat verdoezelen van echt bestaande figuren of situaties is hét  kenmerk van een sleutelroman.

Beide hoofdfiguren zijn ook niet de makkelijkste, want ze torsen een verleden mee: de vrouwelijke hoofdfiguur woont wel alleen maar heeft een getormenteerd huwelijksleven achter de rug en een zoontje dat ze verloren heeft.  De hij-figuur, Laurent die eigenlijk Alfred de Musset heet, heeft buien van euforie die soms snel afwisselen met aanvallen van twijfel, achterdocht en jaloezie.  De relatie tussen beiden groeit uit tot een moeder-zoonverhouding waarbij de vrouw de zich kinderachtig gedragende minnaar voortdurend moet bemoederen.   Het verhaal kent nog een verrassende wending en biedt een uitermate compleet portret van de ziekte, die we doorgaans liefde noemen.


Waarom dit boek lezen?


-         Een uitermate geraffineerd psychologisch liefdesverhaal gebaseerd op het leven van George Sand en Alfred de Musset

-         Een schoolvoorbeeld van een sleutelroman uit de Franse romantische literatuur

-         De volgende citaten:


Het overkomt me vaak, lieve vriendin, dat mijn mond iets zegt terwijl mijn brein iets anders zegt.


Jezelf bespotten ten slotte betekent jezelf vrijwaren van de dwaze roes van overdreven eigenliefde.


Veranderen betekent je vernieuwen, kunnen veranderen betekent vrij zijn


Waarom zou mijn leven niet zo kunnen ingericht worden: vrouwen voor de zintuigen en een geliefde voor mijn ziel?


Roem? Wat houdt dat voor een levende kunstenaar in?

Krantenartikelen waarin je wordt afgekraakt en waardoor je over de tong gaat, en verder lovende woorden die niemand leest, want het publiek amuseert zich alleen met scherpe kritieken en wanneer iemand zijn idool de hemel in prijst, verliest het iedere belangstelling