vrijdag 29 maart 2013

Boek: De opdracht van Friedrich Dürrenmatt



DE OPDRACHT van Friedrich Dürrenmatt

Bizarre aanleiding tot dit verhaal is de verkrachting en moord van de vrouw van een bekende psychiater.   De dood van Tina von Lambert aan de voet van de Al-Hakimruïne is een onopgehelderde zaak.   Een beroemde TV-journaliste krijgt de opdracht van de psychiater om de ware toedracht van de gebeurtenissen op te helderen.   Tijdens haar bezoek aan de site en aan het land valt die journaliste die in de novelle F. heet, van de ene verbazing in de andere.   Want het blijkt dat de vrouw van de psychiater hem ontvlucht was omdat ze zich geobserveerd voelde.   Maar ook in dat Afrikaanse land, waar ze vermoord werd, zijn observatie, bespieding en spionage het cement van de samenleving.   Met alle gevolgen van dien.  De journaliste F. ondervindt beklemming en emotionele chantage aan den lijve.   En ook zij voelt dat tegenstanders van het politieke regime zonder mededogen hardhandig en brutaal uit de weg worden geruimd.   Iedereen wantrouwt iedereen. 

Waarom je dit boek moet lezen?

 Dürrenmatt schreef een ijzersterke novelle waarin hij de gevolgen van observeren van observeren en van observeren messcherp aan de kaak stelt.   
Ontluisterend is ook de passage waarin F. verneemt dat de Westerse mogendheden en hun wapenfabrikanten van arme landen het oefenterrein maken en conflicten aanwakkeren om de efficiëntie van hun wapenarsenaal uit te testen.   
Stilistisch is dit boek ook interessant want het is een novelle van iets meer dan 100 bladzijden waarin de 24 hoofdstukken bestaan uit een langgerekte zin. 

Geplukt uit het boek

p. 37: Europa had immers een neiging tot het tragische, in tegenstelling tot de cultuur van de islam die meer tot het fatalisme neigde