vrijdag 13 september 2013

Boek: DE ERFENIS VAN ASTERIX



Inderdaad, we hebben onze wegen en onze bruggen in onze contreien te danken aan de Romeinen. Inderdaad, ook de rioleringssystemen danken we aan de Romeinen.     En ook het recht uiteraard, want u hebt ongetwijfeld al gehoord van het Romeins recht.  En deze lijst is zeker niet volledig.
Maar…   toen de Romeinen hier waren, dat was voor het eerst rond 58 jaar voor het begin van onze jaartelling met het jaar 1, maakten ze kennis met een boeiende cultuur, namelijk die van de Galliërs, ook nog bekend onder de naam Kelten.  Een boeiende cultuur inderdaad:  waar mensen vroeg opstaan, een warmwaterdouche nemen, uitgebreid ontbijten en pas dan beginnen  te werken.  In tegenstelling tot de Romeinen die, eens ze wakker worden, onmiddellijk aan de slag gaan om dan te werken tot de middag en dan pas te eten en te ontspannen….   Een en ander heeft natuurlijk te maken met het klimaat: in de koude moeten mensen eerst opgewarmd worden, terwijl dat in een zonovergoten gebied niet het geval is.    En de Romeinen keken zich ook de ogen uit het hoofd toen ze mannen met broeken zagen: bracae in het Latijn, terwijl de Romeinen zich hulden in een toga.
Bovendien begrepen de verbaasde Romeinen niet waarom de Galliërs de voorkeur gaven aan een verblijf in de weidse natuur of in de buurt van een bos, dan in de veilige beschutting van de stad, waar de Romeinen zich zo goed voelden.
Confronterend voor Julius Caesar en de zijnen was ook dat bij elke grote beslissing die een stam wilde nemen er een grote vergadering werd samengeroepen:  m.a.w. democratie en overleg bestond toen al en dat tot grote verwondering van de Romeinse overheerser die een dictatoriale aanpak evident vond.    Dus, democratie en overleg zitten in onze genen zowel in vredes- als in oorlogstijd.
Over de weldaden, neen niet van de Romeinen, maar wel van het Gallische volk hebben René Van Royen en Sunnya van der Vegt een heel interessant boek geschreven dat dus een lans breekt voor de cultuur van onze echte voorvaderen.   En op de flap van het boek zie je Asterix en Obelix, want dat is meteen de inspiratiebron voor het boek, namelijk de striphelden getekend door Goscinny en Uderzo die bijna op elke bladzijden opduiken.
Een citaat: p. 103:  Het stromannetjesbeleid blijkt in Gallië dus niet gewerkt te hebben en dat bevestigt ook het bestaan van een krachtige democratische traditie.

Deze traditie moeten we dus koesteren vandaag en zeker ook morgen, overmorgen….