vrijdag 28 augustus 2015

Verhalenbundel: Elephant


Een van de grootste verhalenschrijvers uit de Russische literatuur is Anton Tsjechov.   En een van de grootste verhalenschrijvers uit de Amerikaanse literatuur is Raymond Carver.   En Raymond Carver heeft geheel in de stijl en de traditie een verhaal geschreven over … , jawel, Anton Tsjechov.   Die op z’n sterfbed samen met zijn vrouw en de dokter, een laatste glas champagne drinkt.  Dit verhaal vind je weer in de verhalenbundel ELEPHANT van Raymond Carver.    Een mooie collectie verhalen die overwegend draaien rond de relatie tussen de getrouwde man en getrouwde vrouw.   De meeste verhalen zijn geschreven vanuit het standpunt van een mannelijk ik.   Die ik-figuur heeft meestal een of meerdere ex-vrouwen.   Soms moet die ik-figuur aan zijn vroegere liefjes denken, ook al zit hij in een nieuwe relatie.   In een extreem geval bezoekt de ik-figuur zijn ex-vrouw die een onafgebroken klaagzang afsteekt tijdens zijn bezoek en hem uiteindelijk alles vergeeft als hij neerknielt aan haar voeten en de rand van het kleed vastneemt.   Onderdanig, hulpeloos en ook lichtjes dramatisch zo’n houding, maar zo is die ik-figuur ook in de meeste verhalen: de vrouwen, of de verliefdheid op een vrouw, overvalt hem en lijdzaam ondergaat hij alles, ook de vervelende trekjes van zijn partners.    Carver suggereert heel scherp de leegte en zinloosheid van een leven met twee, waardoor de sfeer van de meeste verhalen eerder naturalistisch is.  Een keer wordt de tragiek van de armoede hilarisch in het titelverhaal ‘Elephant’ als de ik-figuur een telefoontje krijgt van zijn broer die dringend geld nodig heeft.   De goedmoedige ik toont zich bereid zijn broer financieel te steunen.  Maar er is ook zijn moeder die van hem een maandelijkse toelage krijgt.  En zijn dochter die beslist om samen met haar twee kinderen haar man te verlaten.  En er is ook nog een zoon die dreigt met zelfmoord als hij geen geld krijgt van zijn vader.    Kortom, sfeervol, meeslepend en geschreven in een zeer toegankelijk Engels.

Uit het boek geplukt

p. 109: To take a wife is to take a history


p. 109: autobiography is the poor man’s history

dinsdag 25 augustus 2015

Gedicht van Les Murray

LES MURRAY: DE PLANKEN KATHEDRAAL

De zin van het bestaan

Alles behalve de taal weet
Wat de zin van het bestaan is.
Bomen, planeten, rivieren, tijd
Weten niet beter. Van moment tot moment
Geven ze er uitdrukking aan als heelal.

Zelfs dit dwaze lichaam van me
Is er in thuis, en zou er
In volle waardigheid mee leven
Zonder de onwetende vrijheid

Van mijn spraakzame geest

vrijdag 21 augustus 2015

A winter's tale van Shakespeare

KOMEDIES VAN SHAKESPEARE
(Vertaling WILLY COURTEAUX, verzameld werk)

The Winter’s Tale
In het Nederlands: WINTERSPROOKJE

Speelt soms in Sicilië, soms in Bohemen

Een lied, p.  341

Lawn as white as driven snow
Cyprus black…

Linnendoek als sneeuw zo wit
En satijn zo zwart als git
Linten, kantwerk en brokaat
Halssnoer, armband, ring, sieraad;
Handschoenen naar vrije keus,
Maskers voor gezicht en neus;
Gouden haartooi, fijne keursjes,
Schoentjes, gordels, gespen, beursjes,
Alles wat je kunt bedenken
Omje lieve kind te schenken.
Jongens, koop, het is niet duur,
Anders kijkt het liefje zuur,

Kom en koop!

dinsdag 18 augustus 2015

Gedicht van P. Boddaert

AAN DE TEDERE KUNNE (p. Boddaert, junior, 1766-1805)


Beminnelijke jufferschap!
Uw beeld is in de hoogsten trap
't volmaaktste ooit door natuur geschapen,
nogtans, daar niets volkomen is,
bleef in uw lieve beeltenis
ook ergens nog een vakje gapen.
Hieraan, hoe kan het anders zijn?
Gevoelt gij menigwerf een pijn,
die oog en aangezigt doet blaken.
O, schoonen! komt bij ons om baat;
wij weten een bijzond'ren raad
om 't gapend vakje digt te maken

vrijdag 14 augustus 2015

boek: Very good, JeevesVERY GOOD JEEVES, P.G. WODEHOUSE


Heb je soms last van ochtendblues? Misschien kan een dagelijkse kleine portie P.G. WODEHOUSE dan wel verlichting brengen? Deze Britse humorauteur scoort nog altijd uitstekend met zijn verhalen van de Britse rijkerd Bertie Wooster die altijd in netelige situaties terechtkomt, vooral veroorzaakt door zijn stuurse en strenge Tante Agatha. Zij kijkt op hem neer omdat hij de naam van de familie niet hooghoudt en altijd zwakke oplossingen aanbiedt voor de situaties waarin zij hem manoeuvreert.  Denk je dat Wooster toch wel mans genoeg is om ‘nee’ te zeggen tegen gelijk welke uitnodiging van Tante Agatha? Wel, hij zegt effectief ‘nee’, maar zwicht toch altijd en gaat gewillig in op haar verzoeken. En hij kan haar problemen meestal niet oplossen, maar gelukkig is daar zijn trouwe butler en rechterhand Jeeves die voor de meest onmogelijke situatie een oplossing kent. Geniet, bij voorkeur in het Engels van de avonturen van ‘Very good, Jeeves’.

dinsdag 11 augustus 2015

Boek: Ik denk dat het liefde wasIK DENK DAT HET LIEFDE WAS

Kathleen Vereecken schreef een boek dat geïnspireerd is op de figuur van Jean Jacques Rousseau, de 18 de eeuwse filosoof en pedagoog bekend van boeken als Julie, ou la nouvelle Héloise, le Contrat Social en Emile ou de l’éducation. Rousseau werd voor zijn boeken verketterd, er waren zelfs boekverbrandingen en uiteindelijk moest hij vluchten naar Zwitserland, het land waar hij geboren werd (in Genève). Rousseau had een relatie met een jonge naaister Thérèse Lavasseur bij wie hij vijf kinderen had, die op de dag van hun geboorte door de  vroedvrouw naar het vondelingentehuis werden gebracht. Het verhaal uit dit boek wordt verteld vanuit het standpunt van een van de vondelingen.  Het gaat om Léon die opgroeit in de Morvan bij een stiefzus die liefdevol voor hem zorgt, maar die zich zelfmoordt omdat ze een relatie met een molenaar van haar moeder niet mag verderzetten. Leon (die eigenlijk Dieudonné heet), vertrekt alleen naar Parijs en proeft de armoede. Toch leert hij lezen en schrijven en geleidelijk aan groeit bij hem de zin om te achterhalen wie zijn ouders zijn.    Een leerrijk en pakkend verhaal.

Uit het boek geplukt
p. 33 … huilen is troost zoeken in je eigen tranen

p. 218 Vanaf nu zou ik de verhalen die me verteld werden, bekijken als sneeuwvlokken.

vrijdag 7 augustus 2015

BOEK met MOESTUINRECEPTEN


HET GROTE MOESTUINRECEPTENBOEK van Larousse

“Niet alleen konijnen zijn gek op wortels” en zouden konijnen ook van worteltaart houden?
Er bestaat zelfs roze puree. Dat is dan puree van bieten
Wat je allemaal kunt bereiden met bloemen en knoppen, zoals artisjokken, asperges, broccoli, en bloemkool?  Je leest het in dit boek.  Daarnaast ook recepten voor gerechten met blad- en stengelgroenten als snijbiet, kool, kruidkers of bollen en specerijen zoals knoflook, venkel of van peulen en dopbonen zoals tuinbonen, sperziebonen, vruchten, pompoenen, en wortels en knollen.

Blijf eten en eten bereiden.    Met mate, uiteraard.

dinsdag 4 augustus 2015

Boek: gezichtsgymnastiek


Catherine PEZ/ GEZICHTSGYMNASTIEK, een methode om de natuurlijke schoonheid van je gezicht te behouden. 

Weet jij hoe je glimlacht?
Glimlach terwijl je de mondhoeken maximaal naar boven trekt. Houd de spanning vast, en laat vervolgens de spieren los. Doe deze oefening tien keer. Wees niet bang voor de spanning die op de lippen wordt uitgeoefend.

Ook voor zelfmassagetips kan je terecht bij dit boek. Met foto’s van alleen maar een vrouwengezicht. Alsof mannen ook niet beter aan wat gezichtsgymnastiek kunnen doen.