vrijdag 15 juli 2016

BOEK: Naar de Russen



Naar de Russen, op reis van Poesjkin naar Paustovski

Als je van boeken houdt, dan wil je soms de auteurs ontmoeten.   Ook al zijn ze overleden. Dan bezoek je maar de plaatsen waar ze geleefd hebben of hun verhtalen of romans hebben gesitueerd.   Maar wat als je de taal niet kent?  Toch doen, hoor.  De Nederlandse auteur Harm Peter Smilde heeft bewezen dat het kan.  Hij was in de ban van Russische auteurs en is naar Rusland gereisd, hoewel hij geen Russisch kent.  Gewaagd, maar dat levert wel een bijzonder aangenaam reisverslag op. Een pareltje omdat de auteur soms in grappige situaties terechtkomt, die hij ook geestig beschrijft.
Zijn scherpe observaties koppelt hij aan persoonlijke en licht ironische invallen. Bovendien is dit niet zuiver een reisboek: het is ook een prima kennismaking met de belangrijkste namen uit de Russische literatuur.  Zo maken de lezers kennis met Poesjkin die door een misverstand een duel niet overleefde, of Achmatova, de dichteres die lange tijd onder Stalin het zwijgen werd opgelegd. Andere auteurs die in dit boek aan bod komen zijn Dostojevski, Tolstoj, Toergenjev en Tsjechov, om de bekendste te vermelden. je leert ook boeken kennen die je zeker moet lezen, zoals de Meester en Margarita van Boelgakov

Uit het boek geplukt


p. 29 Schrijvers zijn niet altijd de meest sympathieke figuren.   Maar wat wil je ook?  Het is tenslotte niet hun vak om aardig te zijn.  Bovendien hebben sommige schrijvers voldoende redenen om onsympathiek te worden.