vrijdag 1 juli 2016

George PEREC: Een man die slaapt




George Perec EEN MAN DIE SLAAPT

“Un homme qui dort” gaat over een man die alleen in een kamertje in Parijs woont.  En die man is het prototype van een existentialist. Een man die de zinloosheid van het bestaan aanvoelt en heel eenzaam is.   Hij voelt zich geïsoleerd, gaat niet naar het examen waaraan hij moet deelnemen, dwaalt door de straten van de Franse hoofdstad en observeert het leven en de mensen waar hij buiten staat.   De man groeit uit tot iemand die zijn leven verslaapt en geen greep heeft op de gebeurtenissen en de taferelen die hem omringen.   Hij noemt zichzelf een schaduw, iemand die alleen is onder het schrikbewind van de stilte. Wel een lichtpuntje in dit boek: hij leert patience spelen en geraakt verslaafd aan het spel, waardoor hij even de ledigheid van het bestaan minder scherp voelt.
De novelle is een aaneenschakeling van beelden, herinneringen en waarnemingen van de natuur en de trieste stad in verval.
Het enige geluid, het enige teken van leven dat hij in zijn kleine kamer hoort is dat van zijn buurman.   Hij fantaseert over hem, hij begint zelfs na te denken over wat de buurman van hem denkt.  Het verhaal is geschreven in de je-vorm, waardoor de lezer zich nog meer bij het verhaal betrokken voelt en zich ook een stukje existentialist voelt. Voor Perec was dat een experiment van depersonalisatie, want in de omslagtekst lezen we “De tweede persoon enkelvoud (…) is de grammaticale vorm van de absolute eenzaamheid, van het uiterste verlies’.

Uit het boek geplukt

p.18 Dit is je leven.  Dit is van jou.  Je kunt de nauwkeurige inventaris opmaken van je magere fortuin, de precieze balans van je eerste kwarteeuw.

p. 96 Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als hij die wil koelen.


p. 68 Je hebt niets geleerd, of het moest zijn dat eenzaamheid niets leert, dat onverschilligheid niets leert, het was allemaal maar schijn, een betoverende illusie, een valstrik.