vrijdag 20 januari 2017

boek van Christophe Vekeman over Johnny Paycheck

Résultat de recherche d'images pour "johnny Paycheck. vekeman"


Johnny Paycheck?  Al gehoord van die naam?  Da’s een zanger en als je denkt aan een andere Johnny, misschien wel aan Johnny Cash.  En dat is niet zo mis, want Paycheck is een countryzanger die in 2003 op 65-jarige leeftijd overleed.  Die man, een outlaw die geregeld met de overheid én met het gevangeniswezen in contact kwam, is het onderwerp van het recentste boek van de Vlaamse succesauteur Christophe Vekeman.   Het is al bekend dat Vekeman een ware countryfan is: af en toe duikt hij trouwens op met een grote cowboyhoed op het hoofd.    En van Paycheck heeft Vekeman dankbaar gebruik gemaakt om zijn grote bewondering voor de countrymuziek met de lezer te delen.  Het wordt een mooie reis door de wereld van de countrymuziek die ontzettend veelzijdig is: van het braaf kerkelijke gezang van de familie Carter tot de wettelijk niet toegestane liederen die getuigen van overmatig gebruik van drank en drugs.   En er blijken veel countrysongs te bestaan die verwijzen naar moord en doodslag, meestal in de context van de huwelijkse staat. Ook zelfmoord is een thema dat geregeld opduikt in de countrymuziek, denk maar aan het prachtige Ode to Billie Joe van Bobby Gentry.   U merkt het, een reis door de wereld van de countrymuziek die vol zit met verrassingen en ook fel gekleurd wordt door een fraaie bende van zangers, die soms meer sliepen en dronken dan op het podium grootse prestaties te leveren.     De grote namen zoals Hank Williams, Jimmy Rodgers, David Allen Coe duiken in allerlei toestanden op in dit boek. Daarnaast is er ook het betreurswaardig lijstje van zangers die omkwamen in vliegtuigongelukken of verkeersongevallen.  Of er is het verhaal van de huwelijksellende en de scheiding o.a. van de bekende Tammy Wynnette dat Vekeman geschreven heeft alsof de auteur met de lezer aan tafel zit, bij voorkeur in een saloon.  Overdrijving, zelfspot, ironie laten hun stem horen in dit vlot leesbare boek dat met ontzettend veel namen doordrenkt is

Uit het boek geplukt

p. 26 Het gaat in de country niet  - of toch zeker niet alleen – om wat het is, het gaat om wat ermee gedààn wordt; het gaat niet om het jasje, maar om hoe het gedragen wordt en om wie erin zit.

p. 109 Countrymuziek is in wezen niet conservatief maar romantisch: wil niet zozeer behouden wat er is, maar wil terug naar hoe het was (of beter: naar hoe het nooit is geweest).


p.  169 Het stikt tenslotte al van de normale mensen, de wereld heeft er meer dan genoeg van.  En wie zijn de normalen?  Zij die er het best in slagen om hun waanzin te verbergen! Halleluja.