vrijdag 6 januari 2017

fotoboek: TITUS SIMOENS: BLUE, SEE MOUNT SONG LOS DOMADORES


Résultat de recherche d'images pour "TITUS SIMOENS: BLUE, SEE MOUNT SONG LOS DOMADORES"


De fotograaf verbleef enkele maanden op scholen waar discipline verondersteld wordt orde te scheppen. Hij leefde samen met de leerlingen, bijna onzichtbaar, maar scherpzinnig, want op de ogenblikken dat de discipline wat minder streng werd, fotografeerde hij de jonge leerlingen, monniken.    Discipline: is dat mogelijk?
Kijk dan goed naar de foto’s van Titus Simoens. Wat blijkt: eens de regels er niet zijn, krijg je opnieuw individuen, jonge kerels met een eigen lichaam.   Speciaal is dat als je die beelden bekijkt, je zelf wordt geconfronteerd met je eigen ervaringen.   Waarin vluchten jongeren als de discipline vervaagt? Kameraadschap, troost, tristesse ook, waar discipline nooit het laatste woord kan en mag hebben.   Speciaal is ook dat Titus aan de jongeren zelf een camera gaf om zelf foto’s te nemen.  Zijn eigen werk plaatst hij zo tussen zijn eigen werk.   Interessant als kunstenaar: hij stelt zich niet boven hen, maar tussen hen.   Een voorbeeld voor de democratie.
Eerste deel BLUE SEE in Koninklijk werk IBIS in Bredene
Kort of long
Stoer of bang
Dun of dik
Ieder zijn eigen ik
Blank of zwart
Trap niet op
Elkaars hart

Tweede deel: MOUNT SONG/ foto’s van leerling-monniken in the International Shaolin Temple Wushu Institute Deng Feng, China

Derde deel: Academia de Boxeo de la Escuela Provincial de Educacion Fisica, de Mulgoba, Havana Cuba


Nawoord door Flor Declercq met tekst ‘onvermijdelijk geval’ vertaald in het Engels Unavoidable cases