dinsdag 3 januari 2017

Frans Timmermans over broederschap

Résultat de recherche d'images pour "Frans Timmermans / Broederschap"
Frans Timmermans / Broederschap

De vicevoorzitter van de Europese commissie heeft een essay geschreven waarin hij een pleidooi houdt voor ‘verbondenheid’. Het boekje verscheen in december 2015 kort na de aanslagen van Parijs, de stad van de verlichting die staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.  In zijn boek zoekt Timmermans naar de oorzaken van de malaise van onze tijd. We vinden die bij het gebrek aan betrokkenheid, engagement en inzet, maar ook vooral bij de onoplettendheid van de beleidsmakers van de Europese unie.   Terecht is er geleidelijk aan verzet gegroeid bij het volk en daarom wil Timmermans werk maken van een nieuwe uitdaging voor Europa.   Vooral het onderwijs en de media kunnen zorgen voor de verwezenlijking van het Europese ideaal dat ervoor zorgt dat elke Europese burger aanvoelt dat zijn rechten worden geëerbiedigd.    Timmermans betreurt het dat Europa geen DEMOS en geen AGORA heeft. Timmermans verdedigt een goed uitgebouwde sociale zekerheid maar voegt er ook aan toe dat iedereen die er wil van genieten, er ook moet toe bijdragen, ook de nieuwkomers.  En als zij die plichten niet nakomen mogen zij zonder al te veel pardon weer buiten het systeem worden gezet.    Toch houdt hij een krachtig verdediging van een andere houding tegenover de nationalistische, negativistische verzuurde arrogante samenleving die niet alleen bij een deel van het volk maar ook bij een deel van de politici geleidelijk aan uitgroeit tot een ideaal.  Volgens Timmermans moeten we kijken, luisteren en praten en zien wat er gebeurt.  En verdragen zijn er om elkaar te leren verdragen.

Uit het boek geplukt

p. 7 De oplossing is dezelfde die door Victor Hugo indertijd al is aangeduid: zie de samenhang der dingen, zie vooral de verbondenheid van alle mensen in onze samenleving – die weer onlosmakelijk verbonden is met andere samenlevingen.

p. 23 Waar de een de grens van de ander respecteert, begint het respect van de ander voor de grens van de een.

p. 44 Totalitaire regimes denken altijd in categorieën, in groepen.

p. 48 Als mensen aangevallen worden om wie ze zijn en niet om wat  ze doen, is er sprake van discriminatie.

p. 49 De beste gesprekken die ik voer, zijn de gesprekken waarin ik het met de ander oneens ben.

p. 52 Onverschilligheid begint daar waar wat we horen en niet deugt, niet wordt tegengesproken.


p. 55 Op internet zie je dit dagelijks gebeuren en we zullen een strategie moeten vinden om met providers en anderen te zoeken naar de beste manier om het internet te vaccineren, zodat de verspreiding van het gif dat haat heet, kan worden ingedamd door de waarheid er beter tegenover te stellen.