dinsdag 20 januari 2015

BOEK: Duizend-en-één-dromen van ANN DE CRAEMER



In juni 2009 trok de Vlaamse journaliste Ann De Craemer met fotograaf Pieter-Jan De Pue naar Iran, dat vroeger bekend stond als Perzië.  Zij wou een bezoek brengen aan het Iran van de Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah, over wie ze een thesis had geschreven.  In juni 2009 waren er ook de presidentsverkiezingen die toen nog werden gewonnen door Ahmadinejad, hoewel er fel protest kwam van zijn politieke tegenstrever Mousavi.
1001 dromen heet het boek waarmee de titel verwijst naar de sprookjesvertellingen van 1001 nacht.
De Craemer hangt een beeld op van Iran dat ons, Westerlingen, bevrijdt van de clichés, namelijk dat het alleen een land zou zijn van ayatollahs en vrouwen in zwarte chadors.  De journaliste en de fotograaf reizen per voorkeur per trein: ideaal om het landschap beter te ontdekken en makkelijker contact te leggen met de plaatselijke bevolking, vooral ook omdat Ann de Craemer ook het Farsi, de taal van de Iraniërs, spreekt.

Uit het boek geplukt


p. 8 (voorwoord van Dorian Van der Brempt): Niet het omgaan met kernenergie wordt de grootste uitdaging maar het omgaan met gelijkwaardigheid.